Hoppa till huvudinnehåll

Invånare vid Svartbäckfjärden tror att reningsverk orsakar algblomning - Borgå vatten dementerar

Alger i Svartbäcksfjärden.
Enligt Kenneth Lindberg ska algblomningen i Svartbäckfjärden ha ökat kraftigt efter att allt fler hushåll anslöt sig till samma reningsverk i närheten. Alger i Svartbäcksfjärden. Bild: Kenneth Lindberg. alger,cyanobakterier (blågrönalger),Svartbäck,Kalvön

Husägare tror att mängden näringsämnen som släpps ut i Svartbäckfjärden i Borgå har ökat efter att allt fler hushåll har anslutit till samma avloppsystem. Det här tror de att leder till en ökad algblomning.

Kenneth Lindberg bor vid Höterviken på den norra sidan av Kalvön utanför Svartbäck. Han säger att algblomningen har ökat i trakten på senare år.

- Tidigare talade man om att sjön blommar, och då var det just blågröna alger. Det var ändå bara så att man såg att det fanns alger i vattnet, men det bildades inte sådana här mattor. Det har liksom förvärrats hela tiden, säger Lindberg.

Fler hushåll anslöt till reningsverk

Kenneth Lindberg tror att det kommer mer näringsämnen ut i fjärden än förut, och att det tillsammans med den torra och heta sommaren har orsakat de rikliga algblomningarna.

Enligt Lindberg ska den ökade mängden näringsämnen bero på att Borgå vattens reningsverk drog ett avloppsrör i Svartbäckfjärden för många år sedan och att allt vatten kommer ut på ett begränsat område.

- Jag kommer inte exakt ihåg när avloppsröret drogs ut hit till Svartbäckfjärden men det har funnits en tid, och nu för några år sedan kom en skrivelse om att de ansökte om miljölov för att få ansluta ännu mera hushåll till det här reningsverket. Då försäkrades det att det inte ökar på belastningen, men man ser nog här i fjärden att det har blivit värre hela tiden.

- Det är en väldigt stor lokal belastning och tillförare av näringsämnen, säger han.

Blågröna alger i havet.
Arkivbild. Blågröna alger i havet. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Ekenäs,Ekenäs skärgård,Ekenäs skärgårds nationalpark,hav,sommar,cyanobakterier (blågrönalger),alger,blågröna alger

Förutom de ökade mängderna med blågröna alger har Lindberg uppmärksammat en annan, ny företeelse i fjärden.

- När det blåser från nord-nordost hit mot Kalvön så är det ofta stora mängder skum och fradga ovanpå vattnet som kommer från det här röret.

Vad tycker du att borde göras åt det här problemet?

- I Helsingfors är reningsverksröret utdraget utanför Helsingfors. Jag tycker att också det här röret borde föras längre ut. Samma mängd näringsämnen kommer naturligtvis ut i havet men det blir inte på ett litet lokalt område, säger Lindberg.

Vattenprover tas regelbundet

På Borgå vatten håller man inte med om att vattenkvaliteten skulle ha försämrats i Svartbäckfjärden de senaste åren, trots att det nu är fler hushåll som använder samma reningsverk.

- Sedan 1965 har vattenkvaliteten kontrollerats regelbundet vid Svartbäckfjärden, enligt ett program som är godkänt av NTM-centralen, säger Elina Antila som är tf verkställande direktör på Borgå vatten.

Antila säger att vattenkvaliteten inte har försämrats, utan tvärtom visar rapporterna att vattnet har förbättras, framför allt om man ser det ur ett längre perspektiv.

- Sedan 1960-talet har vattnet vid Svartbäckfjärden förbättrats, vilket så klart beror på att reningen av avloppsvattnet hela tiden har blivit bättre och mer effektiv.

Åar och älvar som svämmar över största orsaken

Dessutom påverkar reningsverkens utsläpp endast en liten del av näringsmängdens andel, berättar Elina Antila.

- Näringsämnenas mängd från reningsverken står för ungefär fem procent av utsläppen. 95 procent är sådant som förs med när bland annat åar och älvar svämmar över, säger hon.

Enligt Antila tar man regelbundet prover också på vattnet som släpps ut från reningsverken, och resultaten rapporteras till myndigheterna.

Antila påminner om att rapporterna är offentliga handlingar och den som är intresserad att veta mera får gärna läsa dem.