Hoppa till huvudinnehåll

"Jag vill bli statsminister" - följ de svenska partiledarna på Yle Arenan i en exklusiv dokumentär inför svenska valet

Söndagen den 9 september är det riksdagsval i Sverige, som befinner sig i ett helt nytt politiskt landskap.

Den traditionella svenska blockpolitiken gör att det nu ser ut att bli extra svårt att bilda regering efter valet.

- Blockpolitiken kommer att få sin definitiva dödsstöt den 9 september, förutspår Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson blir sminkad vid ett träbord i solskenet, med ett vitt tält i bakgrunden.
Jimmie Åkesson blir sminkad. Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson blir sminkad vid ett träbord i solskenet, med ett vitt tält i bakgrunden. Bild: SVT/Jag vill bli statsminister Jimmie Åkesson,partiledare,Sverige,dokumentär,valkampanjer

Ur ett finländsk perspektiv, där vi både har erfarenhet av flera så kallade regnbågsregeringar (under till exempel Paavo Lipponen och Jyrki Katainen) och nu har en regeringsbas där Sannfinländarna tidigare ingick, känns den svenska blockpolitiken något svår att förstå.

Men det svenska valresultatet håller säkert också finska politiker alerta - under den franska presidenten Emmanuel Macrons besök nyligen sade till exempel statsminister Juha Sipilä att de traditionella partierna bör se sig i spegeln, och rannsaka sig huruvida de verkligen har lyssnat på medborgarna och kan erbjuda ett vettigt alternativ till främlingsfientliga partier.

Finland har riksdagsval nästa vår.

Tre huvudpersoner i fokus

Dokumentären "Jag vill bli statsminister" följer tre av valets huvudpersoner i valkampanjen, nämligen partiledarna för de största partierna: Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Kameran följer med sittande statsminister, socialdemokraternas Stefan Löfven, moderaternas utmanare Ulf Kristersson och den svenska politikens enfant terrible, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Jag vet hur det är att ha lite väl mycket månader kvar i slutet på pengarna― Stefan Löfven, Sverige statsminster
Stefan Löfven är klädd i ljusblå skjorta. Han står på en kampingplats i sommarsolen och diskuterar med en äldre man som leder en cykel
Stefan Löfven (till höger). Stefan Löfven är klädd i ljusblå skjorta. Han står på en kampingplats i sommarsolen och diskuterar med en äldre man som leder en cykel Bild: SVT/Jag vill bli statsminister partiledare,Sverige,dokumentär,valkampanjer,Stefan Löfven,Socialdemokraterna (Sverige)

Stefan Löfven är fackföreningsledaren som oväntat blev statsminister, Ulf Kristersson är en rutinerad men oprövad politiker som nu drar sin första valrörelse partiledare, medan Jimmie Åkesson har påverkat svensk politik i närmare 20 år.

Man kan göra skillnad. Politik är inte allt, men politik är en viktig del― Ulf Kristersson, partiledare, Moderaterna

Partiet kom in i riksdagen 2010, och är för tillfället det tredje största partiet i den svenska riksdagen - som ingen annan emellertid har velat samarbeta med.

Jimmie Åkesson sitter i en loge och väntar tillsammans med en annan man. Båda är klädda i mörk kostym och ser fundersamma ut. De sitter med ena benet upp på det andra.
Jimmie Åkesson. Jimmie Åkesson sitter i en loge och väntar tillsammans med en annan man. Båda är klädda i mörk kostym och ser fundersamma ut. De sitter med ena benet upp på det andra. Bild: SVT/Jag vill bli statsminister Jimmie Åkesson,partiledare,Sverige,dokumentär,valkampanjer
Är det någon som tror att Moderaterna och Socialdemokraterna hade sagt det de säger idag, om inte vi hade funnits i riksdagen?― Jimmie Åkesson, partiledare, Sverigedemokraterna

- Är det någon som tror att Moderaterna och Socialdemokraterna hade sagt det de säger idag, om inte vi hade funnits i riksdagen?, frågar Jimmie Åkesson på ett av valmötena.

Traditionellt dokumentärt grepp

Greppet är dokumentärt, med ställvis skakig kamera och mörka bilder, ofta ackompanjerat av musik, som till exempel det spänningskapande trumkompet i början.

Moderaternas partiledare vandrar bredvid poliser och blir filmad. Hanär klädd i grå kavaj och vit skjorta och tittar leende snett bakåt och uppåt.
Ulf Kristersson. Moderaternas partiledare vandrar bredvid poliser och blir filmad. Hanär klädd i grå kavaj och vit skjorta och tittar leende snett bakåt och uppåt. Bild: SVT/Jag vill bli statsminister partiledare,Sverige,dokumentär,valkampanjer,Ulf Kristersson,Moderaterna

Man följer med sittande statsminister Löfven som filosoferar på olika tågresor, liksom de övriga kandidaterna på promenader eller språngmarscher genom diverse svenska miljöer.

Programmet ger intressanta inblickar i hur Moderaterna och Sverigedemokraterna lägger upp sina mediestrategier.

Medan Moderaterna dricker kaffe, har en massa papper och strävar efter en strukturerad agenda, sätter Sverigedemokraterna i sig skumpa och isglass och filar på sina formuleringar.

- Tänk på att blicka mot sidorna, titta på alla, instruerar en medarbetare moderaternas partiledare Ulf Kristersson inför ett tal.

Ulf Kristersson, klädd i mörkblå kostym, är fotograferad i profil där han står i ett omklädningsrum och tittar in i en spegel.
Ulf Kristersson. Ulf Kristersson, klädd i mörkblå kostym, är fotograferad i profil där han står i ett omklädningsrum och tittar in i en spegel. Bild: SVT/Jag vill bli statsminister partiledare,Sverige,dokumentär,valkampanjer,Ulf Kristersson,Moderaterna

Det blir tydligt att det är Stefan Löfven och Jimmie Åkesson som är bäst på att "ta folk" på stan.

Dokumentären är inspelad från april fram till veckan före valdagen.
Att energin växer ju närmare valet man kommer skildras väl - intensiteten verkar öka till Moderaternas fördel, medan det mesta öset tycks finnas på Sverigedemokraternas fester.

Stefan Löfven lockar ändå lyssnare trots duggregn, och verkar vara populär bland barn. Det är mycket fokus på den sittande statsministern.

Desillusionerade svenskar

I dokumentären hörs också spridda röster av så kallade vanliga väljare.

- Ni måste göra något om ni vill att vi ska rösta på er, ropar en dam till Kristersson.

- Vi fick det vanliga valtramset, men vi fick åtminstone säga vad vi tyckte, och jag skrädde minsann inte orden, säger en annan dam som har träffat Löfven.

Mot slutet får vi se prov på frän svensk debatteknik, med också andra politiker än de tre herrar som skildras i programmet.

Dokumentären är gjord av Pontus Mattsson, Tell Aulin och Mikael Eriksson på Sveriges Television.

Se Jag vill bli statsminister på Yle Arenan. Dokumentären sänds också i Yle Fem fredagen den 9.7 klockan 18.30.

Läs också