Hoppa till huvudinnehåll

Läshunden Hilma hjälper Kimitobarnen med böckerna och ger positiva läsupplevelser

Hunden Hilma, Samuel Fors och Pontus Engdal.
Hunden Hilma, Samuel Fors och Pontus Engdal. Bild: Yle/Peter Petrelius hund,Kimitoön,Isländsk fårhund

Kimitobarnen har fått en fyrfota vän som sitter med på biblioteket då de läser. Hunden hjälper med koncentrationen och skäller inte om de läser fel.

Läshunden Hilma ligger på biblioteksgolvet i Kimito och väntar på dagens uppdrag. Några barn är på väg för att ha en lässtund tillsammans med hunden.

Hilmas matte Seija Sjöholm säger att hennes uppgift är att endast vara med hunden och lyssna då barnen läser. Om barnen frågar något så svarar hon, i övrigt är det Hilma som har huvudrollen.

Lyssnar utan att avbryta

Barnen läser böcker och Hilma sitter med dem och lyssnar. Hon brukar inte kritisera eller avbryta, säger Sjöholm. De första kurserna har ordnats i år hela grejen med läshundar hittade man på i USA, säger hon.

– De som har gjort undersökningar kring läshundar har märkt att de får läsaren att slappna av.

Kompishund som vallar kor och fångar råttor

Hilma är en isländsk fårhund på fyra år som är ovanligt aktiv. Hemma på gården i Sagu vallar hon kor. Hon jobbar också som kompishund som besöker skolor, daghem och vårdhem. Dessutom fångar hon möss och råttor och är med andra ord ganska mångsidig, säger Sjöholm.

– Hon älskar människor och tycker om andra djur och hundar.

Samuel Fors och Pontus Engdal går i femte klass. De ska läsa varsin bok och Hilma sitter med dem. Samuel ska läsa boken Folke i konungens tjänst och Pontus läser Folke och digerdöden. Böckerna handlar om Folke som gör historiska tidsresor.

Ska ge positiva läsupplevelser

Det känns roligt att Hilma är med och pojkarna tror att hon kommer att gilla det som de läser. Deras lärare Annalena Röblom säger att det är jätte spännande, för det är första gången som de prövar på att läsa med hunden. Initiativet kom från biblioteket som kontaktade skolan, säger hon.

– Vi ville nappa på genast. Det kan också hända att läshunden får komma på besök till skolan och det skulle vara nästan ännu roligare, för då skulle ännu fler barn få ta del av det här.

Röblom säger att fördelen är att det är mycket mer spännande att läsa för en hund och helt annat än om de skulle läsa för klassen eller för läraren. Hon tror att hunden sporrar till läsning.

– Det som kanske är bäst är att barnen börjar tycka att det är roligt att läsa högt och att de får positiva läsupplevelser. Ingen som rättar när man läser fel, hunden lyssnar oberoende hur du läser.

Läs också