Hoppa till huvudinnehåll

Nordling orkade inte med U20-landslagets medelmåttiga ambitionsnivå – i Sjundeå IF ser det ljusare ut även om armén stör uppladdningen inför den nya säsongen

Teddy Nordling.
Teddy Nordling har tagit över i Sjundeå IF. Teddy Nordling. Bild: Yle/Janne Karinkanta Teddy Nordling,handboll,Sjundeå if (Handboll)

Teddy Nordling orsakade en liten storm i Handbollsfinland då han i början av sommaren lämnade sin post som U20-handbollsherrarnas chefstränare. Nu ligger Nordlings fokus på Sjundeå IF som inleder ligasäsongen på lördagen.

En tunn trupp och en halvdan motivationsnivå bland U20-landslagets spelare fick Teddy Nordling att säga tack och hej. Efter bara fem månader på posten lämnade han chefstränarskapet i början av juni.

– Jag kräver att idrott ska vara det första valet om man håller på med det. Ska vi som tränare lägga vår tid på det så ska nog spelarna också vara redo att offra lite. Om man inte uppnår det så vill jag inte vara med och leka, säger Nordling till Yle Sporten.

Sjundeå IF:s nyförvärv Christoffer Thor har också varit med i U20-landslaget under våren och vet precis vad Nordling talar om.

– Jag har förståelse för att han lämnade sådär. Han ville att spelarna skulle vara dedikerade och den viljan fanns inte riktigt där. Vissa spelare var villiga att satsa, men de var alltför få. Det här är kanske orsaken till att det går som det går för handbollslandslagen, säger Thor som har både finländskt och svenskt pass.

Inte ett problem i Sjundeå

I Nordlings lag ska man alltså vara med för fullt om man alls ska vara med. Så var det inte i ungdomslandslaget, men i Sjundeå IF ser det bättre ut.

– Killarna här är väldigt engagerade, och det är viktigt. Det driver också mig att märka att jag får något tillbaka. Det gör saker till 100 procent och med största allvar. Väldigt motiverade och engagerade spelare, det är skoj att jobba med dem.

SIF-kaptenen Gustav Svanbäck välkomnar Nordling och hans sätt att leda laget.

– Överlag så har Teddy en hög kravnivå. Han är nog rättvis också men han kräver mycket av oss spelare och jag tycker att det är bra. Man ska inte bli för bekväm utan satsa på varje träning och på varje moment, det är så man går framåt.

Gustav Svanbäck.
Gustav Svanbäck fortsätter som lagkapten i Sjundeå. Gustav Svanbäck. Bild: Yle/Janne Karinkanta Sjundeå IF,Sjundeå if (Handboll),handboll,gustav svanbäck

Det här betyder ändå inte att det skulle vara enbart allvar och buttra miner på lagets träningar.

– Man kan nog ha roligt också men då vi gör något så ska det vara full koncentration. Om man inte gör något ordentligt så får man nog veta det, säger Svanbäck.

Armén ställer till det

Även om chefstränaren Nordling är nöjd med lagets engagemang och spelarna är inspirerade så har säsongsförberedelserna ändå inte varit någon dans på rosor.

Armén ställer sina krav på en del av spelarna och då laget också lidit av skador så har det inte alltid varit så mycket folk på plats under sommarens träningspass.

– Det skulle vara fint om jag kunde säga att utgångsläget är bra, men så är det inte. Vi har haft en del skador och så har vi dessutom fyra killar i armén. Det har inte alltid varit så lätt att få dem med, säger Nordling.

Teddy Nordling.
Teddy Nordling. Bild: Yle/Janne Karinkanta Sjundeå IF,Sjundeå if (Handboll),handboll,Teddy Nordling

Armén har ställt till det i Handbollsfinland även tidigare. För några år sedan kritiserade den dåvarande HC West-tränaren Mikael Källman armén för hur idrottarna behandlades.

Nordling är inte lika upprörd som Källman var då, men SIF-tränaren vet att militärtjänstgöringen inte direkt förbättrar en spelares handbollsform. Alexander von Numers värvades till laget som en tongivande spelare men precis hur mycket han kommer att kunna bidra återstår att se.

– Det är alltid ett besvärligt år när man är i armén. Det är sällan som någon tar jättestora kliv framåt i sin idrottskarriär då. Men om von Numers kan hålla den nivån som han hade i Grankulla IFK i fjol så kommer vi att ha jättestor användning för honom.

Jubileumsår i Sjundeå

Trots utmaningarna satsar Sjundeå IF på att göra en bättre säsong än i fjol då laget slutade på sjunde plats. Det här året fyller föreningen 100 år, men att fira jubileumsåret med medalj vågar Nordling inte lova.

– Vi har inte talat om några målsättningar men nu tycker jag att vi ska ha en chans att vara bland de fyra bästa om vi gör saker jättebra, säger Nordling.

Cocks är som bekant den överlägsna förhandsfavoriten medan Dicken och BK-46 är ungefär lika klara i rollen som största utmanare. Nordling tror också att HIFK kan vara starkt i år.

– Vad man har hört om hur de spelat under försäsongen så kommer de kanske smygande därifrån.

Teddy Nordling tränar Sjundeå IF.
Sjundeå IF inleder säsongen på hemmaplan. Teddy Nordling tränar Sjundeå IF. Bild: Yle/Janne Karinkanta Sjundeå IF,Sjundeå if (Handboll),handboll,Teddy Nordling

På tisdagen sopade SIF banan men Esbo IF i finska cupen men på lördagen står laget inför en lite större utmaning då säsongen inleds med en hemmamatch mot Cocks. En bra värdemätare säger Nordling.

– Det är väl lika bra att vi får det överstökat i premiären. Efter det kan vi koncentrera oss fullt ut på resten av lagen.

Ny Thor i handbollsligan

Från fjolårets lag har Sjundeå IF tappat till exempel Ardo Puna men det har också kommit nya spelare in i truppen. Vid sidan av Christoffer Thor och Alexander von Numers har laget värvat ukrainaren Eduard Zakharov medan Fredrik Karlsson återvänder från Sverige.

För kantspelaren Thor är den finländska handbollsligan en ny bekantskap men helt oförberedd är han inte på vad som komma skall. Storebrodern Timmy Thor spelade flera år i Finland och har delat med sig av sina äventyr.

– Han har berättat att det är lite annat spel, att man inte använder sig av kantspelare lika mycket här som i Sverige. Men jag vet inte om jag riktigt håller med om det, i alla fall vad gäller hur vi spelar här i Sjundeå.

Christoffer Thor.
Christoffer Thor satsar på genombrott. Christoffer Thor. Bild: Yle/Janne Karinkanta Sjundeå IF,Sjundeå if (Handboll),handboll,christoffer thor

Den 193 centimeter långe Thor beskriver sig själv som en snabb spelare med bra skottprocent och som inte räds tuffa träningar. Under Nordlings krävande ledning hoppas han på att mogna till större ligor.

– Jag ansåg att den finska ligan är bra att slå igenom i som seniorspelare. Jag hoppas på mycket speltid och på att utvecklas den vägen.

Sjundeå IF inleder ligasäsongen med hemmamatch mot Cocks på lördagen klockan 17.00.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport