Hoppa till huvudinnehåll

Polisstyrelsen: Inte fel att flytta barnfest med alpackor förra självständighetsdagen

Fackeltåget på Tölö torg 6.12.2017.
Fackeltåget på Tölötorg 6.12.2017. Fackeltåget på Tölö torg 6.12.2017. Bild: Joni Haavisto/ AOP Tölö,Finlands självständighetsdag

Helsingforspolisen begick inget fel då den flyttade en barnfest undan ett högerradikalt fackeltåg på självständighetsdagen ifjol. Polisen beskylldes bland annat för att beskydda högerradikala.

Katju Aro, ordförande för Feministiska partiet i Finland och stadsfullmäktig i Helsingfors, ville att frågan skulle utredas av Polisstyrelsen.

Fackeltåget och barnfesten med alpackor och kaniner hade bägge beviljats tillstånd att vara på Tölö torg på självständighetsdagen.

Fackeltåget hade förtur

Enligt Polisstyrelsen hade fackeltåget förtur med stöd av lagen om sammankomster.

Fackeltåget hade också anmält om sin närvaro på Tölö torg i Helsingfors i ett tidigare skede än barnfesten. Fackeltåget har också startat från torget tidigare år.

Vidare ansågs fackeltåget vara en allmän sammankomst, vilket barnfesten inte var - den klassas som offentlig tillställning.

Barnfesten flyttades också med motiveringen att säkerheten kunde ha varit i fara eftersom så många motsatte sig fackeltåget.

Den flyttades slutligen till fotbollsstadion i Tölö.

Vilken var avsikten med barnfesten?

I sina motiveringar uttrycker polisstyrelsen misstro mot barnfesten.

Styrelsen undrar varför det var problematiskt att flytta barnfesten, om tanken var att ordna ett äkta evenemang för publik.

Heikki Kopperoinen, biträdande polischef i Helsingfors, säger i sitt utlåtande till polisstyrelsen att den egentliga avsikten med barnfesten möjligen var att se till att fackeltåget stördes.

I så fall var det inte frågan om att ordna ett evenemang för barn, anser Kopperoinen.

Senare kom det fram att en av arrangörerna för barnfesten (på finska) hade som avsikt att få fackeltåget att flytta på sig.

Källa: Polisstyrelsen, Yle

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också