Hoppa till huvudinnehåll

Två ryska män åtalas för nervgiftattacken mot Sergej Skripal - Theresa May pekar ut Rysslands högsta statsledning och underrättelsetjänsten GRU

Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia
Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE / Storbritannien,Sergei Skripal

Brittiska åklagare säger sig ha samlat in tillräckligt med bevis för att åtala två ryska medborgare misstänkta för mordförsöket på den förre ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Bägge överlevde försöket att mörda dem med nervgiftet Novitjok i Salisbury i södra England i mars.

Storbritannien har samtidigt utfärdat en europeisk arresteringsorder för de två misstänkta, Alexander Petrov och Ruslan Boshirov, som antas vara falska namn Polisen har också offentliggjort fotografier av dem båda.

- Det här innebär att om någondera av männen reser till ett land där arresteringsordern är i kraft så kommer de att gripas och utlämnas. Det finns ingen preskriptionstid för brotten, säger Sue Hemming vid åklagarämbetet,

Storbritannien kommer ändå inte att begära att de utlämnas.

- Vi kommer inte att begära att dessa män utlämnas eftersom den ryska grundlagen inte tillåter att landets medborgare utlämnas, säger Sue Hemming.

De två misstänkta ryska männen fotograferade av övervakningskameror på järnvägsstationen i Salisbury
De två misstänkta ryska männen fotograferade av övervakningskameror på järnvägsstationen i Salisbury De två misstänkta ryska männen fotograferade av övervakningskameror på järnvägsstationen i Salisbury Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT Storbritannien,Sergei Skripal

40 år gamla med falska namn

De misstänkta är omkring 40 år gamla och de har rest runt i Europa under falska namn, trots att de har haft genuina ryska pass.

- Det är sannolikt att de reste under falska identiteter och att det här inte är deras riktiga namn, säger Neil Basu som leder antiterrorpolisen i Storbritannien.

Männen hade fastnat på övervakningskameror i Salisbury vilket bevisar att de var i staden den 4 mars då Sergej och Julia Skripal hittades medvetslösa på en parkbänk.

Man har också bilder av dem då de anlände till landet under sina antagna namn, säger Neil Basu.

Männen anlände till Storbritannien den 2 mars och lämnade landet den 4 mars.

- Prov togs i det hotellrum där de misstänkta bodde. Proven tyder på att det fanns spår av nervgiftet Novitjok, men mängderna i rummet utgjorde inte en fara för den allmänna hälsan, säger Basu.

Britterna har tidigare anklagat den ryska staten för mordförsöket, bland annat för att Novitjok utvecklades och tillverkades i Sovjetunionen på 1970- och 1980-talet.

Sergei Skripal under sin rättegång i Moskva, 2006.
Sergei Skripal under sin rättegång i Moskva år 2006. Sergei Skripal under sin rättegång i Moskva, 2006. Sergei Skripal

"Föraktligt, avskyvärt dåd"

Storbritanniens premiärminister Theresa May informerade underhuset om åtalen då hon höll ett extra insatt tal inför parlamentet på onsdag eftermiddag.

Hon sade att regeringen hade rätt då den i våras pekade ut Ryssland som ansvarigt för attacken och hon anklagade idag explicit den militära underrättelsetjänsten GRU för mordförsöket.

- Regeringen har dragit slutsatsen att de två misstänkta är officerare i GRU. Så detta var inte en skurkaktig operation. Det är så gott som säkert att den också godkändes ovanför GRU, i den högsta statsledningen, sade May.

- Det här var ett avskyvärt och föraktligt dåd, där man använde det destruktiva nervgiftet Novitjok för ett angrep mot vårt land. Det ledde till att fyra människor lämnades för att kämpa för sina liv och en oskyldig kvinna dödades, förklarade May inför parlamentet.

Experter på kemiska vapen tar tillvara den parkbänk i Salisbury där Sergei och Julia Skripal kollapsade den 4 mars
Sergej och Julia Skripal hittades medvetslösa på en parkbänk i Salisbury den 4 mars. Här tar experter tillvara den parkbänk där Sergei och Julia Skripal kollapsade Experter på kemiska vapen tar tillvara den parkbänk i Salisbury där Sergei och Julia Skripal kollapsade den 4 mars Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Julia Skripal,Sergei Skripal,Ryssland,Storbritannien

Ryssland har ingen aning om männen

Ryssland har konsekvent förnekat att landet skulle ha haft något med mordförsöket att göra och det försäkrade landets utrikesministerium även idag.

Utrikesministeriet säger att de publicerade namnen på de misstänkta inte säger något, vilket knappas är förvånande om namnen är falska så som britterna hävdar.

- Namnen som har publicerats i medier liksom fotografierna, betyder inget för oss, säger Maria Zacharova på utrikesministeriet i Moskva.

Rysslands representant i organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, förnekar också at Ryssland skulle vara inblandat.

Ryssland upprepade idag sitt tidigare förslag om att att brittiska myndigheter borde samarbeta med Ryssland i brottsutredningen, vilket är absurt ur brittisk synvinkel.