Hoppa till huvudinnehåll

Watergate-avslöjaren Woodward ger ut en explosiv bok om Donald Trump som president

Den amerikanske journalisten Bob Woodwards bok om Donald Trump under titeln "Fear" ges ut nästa vecka.
Den amerikanske journalisten Bob Woodwards bok om Donald Trump under titeln "Fear" ges ut nästa vecka. Den amerikanske journalisten Bob Woodwards bok om Donald Trump under titeln "Fear" ges ut nästa vecka. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Bob Woodward

Boken "Fear" beskriver en inkompetent president vars panikslagna medarbetare försöker motarbeta hans galnaste impulser. Bob Woodwards bok kommer ut nästa vecka, men avvisas redan av Vita huset.

Washington Post och CNN har publicerat de första referaten ur Woodwards bok "Fear" - "Fruktan". De är inte smickrande för USA:s president Donald Trump. I boken beskrivs en presidentadministration på randen till ett nervöst sammanbrott.

"Fear" är inte den första boken som beskriver kaoset i Vita huset under ledning av Trump, men Woodward har större trovärdighet än mången annan.

Det var Washington Post-journalisterna Woodward och Carl Bernstein som avslöjade Watergate-skandalen på 1970-talet, den skandal som sedan tvingade president Richard Nixon att avgå. Woodward har fortfarande tillträde till maktens korridorer och mycket god renommé.

Woodward försökte också få en intervju med Donald Trump för boken. Trump ringde ändå upp Woodward först i början av augusti, då boken redan var klar.

Du kan höra hela samtalet mellan Trump och Woodward på Washington Posts webbplats, där samtalet också finns utskrivet ord för ord.

Medarbetare försöker skydda nationen genom att plocka bort papper från Trumps skrivbord

Woodward beskriver flera tillfällen då Trumps närmaste medarbetare - som hans tidigare ekonomiske rådgivare Gary Cohn och ex-stabssekreterare Rob Porter - plockat bort papper från Trumps skrivbord för att förhindra "katastrofer".

Bland annat ska Cohn ha plockat bort ett dokument från skrivbordet för att förhindra att Trump skulle riva upp handelsavtal med Sydkorea och därigenom orsaka ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Enligt boken krävde Trump i ett skede av försvarsminister James Mattis att USA skulle lönnmörda Syriens president Bashar al-Assad.

Mattis ska ha låtsats att hålla med sin president, men sedan tog han fram en plan om flygbombningar mot Syrien istället.

Boken beskriver Mattis utmattning och frustration över Trumps utrikespolitiska kunnande och han ska ha sagt till sina medarbetare att Trump har ett förstånd som en femte- eller sjätteklassare.

Trump är en "professionell lögnare"

Gary Cohn ska ha beskrivit Trump som en "professionell lögnare". Trumps förre advokat, John Dowd, ska ha kommit fram till ungefär samma slutsats.

Dowd ska ha varit övertygad om att Trump skulle begå mened om han skulle låta sig utfrågas av den speciella utredaren Robert Mueller angående kopplingarna till Ryssland.

För att få Trump att förstå hur farlig en utfrågning med Mueller kunde bli så iscensatte Dowd ett förhör. Trump klarade inte av den övningen överhuvudtaget, utan den slutade med ett halv timme långt raseriutbrott från Trumps sida.

Dowd ska ha sagt till Mueller att Trump inte kan ställa upp på en utfrågning eftersom han helt enkelt är oförmögen att tala sanning.

Trumps stabschef: "Det här är det värsta jobb jag någonsin haft"

Trumps stabschef John Kelly tillhör dem som enligt Woodwards bok kallar Trump för en "idiot".

- Det är meningslöst att försöka övertyga honom om någonting. Han har ballat ur. Vi är i "crazytown". Jag vet inte ens varför någon av oss är här. Det här är det värsta jobb jag någonsin haft, säger Kelly till en grupp medarbetare i boken.

Kelly har tillbakavisat uppgifterna i boken. Så också Mattis.

Trump själv har skrivit en serie tweetar där han citerar Kelly och Mattis och kallar citaten i "Fear" för en bluff mot allmänheten.

Hoppa över Twitterpostning

Trump antyder att Woodwards bok är ett försök att påverka mellanårsvalet i november. "Är Woodward Demokraternas hejduk? Märker ni tajmningen", skriver Trump.

Källor: Washington Post, BBC, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes