Hoppa till huvudinnehåll

Blågröna alger i Kvarken oroar expert - "Havet klarar inte av mer"

Satellitbild av Bergö skärgård tagen i september 2018, på vilken man ser utbredningen av blågrönalger.
Satellitbild av Bergö skärgård tagen i september 2018, på vilken man ser utbredningen av blågrönalger. Satellitbild av Bergö skärgård tagen i september 2018, på vilken man ser utbredningen av blågrönalger. Bild: Finlands miljöcentral, Europeiska rymdorganisationen Bergö (Malax),kvarken

Blågröna alger finns nu också i Kvarken. Det varma vädret är en orsak, men övergödningen i Kvarken har ökat. Specialplanerare Hans-Göran Lax på NTM-centralen säger att gränsen börjar vara nådd.

Under sensommaren har det förekommit mer blågröna alger i Kvarken än tidigare. Jämfört med normala somrar har blomningarna också varit mer långlivade.

Orsaken till detta står att finna i det exceptionellt varma vädret. Men förekomsten av blågröna alger beror också på att övergödningen har ökat i Kvarken.

Undervattensbild av blågrönalger i Replotfjärden i Korsholm.
Undervattensbild av blågrönalger i Replotfjärden. Undervattensbild av blågrönalger i Replotfjärden i Korsholm. Bild: Yle/Jarkko Heikkinen cyanobakterier (blågrönalger),kvarken

"Havet klarar inte av mer belastning"

Specialplanerare Hans-Göran Lax på NTM-centralen i Södra Österbotten har haft en sommarstuga i Replotfjärden de senaste 30 åren. Under de senaste dagarna har han sett mer blågröna alger än någonsin tidigare.

Lax påpekar dock att även om det nu finns mer blågröna alger än tidigare så är blomningarna ändå rätt måttliga.

Specialplanerare Hans-Göran Lax, NTM-centralen i Södra Österbotten.
Hans-Göran Lax. Specialplanerare Hans-Göran Lax, NTM-centralen i Södra Österbotten. Bild: Yle/Jarkko Heikkinen Kvarken,ntm-centralen

Han hoppas ändå att folk senast nu ska vakna till verkligheten. Övergödningen börjar närma sig gränsen för vad som är hållbart.

- Vi befinner oss i gränslandet. Vattenkvalitén är helt okej men havet klarar inte av mer belastning, då svarar det på det här sättet, säger Lax.

Om övergödningen fortsätter befarar Lax att man i Kvarken snart har en likadan situation som i Skärgårdshavet.

Blågrönalger ända ute vid Norrskär

Antti Stig har åkt båt i Kvarken under de senaste 40 åren och berättar att den varma och sköna båtsommaren fick en otrevlig vändning under förra veckan när han fick syn på blågröna alger.

- Det här är första gången jag sett blågröna alger i Kvarken på det här sättet, säger Stig.

Förra helgen befann sig Stig ute vid Norrskär. Även så pass långt ut såg han blågröna alger.

Antti Stig har rört sig med båt i Kvarken under de senaste 40 åren och är orolig över mängden blågrönalger.
Antti Stig. Antti Stig har rört sig med båt i Kvarken under de senaste 40 åren och är orolig över mängden blågrönalger. Bild: Yle/Antti Haavisto båtar,kvarken

Han är orolig över läget och berättar om en vän som fick utslag efter att ha simmat i havet.

- Inte vill man ju vara någon domedagsprofet, men visst känns det som att havet nu är förstört. Hoppas att läget förbättras när vattnet blir kallare, säger Stig.

Läckaget i Metviken inte den stora boven

Hans-Göran Lax konstaterar att avloppsvattnet som rann ut i Metviken i Vasa kan påverka algblomningen i den närmaste skärgården. Men han påpekar att algblomningen på ett större område inte kan tillskrivas läckaget.

- Den orsakas av övergödningen och hela Östersjöns tillstånd. Nu är det hög tid att fundera på vad man kan göra för att minska på belastningen, säger Lax.

Industrins och kommunernas rening av avloppsvatten och utsläpp har tagit stora kliv framåt sen 60- och 70-talet. Däremot har man inte lyckats tackla jordbrukets skadliga påverkan.

- Näringen hinner inte sugas upp av marken utan kommer med fart ut i vattendragen. Då reagerar vattnet så här, med blågrönalger, säger Lax.

Artikeln är en översättning av Sinilevä valtasi puhtaista vesistään tunnetun Merenkurkunkin – tutkija toivoo, että hälytyskellot soivat viimeistään nyt: "Meri ei kestä enää lisää kuormitusta", av Elina Kaakinen