Hoppa till huvudinnehåll

Högstadiebygget i Lovisa ska vara ekologiskt - planer på mineralull var nära att förstöra projektet

Gul isolering på väggarna på en byggarbetsplats.
Arkivbild. Gul isolering på väggarna på en byggarbetsplats. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Raseborg,Västnyland,Ekenäs,isoleringsmaterial,bygge

Skolan skulle vara ekologiskt byggd, men ändå beslutade planeringsgruppen om att använda mineralull i isoleringen. Nu ska staden utreda om det går att byta ut mineralullen till ett ekologiskt material.

Byggandet av den nya svenska högstadieskolan i Lovisa, som nästa år kanske ska heta Lovisavikens skola, har inletts. Lovisa stad satsar på en skolbyggnad i korslimmat massivträ.

När tidningen Nya Östis gjorde ett reportage om skolbygget kom det fram att huset ska isoleras med mineralull.

Ska vi bygga ekologiskt så ska vi bygga ekologiskt― Ralf Sjödahl (SFP)

Företaget som ska leverera träelement till skolbygget säger i Nya Östis att man försökt få Lovisa stad att frångå mineralull som isoleringsmaterial.

Ralf Sjödahl (SFP) som är ordförande för tekniska nämnden blev förvånad över att högstadiet skulle isoleras med mineralull.

- Ska vi bygga ekologiskt så ska vi bygga ekologiskt.

Men finns det då ett beslut på att byggnaden ska vara ekologisk?

- Det har varit underförstått hela vägen, säger Sjödahl.

arkitektbild över det nya skolhuset i lovisa
Det nya skolhuset byggs i trä. arkitektbild över det nya skolhuset i lovisa Bild: Arkitektbyrå Riitta & Kari Ojala skolbyggnader,lovisavikens skola

Ralf Sjödahl säger att saken nu har fixats.

- Vi gav i uppgift till tekniska direktören att tala med Antti Kinnunen. Vi sätter inte mineralull i väggarna, det ska bli isolering med cellulosafibrer, säger Ralf Sjödahl.

Staden har bett entreprenören om ett ändringsförslag

På staden konstaterar lokalchef Antti Kinnunen att det ännu är öppet hur det blir med isoleringen i byggnaden.

- Vi har bett att entreprenören ska ge oss ett förslag på att använda ull av cellulosafibrer istället för mineralull, säger lokalchef Antti Kinnunen.

Han bekräftar att det hela tiden har varit tal om att satsa på ekologiskt byggande, och det har tagits i beaktande när det gäller byggnadens stomkonstruktioner.

- Ullen är gjord av cellulosa och papper, det är ett ekologiskt material, kommenterar Kinnunen alternativet till mineralull.

Ekologisk ull kan bli dyrare

Kinnunen berättar att beslutet om att använda mineralull har fattats i en planeringsgrupp bestående av professionella byggnadsplanerare anställda av staden.

- Vi får se hur det här påverkar priset, men jag antar att det blir något dyrare att isolera med cellulosafibrer, säger Antti Kinnunen.

Enligt Kinnunen kommer ärendet inte att tas upp till politisk behandling.