Hoppa till huvudinnehåll

Inga trollkonster bakom Käcko-effekten i Jaro: "Jag ville först och främst förenkla saker och ting för laget"

FF Jaro lyckades bryta en resultatmässigt negativ trend i och med tränarbytet i augusti. Nye tränaren Niklas Käcko har plockat två raka hemmasegrar i division ett och är väldigt tydlig med att det egentligen bara handlat om att förenkla lagets spel.

Niklas Käcko tog över som chefstränare för FF Jaro i mitten av augusti. Tomi Kärkkäinens sista tid vid rodret hade präglats av en negativ resultattrend.

Med Käcko som lots har FF Jaro tagit sex poäng på de tre senaste matcherna med derbysegern mot topplaget KPV som positivt utropstecken.

Käcko-effekten?

– Vi skall hoppas det! Jag tycker själv åtminstone att vi fått till stånd någon form av effekt på vårt spel, säger Käcko när Yle Sporten träffar honom i samband med en onsdagsträning.

Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018.
Käcko leder Jaro mot Helsingfors IFK på måndag. Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018. Bild: Yle/Antti Koivukangas FF Jaro,Ettan,Jakobstad,Niklas Käcko

För första gången under säsongerna i division ett har tränarbytet faktiskt skapat ett omedelbart positivt trendbrott för Jakobstadslaget, men några stora trolleritrick har den forne juniortränaren med rötterna i Purmo inte kommit med.

– Jag ville först och främst förenkla saker och ting för laget, både i anfallsspelet och i försvarsspelet. Vi ville använda de kvaliteter som fanns i laget och få ut så mycket som möjligt ur materialet. Vi har bra spelare, men vi skall inte göra det hela för komplicerat.

FF Jaros tränare sen degraderingen till division ett

  • Alexei Eremenko Sr 1.1.2016 – 10.6.2016
  • Niklas Vidjeskog 10.6.2016 – 28.7.2016
  • Kristian Heames 28.7.2016 – 10.7.2017
  • Carl-August ”Calle” Löf 10.7.2017 – 14.11.2017
  • Tomi Kärkkäinen 14.11.2017 – 14.8.2018
  • Niklas Käcko 14.8.2018 –

– Jag försöker vara rak och tydlig med vad jag vill men också med det jag inte vill att skall ske. Tydligen har budskapet gått ganska bra fram och spelarna tolkar min syn på fotboll ganska väl för tillfället, menar Käcko.

"Vi vill hålla bollen på marken, det har varit Jaros sätt att spela"

FF Jaro bytte tränare mitt under pågående säsong för tredje året i följd i division ett. En som varit med om samtliga rockader är lagkaptenen Thomas Kula.

Han är inne på samma linje som sin tränare.

– Försvarsmässigt handlar det nu mera om att försvara framåt, vi vill vara mer aktiva i försvarsspelet och försöka sno bollen högre upp i planen och genom det skapa chanser. Offensivt är det några principer vi har, första tanken skall vara att gå framåt och dessutom vill vi spela en attraktiv fotboll. Samtidigt vill vi också hålla bollen på marken, det har länge varit Jaros sätt att spela fotboll och det vill vi fortsätta med, förklarar Kula.

Förutom att Kärkkäinen blev Käcko på tränarposten skedde också en del andra förändringar i spelartruppen under augusti.

Anfallet har förstärkts med Denis och Felix de Bona medan Anthony Dafaa tagit plats på det defensiva mittfältet.

Den forne EIF-strikern de Bona gjorde mål i både matchen mot Klubi-04 och i derbysegern mot KPV.

Anthony Dafaa håller undan för Anthony Olusanya.
Anthony Dafaa håller undan för Anthony Olusanya. Anthony Dafaa håller undan för Anthony Olusanya. Bild: Yle/Antti Koivukangas FF Jaro,fotboll,Ettan,Anthony Dafaa

Niklas Käcko är framförallt lyrisk över kenyanen Dafaas bidrag så här långt.

– Det är helt fantastiskt egentligen. Han är en stor pusselbit för stabiliteten i vårt försvarsspel och för balansen på mittfältet. Kazuki Takahashi och Thomas Kula får helt andra möjligheter att gå upp i offensiven med Dafaa bakom sig, förklarar Käcko.

På den träning Yle Sporten besökte var bredden iögonfallande. Endast långtidsskadade Toni Takamäki och Jonas Emet saknades medan Kim Böling tränade med aningen lättare problem.

Tillbaka i fullt slag är också målvakten Emil Öhberg som hållit nollan i två raka matcher efter att snabbt ha återhämtat sig från en fingerskada.

Emil Öhberg vaktar Jaros mål.
Emil Öhberg tillbaka mellan stolparna. Emil Öhberg vaktar Jaros mål. Bild: Yle/Antti Koivukangas FF Jaro,fotboll,Ettan,Emil Öhberg

Utebliven Algeriet-transfer gav motivation

En annan spelare som varit på lysande spelhumör de senaste två matcherna är Christopher Mandiangu.

Trots att den i Kinshasa födde tysken redan var på glid bort från Jaro tidigare under säsongen verkar han ha hittat en formtopp till hösten.

– Jag gjorde visserligen mycket mål och poäng under tidigare delen av säsongen, men när laget går dåligt är det ingen skillnad. Nu har vi börjat nå resultat som lag också och det är roligt, säger säger sexmålsskytten Mandiangu.

Christopher Mangiangu gör en fint.
Mandiangu har varit på lysande spelhumör i de två senaste hemmamatcherna. Christopher Mangiangu gör en fint. Bild: Yle/Antti Koivukangas FF Jaro,fotboll,Ettan,Christopher Mandiangu

Att det inte blev något spel i Algeriet har inte påverkat honom nämnvärt.

Tvärtom gav det honom mer motivation.

– Jag hade ett bra erbjudande från en klubb som spelar i Afrikas Champions League, jag ville dit men som ofta i vissa länder kan allt ändra väldigt snabbt. Saker och ting stämde sist och slutligen inte riktigt överens med det som lovats och då beslöt jag mig för att återvända.

– Jag visste vad jag hade i Jaro, jag visste att jag kan göra en bra säsong som hjälper min karriär. Transfern påverkade mig ingalunda negativt, det motiverade mig ytterligare.

"Vi tar en match i taget"

Just nu är avståndet till direkt avancemang i tabellen tolv poäng och till kvalplats endast nio poäng, när det återstår sju matcher att spela.

FF Jaro möter ännu största delen av lagen framför sig i tabellen, och med tanke på att det ännu finns hela 21 poäng kvar att spela för är allting möjligt.

Eller?

– För egen del ser jag inte alls på tabellen, jag ser bara på nästa match. Det är klart att drömmen finns där, tänk om, och så vidare. Sist och slutligen är det en match i taget för mig och så tror jag spelarna uppfattar de också. En match i taget och så ser vi. Är det avancemang är det avancemang, är det kvalplats är det kvalplats och är det en plats bland de fem bästa så är det helt ok, säger tränaren Käcko.

– En match i taget, alltid. Vi utvecklar vårt sätt att spela och försöker få våra principer att utvecklas i rätt riktning. Vi får se sen hur långt det bär, tillägger Kula.

Kareem Moses, Anthony Dafaa och Christopher Mandiangu trivs i ett vinnande Jaro.
Moses, Dafaa och Mangiandu - leendet har återvänt till Jaros träningar. Kareem Moses, Anthony Dafaa och Christopher Mandiangu trivs i ett vinnande Jaro. Bild: Yle/Antti Koivukangas Christopher Mandiangu,Anthony Dafaa,FF Jaro,fotboll,Ettan,Kareem Moses

– Håller vi en hög nivå på träning betalar det sig tillbaka på matcherna. Med tålamod och fokus kan vi säkert ännu vinna några matcher men vi tar det en dag i taget, avrundar Mandiangu.

FF Jaro spelar sin följande match i division ett borta mot Helsingfors IFK måndagen den 10 september.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport