Hoppa till huvudinnehåll

Många ryssar flyttar till Sotji och hoppas på ett liv i ett klimatparadis – men staden är både översvämningsdrabbad och allvarligt nedsmutsad

Strand i Sotji.
Sotjis stränder är fyllda av semesterfirare trots att havsvattnet är smutsigt. Strand i Sotji. Bild: Kersin Kronvall Sotji,avlopp,Ryssland,Strand

Inför OS 2014 byggdes staden ut och miljarder sattes på nya idrottsanläggningar och vägar, medan vattenrening och miljöskydd försummades.

En het dag vid stranden i Sotji fylls den smala strandremsan av solbadande människor. Vågorna sveper in från Svarta havet och vattnet är så varmt att många trivs bland vågorna i timmar. Men bara en liten bit från de njutande turisterna rinner orenat smutsvatten ut i havet.

Sotji är Rysslands längsta stad. Den ligger längs kusten på en sträcka av cirka 150 kilometer. Staden ligger mellan havet och bergen och allt regnvatten sköljs genom rännstenar och avloppskanaler ut i havet.

Översvämningar är ett gissel efter OS

Dessvärre rinner också en hel del orenat avloppsvatten ut i havet på samma sätt. Vissa stadsdelar har nämligen avloppsreningsverk, medan andra inte har det.

Översvämningar har blivit ett gissel i staden efter att OS-anläggningarna byggdes. De stora asfalterade arealerna hindrar regnvattnet från att sugas in i marken och Adler, där OS-byn ligger, är ofta översvämningsdrabbat.

De öppna avloppskanalerna och rännstenarna luktar illa och ser motbjudande ut, de är ofta fyllda av skräp.

Skräp
Skräp Bild: Kerstin Kronvall Sotji,avlopp,Ryssland

Semestern slutade i en tragedi

En sådan öppen rännsten blev i juli en dödsfälla för en liten pojke. Han var på semesterresa med sin farmor i stadsdelen Lazerev då ett skyfall i bergen ledde till översvämning. Den sexårige pojken sprang en bit före sin farmor då han plötsligt sjönk under vattnet.

Han hade stigit ned i en öppen rännsten. Tragedin var ett faktum. Pojken sköljdes ut i havet genom avloppskanalerna. Han återfanns död. Farmodern gjorde ett förtvivlat försök att rädda pojken och hoppade efter honom i avloppet. Också hon fördes ut till havs. Hon överlevde.

Vattenkanalerna i Sotji.
I den här rännstenen ramlade sexåringen. Vattenkanalerna i Sotji. Bild: Kerstin Kronvall Sotji,avlopp,Ryssland

Händelsen ledde till en häftig debatt om huruvida avloppskanalerna och rännstenarna borde täckas. Miljöaktivisten Olga Noskovetj berättar att många var upprörda över hur myndigheterna reagerade på olyckan. De lät förstå att pojken och hans farmor själva var skyldiga till den. De borde enligt myndigheterna ha stannat inomhus då skyfallet kom.

Ljudmila Zjukovskaja är glad över sitt nya hem.
Ljudmila Zjukovskaja är glad över sitt nya hem. Ljudmila Zjukovskaja är glad över sitt nya hem. Bild: Kersin Kronvall Sotji,avlopp,Ryssland

Översvämningsrisk

En solig och torr dag är det nästan omöjligt att föreställa sig det vattenhelvete som ledde till barnets död. Avloppskanalerna är visserligen breda och rätt djupa, men de syns bra intill gatorna. De kaukasiska skyfallen är emellertid så häftiga att gatorna förvandlas till rasande forsar.

Det förefaller självklart att rännstenen skulle kunna göras trygg genom att täcka den med ett galler. Om man täcker den helt och hållet blir det svåra översvämningar.

Man kan göra vad som helst om man vill, men nu har inget gjorts, alltså anses det inte nödvändigt, säger hotellföretagaren Andrej Zjaglamsian.

Pengarna tog slut

Olga Noskovetj ser rännstensfrågan som en del av ett omfattande problem, att avloppskanalerna i Sotji inte har moderniserats sedan 1960-talet. De är både farliga för människor och skadliga för miljö.

Alla avlopp borde kopplas ihop och allt avloppsvatten borde ledas till reningsverk innan det släpps ut i havet. Men det har aldrig förverkligats. OS-anläggningarna byggdes med en väldig fart och allt som inte direkt var kopplat till idrotten blev ogjort.

Ett stort problem är finansieringen, staden får inte tillräckligt pengar för att klara sina förpliktelser, säger Olga Noskovetj.

Hon anser att den ryska staten borde bidra med mera, särskilt eftersom Sotji är en inflyttningsort. Människor från andra håll i Ryssland flyttar hit lockade av det milda klimatet och staden har inte resurser att se till att infrastrukturen byggs ut.

OS gav nya bostäder

De tusentals hotellrum som byggdes inför OS har däremot kommit i god användning. Dels fungerar de fortfarande som hotell, dels har de gjorts om till bostäder. Sotji hade tidigare väldigt långa bostadsköer och dem har man nu nästan sluppit.

Idrottsanläggningarna används året runt och turismen i trakten har sett en stark uppgång. Överhuvudtaget har inrikesturismen i Ryssland ökat med uppemot trettio procent de senaste åren.

Inför OS tömdes hela stadsdelar och de som bodde där evakuerades. Några tusen människor erbjöds nya hem på annat håll i Adler, den del av Sotji där OS-arenorna står.

Många hus revs i OS-arenornas väg

Till dem som förlorade sitt hem hör familjen Zjukovskij. De tvingades flytta för åtta år sedan. Trots att det först kändes ledsamt är familjen i dag mycket nöjd med sitt nya hem.

De fick i själva verket hela tre nya hem i utbyte mot det gamla. Det innebar att föräldrarna Ljudmila och Sergej fick ett hus och deras två barn med familjer varsitt eget hem.

Det är så skönt att bo var för sig, skrattar Ljudmila.

Barnbarnen hälsar ofta på hos farföräldrarna.

Ibland händer det att de saknar sitt gamla hem. Ljudmila berättar att hon vissa nätter i sömnen drömmer om det gamla hemmet. När längtan slår till tar de en cykeltur längs strandgatan och åker till området där de bodde förr. Där står nu en träningshall.

Men vet ni, numera tycker vi att det är alltför nojsigt där. Vi längtar hem till vår lugna trädgård, här har vi det bra, säger Ljudmila.

Sotji
OS byn med sina stora asfaltsfält leder till översvämningar i Adler. Sotji Bild: Kersin Kronvall Sotji,avlopp,Ryssland

Läs också