Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: De gröna tappar väljare i ny partimätning, anonym tjänsteman i Vita huset vittnar i uppmärksammad kolumn om Trumps impulser

Vita Huset kvällstid
Vita Huset kvällstid. Vita Huset kvällstid Bild: EPA/Michael Reynolds vita huset

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Stödet sjunker tydligt för De gröna i Yles senaste partimätning. Socialdemokraterna håller sig kvar som Finlands största parti för fjärde månaden i rad.

Det nya barnsjukhuset i Helsingfors invigs i dag. Behandlingen av många mer krävande sjukdomar hos barn, till exempel hjärtkirurgi och organtransplantationer, kommer att vara koncentrerade till det nya barnsjukhuset.

Utrikes

I USA väcker en anonym kolumn i tidningen New York Times stor uppmärksamhet. I kolumnen skriver en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset att han och en grupp medarbetare i Trumpadministrationen aktivt motarbetar presidentens värsta impulser och delar av hans agenda för att skydda nationen. Trump själv rasar över kolumnen.

Norra Japan har skakats av ett kraftigt jordskalv sydost om staden Sapporo på ön Hokkaido. Skalvet hade en magnitud på 6,7. Det rapporteras om många stora jordskred och tillsvidare har två dödsoffer bekräftats.

Ledarna för Nord- och Sydkorea, Kim Jong-Un och Moon Jae-In, har kommit överens om att träffas i Pyongyang den 18-20 september för att diskutera praktiska åtgärder för nedrustningen i området. Mötet blir det tredje mellan Moon och Kim i år.

Väder

Växlande molnighet och regnskurar, möjligen åska.

Dagens högsta temperatur är 16...21 grader, varmast i söder. Mest svag vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes