Hoppa till huvudinnehåll

Rickard Eklund njuter av österbottnisk melankoli

Rickard Eklund ute och ror i skymningen.
Rickard Eklund utmanar Vegatoppen med låten Hjärta utvärtes. Rickard Eklund ute och ror i skymningen. Bild: Magnus Nordström. artist,musiker,rickard eklund

År 2016 skrev Rickard Eklund årets finlandssvenska låt enligt en omröstning under musikkongressen Musik & Talang. Låten lyckades även ta sig upp på första plats på Vegatoppen. Nu gör han ett nytt försök som utmanare på Vegatoppen med låten Hjärta utvärtes.

För ett par år sedan vann han också Solveig von Schoultz dikttävling.

- Visst har det varit roligt med så många framgångsrika projekt. Det är helt klart att det är motiverande, säger Eklund.

I november är det dags för debutalbumet

Tidigare har vi hört en rätt så lågmäld och avskalad musik av Eklund, men nu blir det mera instrument och en aningen annorlunda ljudvärld.

- Låten Finland är en väldigt nedskalad låt med få instrument, men vartefter jag skrivit fler låtar har även antalet instrument ökat. På den kommande skivan har jag ett helt brassband med mig som ger en helt annan tyngd i musiken, berättar Eklund.

Vem är Rickard Eklund?

  • Född 1982 i Närpes
  • Frontfigur och låtskrivare i gruppen Schlagwerk sedan 2010
  • Vinnare av Solveig von Schoultz-dikttävlingen 2016
  • Aktuell men ny skiva i november som delvis är gräsrotsfinansierad
  • Låten Finland blev vald till årets finlandssvenska låt 2016

Hjärta utvärtes är en melankolisk historia.

- Det är en låt som handlar om den lilla människan med aningen felaktig självbild. Vissa människor krymper ihop åtminstone på en själslig nivå. Den här typen av människa har också en otrolig kärlek för resten av världen men kanske inte samma kärlek till sig själv.

Turné i Svenskfinland

På den nya skivan medverkar bland annat cellisten Emma Strömbäck och sångaren Charlotte Kerbs, bekant från Vegatoppen våren 2017.

- Då den nya skivan släpps så kommer jag att uppträda i så gott som hela Svenskfinland. Det ska bli riktigt roligt att få presentera det nya materialet för publiken, säger Eklund.

Vill du rösta på Rickard Eklund och Hjärta utvärtes så gör du det här!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje