Hoppa till huvudinnehåll

Shaquem Griffin skriver NFL-historia – tog plats i Seattles öppningselva med amputerad hand

Shaquem Griffin.
Shaquem Griffin använder varken protes eller skydd för den amputerade handen. Shaquem Griffin. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Shaquem Griffin

På söndag kör NFL-säsongen igång på allvar och då Seattle Seahawks möter Denver Broncos kommer också rookien Shaquem Griffin att få spela från start. Det trots att han levt med bara en hand sedan han var fyra år gammal.

För ett år sedan var han en total doldis – nu är han ett NFL-proffs. Shaquem Griffin fortsätter att ta den amerikanska fotbollsvärlden med storm.

Då Seattle Seahawks chefstränare Pete Carroll presenterade sina startande spelare inför säsongspremiären avslöjade han samtidigt att lagets femteval i draften 2018 skulle ersätta en skadad linebacker i truppen.

Att en spelare som draftats i den femte omgången får debutera i öppningselvan är ingen nyhet i sig, men det är Griffins handikapp som gör storyn unik. Griffin spelar nämligen med en amputerad hand.

– Jag gör bara som tränarna har lärt mig, jag använder armen för att sticka motståndaren, förklarar Griffin själv i en intervju under årets Senior Bowl. En intervju som blev viral för att reportern missade att Griffin skulle in på planen.

Från bänknötare till lagets viktigaste försvarare

Griffin var bara fyra år gammal då handen tvingades amputeras på grund av en sällsynt sjukdom. Men istället för att ge upp drömmen om att en dag spela som proffs valde han att satsa ännu hårdare.

Han inledde sin collegekarriär i University of Southern Florida och gick snabbt över till ett större universitet – Universtiy of Central Florida – tillsammans med sin tvillingbror Shaquill Griffin.

Shaquem och Shaquill Griffin.
Radarparet Shaquem-Shaquill Griffin. Bröderna har spelat i samma lag hela livet. Shaquem och Shaquill Griffin. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Shaquem Griffin,Shaquill Griffin

I UCF gick han på ett år från att vara bänknötare till försvarets viktigaste spelare. Då UCF enligt många samtidigt gjorde den bästa säsongen i hela landet fick också NFL-scouterna upp ögonen för spelaren.

Jämförs med en av ligans absoluta toppspelare

Griffin blev inbjuden till scouting combine-evenemanget och visade minst sagt framfötterna. Han sprintade 40 yards på den snabbaste tiden för en linebacker på 15 år (4,38 sekunder). Dessutom bevisade han att han kan fånga bollar.

NFL-megastjärnor med J.J. Watt och Von Miller i spetsen hyllade talangen.

Hoppa över Twitterpostning

För hans tidigare tränare kom framgången inte som någon överraskning. Den tidigare UCF-styrketränaren Zach Duval jämförde Griffin med en annan tongivande spelare.

– Den enda andra spelaren jag tränat som jag kan jämföra honom med är Khalil Mack, berättade Duval för NFL.com. Mack blev på veckoslutet den bäst betalda försvarsspelaren i NFL i historien.

Trots sitt handikapp missade Griffin endast 13 procent av sina tacklingar under sin sista collegesäsong. Klart bättre än genomsnittet, enligt NFL.com.

Draftades av samma klubb som tvillingbrorsan

Inför NFL-draften rankades Griffin som ett potentiellt val i den femte rundan. Seattle Seahawks, som ett år tidigare draftat tvillingbrorsan Shaquill, valde honom just där. Griffin blev den totalt 141:a spelaren att draftas.

Träningslägret gick över alla förväntningar, precis som försäsongsmatcherna. Då den startande linebackern på Griffins position, K.J. Wright, dessutom skadade sig stod det klart att Griffin lyckats med det osannolika och inte bara fått en plats i laget utan dessutom knipit en plats i öppningselvan.

Shaquem Griffin tacklar.
Shaquem Griffin är känd för att göra livet surt för quarterbacks. Shaquem Griffin tacklar. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Shaquem Griffin

Det gjorde också Shaquill Griffin, som knep en plats bland de startande cornerbackarna. Att tvillingar står på plan samtidigt är också det ytterst sällsynt, uppger CNN.

Griffin kommer med andra ord att bli den första spelaren med endast en hand att spela i NFL under ligans Super Bowl-era. År 1945 blev Ellis Jones den första spelaren att draftas till ligan med en amputerad arm då han rekryterades av Boston Yanks.

Under natten till torsdag avslöjade också Colin Kaepernick att Shaquem Griffin spelar en roll i den omsusade Nike-reklamen som kommer att visas på tv under NFL:s säsongspremiär i natt.

Källor: NFL.com, CNN, ESPN

Läs också

Nyligen publicerat - Sport