Hoppa till huvudinnehåll

Stadsstyrelsemedlem i Paris vill förbjuda Airbnb - "Vanligt folk har inte längre råd att bo i staden"

Notre Dame
Notre Dame Bild: Lauri Törhönen notre dame

Stadsfullmäktige i Paris kan komma att ta ställning till att förbjuda uthyrningstjänsten Airbnb.

Stadsstyrelsemedlemmen som ansvarar för bostadsfrågor, Ian Brossat, säger att han ämnar föreslå att Airbnb och andra uthyrningstjänster på nätet i centrum av Paris förbjuds.

- I var fjärde bostad bor inte längre parisare, säger Brossat.

"Medelklassen ska ha råd att bo"

- Vill vi att Paris fortfarande ska vara en stad där också medelklassen har råd att bo eller ska staden bli en spelplats för amerikanska och saudiarabiska miljonärer? frågar sig Brossat.

Brossat vill förbjuda kortvarig uthyrning i första, andra, tredje och fjärde arrondissementen, där bland annat sevärdheter som Notre Dame och Louvren är belägna.

I Paris hyrs sammanlagt 60 000 bostäder ut och staden är Airbnbs största marknad. Lokala invånare trappar upp sin kritik mot uthyrningstjänsterna och säger att de pressar upp hyrorna för vanliga parisare.

Airbnb: Erbjuder möjlighet till extra förtjänster

Airbnb påpekar för sin del att uthyrningen erbjuder möjlighet för stadens invånare att utöka sina inkomster. Man beskyller Brossat för att ha fallit för hotellens lobbning.

Stadens borgmästarämbete har redan vidtagit åtgärder mot Airbnb och andra uthyrningstjänster och kräver att bostadsägare registrerar sig och begränsar uthyrningen till 120 nätter per år.

För försummelser mot det här bötfällde staden ifjol uthyrningstjänster för sammanlagt 1,38 miljoner euro.

Också i städer som Amsterdam, Barcelona och Berlin vill man begränsa uthyrning via nättjänster.

Källa: AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes