Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: SDP störst igen – De grönas nedförsbacke fortsätter

Yles partimätning augusti 2018
Väljarstödet för parrtierna i augusti 2018. Yles partimätning augusti 2018 Bild: Yle Nyhetsgrafik/Taloustutkimus partier,väljarstöd för partier,Väljarstödenkät (Politik),Taloustutkimus Oy

Yles färska partimätning bekräftar tydligt att stödet för De gröna sjunker. Socialdemokraterna håller sig kvar som Finlands största parti för fjärde månaden i rad.

Taloustutkimus har gjort undersökningen för Yles del under perioden 13.8-4.9.2018.

Trots att Socialdemokraterna behåller sin position som största parti har stödet för partiet sjunkit en aning och ligger nu på 20,3 procent. Det är en minskning med 0,9 procentenheter sedan den senaste mätningen i juli.

Bland regeringspartierna är det Samlingspartiet som har det största väljarstödet. Partiet är landets näststörsta men tappar från 19,8 i julimätningen till nuvarande 19,0 procent.

Centern har redan i månader varit landets tredje största parti och har ett stabilt stöd på 17,8 procent.

- Förändringarna är inte särskilt stora för de tre största partierna, konstaterar forskningsdirektör Tuomo Turja från Taloustutkimus.

De gröna har tappat både bland hög- och lågutbildade

De gröna fortsätter att tappa väljarstöd. I april låg partiet på 14,9 procent, men har nu sjunkit till 12,6 procent.

- De grönas nedförsbacke är det som fångar min uppmärksamhet, säger Tuomo Turja från Taloustutkimus.

Från den förra mätningen i juli har De gröna tappat en procentenhet.

Välj partier:
Saml
SDP
Sannf
C
Gröna
VF
SFP
KD
Blå
Övr
Välj mätningar:
Yle HS
Zooma:
Visa allt 2007- 2015-

Felmarginal i %-enheter och gäller för de stora partierna. Källa: Yle/Taloustutkimus & HS/Kantar TNS.

Tuomo Turja säger att de grupper som har övergett De gröna är kvinnor, högutbildade och mellan 50- och 64-åringar. En annan grupp som har slutat stöda De gröna är lågutbildade arbetare.

- Här finns helt tydligt två grupper som har lämnat partiet: dels rörliga väljare och dels de som velar mellan De gröna och Vänsterförbundet.

Tuomo Turjas resonemang får stöd av att Vänsterförbundet är det parti som går framåt allra mest i den här mätningen.

Vänsterförbundet har fått väljare från De gröna

Vänsterförbundets stöd stiger med 1,4 procentenheter, från 7,7 till 9,1 procent.

- Om man närmare granskar i vilka grupper Vänsterförbundets stöd har stigit så är det just i samma grupper där De grönas har minskat, säger forskningsdirektör Turja.

Turja säger att De grönas och Vänsterförbundets anhängare har liknande värderingar.

Forskningsdirektör Tuomo Turja tror att sommarens incidenter har påverkat stödet för De gröna negativt.

Han tror att lagstiftningssekreterare Aino Pennanens vägran att sätta sig i ett flygplan i protest har större negativ inverkan på stödet än partiordförande Touko Aaltos smiskbild från en gaybar i Stockholm.

Svenska folkpartiets stöd är stabilt

Sannfinländarna är snäppet populärare än Vänsterförbundet och ligger nu på 9,4 procent.

Svenska folkpartiet ligger på 4,3 procent, vilket betyder att det inte har skett några som helst förändringar sedan senaste gallup.

Blå framtids väljarstöd har stigit en aning och ligger nu på futtiga 1,6 procent och här bör understrykas att felmarginalen i den här undersökningen ligger på +/- 2,1 procent.

Blå framtid kan fortfarande bli ett riksdagsparti

Taloustutkimus forskningsdirektör Tuomo Turja vill inte ännu på basis av den här undersökningen säga att Blå framtids saga verkar vara all.

- Det som avgör De blås framtid är hurudana kandidater de ställer upp i riksdagsvalet och hur valkampanjen går, speciellt i Nyland, säger Turja.

För att bli invald i Nyland krävs ungefär 15 000 röster. Timo Soini och Jussi Niinistö fick sammanlagt 40 000 röster i senaste riksdagsval.

Forskningsdirektör Tuomo Turja räknar med att de här herrarna får ett lägre stöd än i förra valet, men de kan mycket väl få så många röster att åtminstone någondera av dem kommer in i riksdagen.

- Inte har de en hopplös situation, men de kämpar nog för sin existens som riksdagsparti, säger Turja.

Mätningens felmarginal är +/- 2,1 procentenheter, men Tuomo Turjas slutsatser baserar sig också på bakgrundsfrågor och veckovisa analyser av mätningsperioden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes