Hoppa till huvudinnehåll

Finska vindar ska hjälpa kinesiska backhoppare att flyga långt i hemma-OS i Peking 2022 – inrättar träningsbas i Kuopio med Kojonkoski som chef

Mika Kojonkoski på Helsingfors/Vanda-flygplats 100 dagar inför OS i Pyeongchang.
Mika Kojonkoski ska hjälpa den kinesiska backhoppningen att utvecklas. Mika Kojonkoski på Helsingfors/Vanda-flygplats 100 dagar inför OS i Pyeongchang. Bild: All Over Press Mika Kojonkoski

Mika Kojonkoski, ex-chef för toppidrottsenheten under den finländska olympiska kommittén, har fått ett något överraskande uppdrag. Hans nya jobb blir att under de kommande fyra åren bygga upp och utveckla ett för närvarande obefintligt kinesiskt landslag i backhoppning. Målet är att ha ett slagkraftigt landslag på fötter till hemma-OS i Peking år 2022.

Kojonkoski har tidigare tränat såväl Finlands, som Norges och Österrikes landslag i backhoppning. Därefter har han varit chef för den finländska toppidrottsenheten under den finska olympiska kommittén.

Något nytt jobb i Finland blir det dock inte för tillfället. Kojonkoski ska istället utveckla det kinesiska backhoppningslandslaget inför OS i Peking år 2022.

Projektet genomförs så att Kojonkoski till sitt förfogande får en bas på 30 idrottare och sex tränare, som ska bo och träna i Kuopio.

– Saker har skett snabbt och överraskande. På våren pratade jag på ett evenemang i Vierumäki, som kineserna intresserades av. Efter en liten stund kom en inbjudan till Kina, där det presenterades en plan vars kärnbudskap var att backhoppningen i Kina skulle koncentreras till Finland och Kuopio. Därifrån har saker framskridit förbluffande snabbt, konstaterar Kojonkoski i ett pressmeddelande.

Kojonkoski menar att tidsramen är stram:

– Enligt planen är idrottarna på väg till Kuopio i början av oktober. Nu är det bråttom med att bygga tränings- och serviceteamet, säger Kojonkoski.

För tillfället har Kina inget egentligt landslag i backhoppning, förutom enskilda idrottare som representerat landet på damsidan i mästerskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport