Hoppa till huvudinnehåll

Författaren Katarina von Numers-Ekman om traillöpning: "Jag får en skattletarkänsla av att upptäcka nya stigar"

Katarina von Numers-Ekman (t.v.) och traillöparen Ida Kronholm står bredvid varandra.
Katarina von Numers-Ekman (t.v.) har antagit utmaningen att börja stiglöpa. Här tillsammans med stiglöparen Ida Kronholm. Katarina von Numers-Ekman (t.v.) och traillöparen Ida Kronholm står bredvid varandra. Bild: Yle/Parad Media stiglöpning,löpning,skogar,stigar,Natur,Katarina Von Numers (Author)

I alla tider har människan sprungit i skog. Vad är det för nytt med detta, undrar många. Men faktum är att traillöpning, eller stiglöpning som det också kallas, verkar ha tagit Norden med storm. Det intygar också författaren Katarina von Numers-Ekman, som i somras antog utmaningen att börja stiglöpa.

I stiglöpning handlar det helt enkelt om att löpa på stigar i skogsterräng.

– Det finns en trend och ett behov av att komma ut i naturen och i skogen och kunna kombinera den här naturupplevelsen med tränandet, säger Katarina von Numers-Ekman.

Tappade sugen för vanlig löpträning ibland

Löpningen i sig var ingen ny bekantskap för henne.

– Jag har idrottat redan som barn och i vuxen ålder sysslat med löpning lite till och från. Men det hände att jag tappade sugen för löpandet emellanåt.

Katarina von Numers-Ekman bor i egnahemshus i Kyrkslätt. Hon löptränade mest på landsvägar förut.

– Men för tre år sedan skaffade vi hund och då tänkte jag att jag skulle kunna börja springa med hunden, så att den också skulle få motion.

Hon skaffade ett koppel för det här ändamålet men det funkade inte alls.

– Vår hund Honey satte sig mest bara på bakhasorna och det blev ingenting så jag fick tänka om.

Ett annorlunda sätt att löpträna

Det här ledde till att Katarina von Numers-Ekman började röra sig på stigar i skogen med hunden istället. Det visade sig vara en lösning som också hunden gillade. Katarina blev sakta lite modigare och hittade nya rutter och tyckte det var roligt.

– Nu i somras läste jag en artikel om stiglöpning, det är ett svenskt koncept som nu också fått fotfäste i Finland. Jag tände på det här direkt och tänkte att det här kunde vara något för mej, att träffas med människor i en grupp och springa i skogen tillsammans.

Hon fick till och med en liten tanke om att någon gång kanske kunna bli stiglöpningsledare själv på sin egen hemort i Kyrkslätt.

– Jag tänkte att det skulle vara fint att kunna var med och starta en stiglöpargrupp.

Därför var det här en utmaning som satt mitt i prick.

Letar efter nya stigar

Katarina som tidigare också känt sig osäker på att löpa på obekanta ställen och till och med tidvis varit rädd för att tappa bort sig har helt kommit över de här tankarna. I dagens läge kan man dessutom ha en telefonen med sig så man kan kolla var man är.

– Nu har det nästa blivit tvärtom, jag får en skattletarkänsla av att hitta en ny stig. Jag funderar vart den månne går och testar den gärna, säger hon.

Numera utmanar hon sig själv att springa på nya stigar för att se vart hon kommer.

– På det här viset har jag utvidgat mitt revir där jag kan stiglöpa. Nu försöker jag istället aktivt hitta nya stigar .

Träningshjälp av ett proffs

Katarina von Numers-Ekman fick hjälp att komma igång och ett eget träningsprogram av den tidigare finska mästare och världsmästaren i orientering, Mårten Boström. I mitten av juli inledde hon tränandet.

– Det var ett ganska intensivt träningsprogram, jag skulle ge mig ut i skogen varannan dag. Ibland var det längre länkar och ibland kunde det vara intervallträning.

– Det passade mej väldigt bra att ha ett träningsprogram att bara följa. Det var sommarlov så jag hade tid att göra det också.

Nu när hösten med vardag och jobb kommit igång är hon inte lika säker på att tiden skulle räcka till på samma sätt.

Mot slutet av utmaningsperioden deltog Katarina i ett traillöpningslopp.

– Det var nog en upplevelse, säger hon. Det ordnades ganska nära där jag bor och vi var inte väldigt många deltagare men jag lyckades under loppet placera mig bakom en dam som höll en bra takt och jag försökte hålla henne i siktet hela tiden.

Det gick bra och hon kunde utnyttja de tips hon fått.

Ida jobbar med traillöpning på heltid

Ida Kronholm är ultralöpare och hittade traillöpningen för fyra år sedan. Hon trillade dit direkt och sedan dess har hon hunnit bli så involverad i grenen att hon numera sysslar med traillöpning på heltid med företaget Team Nordic Trail.

Ida Kronholm ställde upp och utvärderade Katarina von Numers-Ekmans utmaning eftersom coachen och orienteraren Mårten Bostöm av tidtabellskäl inte inte kunde medverka i utvärderingen.

Hittade kärnan med traillöpning

Ida Kronholm tycker att Katarina von Numers-Ekman lyckats mer än väl med sin utmaning och att hon hittat den absoluta kärnan i vad traillöpning går ut på. Att bara ge sig ut och inte hänga upp sig på hur snabbt eller hur långt man springer, utan helt enkelt låta naturen och kroppen styra.

– Det är kanske lite det som vi människor har tappat i dagens samhälle, menar Ida Kronholm

Deltog i traillopp på 170 kilometer

Ida Kronholm har själv också deltagit i Ultra Trail du Mont Blanc i fjol. Det är ett lopp på 170 kilometer som man springer i ett sträck. Det säger sig självt att det är ett lopp som kräver väldigt mycket.

– Loppet i Mont Blanc är ett av de mest prestigefyllda loppen man kan delta i. Man måste ha tillräckligt med så kallade ITRA-poäng för att få vara med. Jag hade tur att jag seden blev utlottad till att få ställa mig på startlinjen trots att jag då bara hunnit hålla på i tre år, och bara precis hade uppfyllt kriterierna.

Man måste ha rätt många lopp bakom sig och dessutom 10 000 höjdmeter som man sprungit, för att alls kvalificera för att delta i utlottningen.

– I synnerhet höjdmetrarna är utmanande att samla på sig i vanliga finska förhållanden eftersom vi inte har så bergig terräng.

Ett dylikt lopp är en extrem utmaning och påfrestning för kroppen. Det påminner på många sätt om en expedition av det farligare slaget, och deltagarna måste också vara förberedda på det.

– Starten går på kvällen och sedan har man 47 timmar på sig att ta sig i mål.

När Ida deltog i fjol var det kallt, minus tio grader och snö, på de avsnitt som var uppe i bergen.

- Jag kom inte i mål den gången, berättar Ida. Jag klarade 140 kilometer. Men jag vill delta på nytt och hoppas på att ha tur i utlottningen och få vara med nästa år igen.

Ska bli ledare för stiglöpningsgrupp

För Katarina von Numers-Ekman, som precis börjat med grenen, låter det här lite utopistiskt, men däremot är hon fast besluten vid att fortsätta träna stiglöpning.

Hon kommer också att gå på kurs för att kunna börja leda egna grupper på sin egen hemort, precis som hon hoppats på från början.

- I höst ska jag också ge mig ut i mörkret och prova springa med pannlampa, säger hon.

Katarina von Numers-Ekman och Ida Kronholm deltar i Efter Nio radio på kördag 8.9 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Mer från programmet

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa