Hoppa till huvudinnehåll

Ledande brasiliansk presidentkandidat knivhöggs mitt under ett valmöte

Jair Bolsonaro sekunderna efter att han knivhuggits mitt bland sina anhängare i staden Juiz de Fora.
Jair Bolsonaro sekunderna efter att han knivhuggits mitt bland sina anhängare i staden Juiz de Fora. Jair Bolsonaro sekunderna efter att han knivhuggits mitt bland sina anhängare i staden Juiz de Fora. Bild: EPA-EFE/RAYSA LEITE knivhuggning,Brasilien,Jair Bolsonaro

Ytterhögerkandidaten Jair Bolsonaros tillstånd beskrivs som allvarligt, men stabilt efter att han opererats för sina skador. Bolsonaro knivhöggs medan han bars fram av sina anhängare på ett valmöte. Attacken ökar kaoset i den brasilianska presidentvalskampanjen.

Den brasilianske presidentkandidaten och kontroversielle högerpolitikern Jair Bolsonaro bars fram av sina jublande anhängare under ett valmöte i staden Juiz de Fora i sydöstra Brasilien på torsdagen.

Mitt i allt tog sig Bolsonaro för magen och gjorde en grimas. Det tog en stund innan människorna omkring honom insåg att han blivit knivhuggen.

Polisen uppger att en man har gripits misstänkt för knivdådet, men hans identitet eller motiv är inte ännu känt.

Efter att Bolsonaro opererats för sina skador uppgav sjukhuset att hans tillstånd nu är stabilt, men att det kan ta ett par månader innan han har återhämtat sig.

Brasiliens Donald Trump

Den första omgången i det brasilianska presidentvalet hålls den 7 oktober.

I opinionsmätningarna leder Bolsonaro överlägset nu efter att hans främste rival, ex-presidenten och vänsterledaren Lula da Silva, har förbjudits att ställa upp i valet.

Valkampanjen i Brasilien är ovanligt kaotisk den här gången, då mängder av mäktiga affärsmän och politiker nu skakar galler dömda för korruption.

Trots att Bolsonaro är kongressledamot sedan länge har han lyckats profilera sig som en "outsider", en kandidat som står utanför alla korruptionsskandaler.

Han är en politiker som folk antingen hatar eller älskar.

Anhängare till Jair Bolsonaro höll en vaka i centrum av Sao Paulo efter attacken mot Bolsonaro.
Anhängare till Jair Bolsonaro höll en vaka i centrum av Sao Paulo efter attacken mot Bolsonaro. Anhängare till Jair Bolsonaro höll en vaka i centrum av Sao Paulo efter attacken mot Bolsonaro. Bild: EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA Jair Bolsonaro,Brasilien

Högerpopulisten Bolsonaro är ökänd för sina homofobiska och sexistiska uttalanden. Han lovordar Brasiliens forna militärdiktatur och har sagt att fler människor borde ha tagits av daga under den perioden.

Hans retorik har jämförts med den som USA:s president Donald Trump använder sig av.

Bolsonaros främsta vallöfte har handlat om tuffa tag mot kriminaliteten i landet. Han vill uppmuntra polisen att skjuta ihjäl brottslingar utan pardon.

Enligt brasilianska kampanjregler får Bolsonaros lilla koalition just ingen plats för valreklam i tv eller radio. Bolsonaro är alltså beroende av det stöd han lyckas trumma fram under kampanjmöten runt om i landet och genom sociala medier.

Torsdagens attack kan försvåra hans kampanjarbete och riskerar att ytterligare öka kaoset i den brasilianska valkampanjen.

Källor: Reuters, AP, AFP