Hoppa till huvudinnehåll

Minst 166 kroppar hittade i massgrav i Mexiko

En arkivbild på avspärrningar runt en massgrav i Cocula, Guerrero i oktober 2014.
En arkivbild på avspärrningar runt en massgrav i Cocula, Guerrero i oktober 2014. En arkivbild på avspärrningar runt en massgrav i Cocula, Guerrero i oktober 2014. Bild: EPA/REBECCA BLACKWELL Mexiko,massgravar

I den mexikanska hamnstaden Veracruz har utredare hittat en massgrav med kvarlevorna efter minst 166 människor. Kropparna har begravts där för minst två år sedan – eventuellt av någon drogkartell.

Mexikanska utredare hittade massgraven på ett fält i Veracruz efter att ett vittne tipsat dem om att där låg "hundratals kroppar" begravda.

Egentligen består massgraven av 32 gravar, där myndigheterna hittills hittat åtminstone 166 kranium, 114 identitetskort och 200 klädesplagg.

Det här är en av de största massgravarna som hittats i Mexiko och delstatsåklagaren i Veracruz, Jorge Wincler, utesluter inte att det kan finnas fler kroppar än 166 på den här platsen.

Enligt Wincler har kropparna alltså begravts för minst två år sedan.

3 600 försvunna i delstaten sedan 2006

Veracruz har en historia av blodiga konflikter mellan drogkarteller, kidnappningar, utpressning och ytterst korrupt politik.

Enligt officiella uppgifter har ungefär 3 600 människor försvunnit i Veracruz sedan 2006.

Det kan vara någon drogkartell som grävt just den nu aktuella massgraven.

Men aktivister anklagar också delstatens tidigare guvernör, den numera fängslade Javier Duarte, för svåra människorättsbrott.

Under Duartes tid vid makten, åren 2010 - 2016, ska hans dödspatruller ha fört bort och dödat många "icke-önskade" personer.

I Mexiko överlag eskalerade våldet betydligt efter år 2006 då armén sattes in i kriget mot drogkartellerna. Sedan dess har över 200 000 människor mördats. I fjol slogs ett nytt rekord med 28 702 mordoffer.

Källor: AP, AFP