Hoppa till huvudinnehåll

Så din köksträdgård när snön har lagt sig - så förlänger du skördetiden

Trädgårdsmästaren och bloggaren Kristine Vesterlund har blivit mer och mer intresserad av att maximera skörden från sin lilla trädgård. Två av hennes metoder är vintersådd och kallsådd. Här får du veta hur det går till.

Vintersådd ger tidigare skörd

För att kunna vinterså behöver man förbereda sina trädgårdsland eller odlingslådor på hösten. Vesterlund rensar bort ogräs, fyller på med kompost och trädgårdsjord.

Därefter jämnar hon till odlingsytan så den är slät och redo för sådd när det frusit på och snön har lagt sig. Sen väntar hon på vintern.

En person i halvfigur som gräver fram en odlingslåda som ligger bragraven i snö.
Snöskottning hör numera till Kristine Vesterlunds trädgårdsarbete. När man har förberett sitt trädgårdsland på hösten går det bra att så frön mitt i vintern. En person i halvfigur som gräver fram en odlingslåda som ligger bragraven i snö. Bild: Kristine Vesterlund / privat bild Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel (arbete),trädgårdsodling,nyttoväxter,vintersådd

Det är inte så stor skillnad när man vintersår, det beror lite på hur vintervädret är. Det är bra att passa på medan det finns snö att täcka med.
En odlingslåda som har grävts fram ur snön, förberedd för vintersådd.
En odlingslåda som har grävts fram ur snön, förberedd för vintersådd. Bild: Kristine Vesterlund / privat bild Strömsö (tv-program),trädgårdsodling,trädgårdsskötsel (arbete),trädgårdar,vinterodling

Jord som hälls ur en påse i en odlingslåda i vinterväder, som förberedelse av vinterodling.
Jord som hälls ur en påse i en odlingslåda i vinterväder, som förberedelse av vinterodling. Bild: Kristine Vesterlund / privat bild Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel (arbete),trädgårdsodling,Plantering,Mylla,nyttoväxter,vintersådd

Innan man sår brer man ut ett lager upptinad trädgårdsjord, sen är det bara att sätta fröna precis som vanligt. I stället för att vattna sådden täcker man över allt med snö igen och väntar på våren.
Rader med frö som satts i jorden i en odlingslåda på vintern.
Rader med frö som satts i jorden i en odlingslåda på vintern. Bild: Kristine Vesterlund / privat bild Strömsö (tv-program),trädgårdsodling,trädgårdsskötsel (arbete),nyttoväxter,Plantering,vintersådd

Så fort det finns lite värme i jorden börjar fröna gro. Hemma hos Kristine Vesterlund i Pedersöre brukar det börja gro i april, och redan i mitten av maj kan hon skörda bland annat tidiga salladssorter och rädisor.
En närbild av rädisor som växer i ett trädgårdsland.
En närbild av rädisor som växer i ett trädgårdsland. Bild: Kristine Vesterlund / privat bild Strömsö (tv-program),rädisa,köksträdgårdar,trädgårdsodling,nyttoväxter,Rädisa

Kallsådd i plastback

För att göra odlingssäsongen ännu längre förodlar Vesterlund både grönsaker och blommor genom kallsådd i plastbackar. Det är lite som en vintersådd i litet format. Plastbackarna fungerar som miniatyrväxthus. Fördelen är att plantorna blir färdigt avhärdade och det är utrymmessnålt.

Två platslådor med lock som står ute i snöslask. Inuti lådorna finns odlingslådor med olika förodlingar.
Två platslådor med lock som står ute i snöslask. Inuti lådorna finns odlingslådor med olika förodlingar. Bild: Kristine Vesterlund / privat bild Strömsö (tv-program),trädgårdsodling,Plantering,sådd,förodling

Kristine Vesterlund använder vanliga plastbackar med lock som fungerar som drivhus. Hon har borrat hål i botten på backarna för att allt extra vatten ska kunna rinna ut, samt en rad med hål i övre kanten av backen för att släppa ut kondens.
Plasttråg med förodlingar täckta med snö.
Plasttråg med förodlingar täckta med snö. Bild: Kristine Vesterlund / privat bild Strömsö (tv-program),trädgårdsodling,trädgårdsskötsel (arbete),nyttoväxter,kallsådd

Hon sår i återanvända plasttråg (t.ex. fruktaskar med färdiga hål i botten) och ställer dem i plastbacken. Sedan är det bara att lägga lite snö över sådden och ställa ut plastbacken på ett halvskuggigt ställe där ute.
Två platslådor där olika grönsaker har börjat gro, samt en termometer.
Två platslådor där olika grönsaker har börjat gro, samt en termometer. Bild: Kristine Vesterlund / privat bild Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel (arbete),trädgårdsodling,Planta,sådd,nyttoväxter

När vårvädret blir varmare gäller det att se över plastbackarna då och då för att se att det inte blir för varmt i dem eller om småplantorna behöver vattnas.
Ett trädgårdsland med ärtskott och morötter.
Ett trädgårdsland med ärtskott och morötter. Bild: Kristine Vesterlund / privat bild Strömsö (tv-program),trädgårdsskötsel (arbete),trädgårdsodling,nyttoväxter,grönsaksland,grönsaksodling,ärter (släkte),morot

Så fort det blir ett ledigt utrymme i någon odlingslåda är det bara att omplantera de försådda plantorna.
Trädgårdsmästaren Kristine Vesterlund halvligger på en sten och poserar.
Kristine Vesterlund vill inspirera folk att våga prova på att odla sin egen mat. Trädgårdsmästaren Kristine Vesterlund halvligger på en sten och poserar. Bild: www.MinEden.com Strömsö (tv-program),Kristine Vesterlund

För fler odlingstips, kolla in Kristine Vesterlunds blogg Drömgården eller hennes vlogg där hon bland annat testar förgroddning av potatis.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Stämpla på metall - sex tips

  En mångsidig hobby

  Gör egen text på olika metallföremål. Återanvänd metall som konservburkar och gamla skedar, använd färdiga metallplattor i olika former eller klipp dina egna av en aluminiumskiva. Du kan t ex. göra smycken, skyltar, odlingspinnar eller nyckelringar.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Marianna Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaf

 • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

  Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

  [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.