Hoppa till huvudinnehåll

Sverige: Muslimpolitiker från Miljöpartiet erbjöd Moderaterna 3 000 röster mot löfte om att få bygga en moské

Skärmdump från Uppdrag gransknings webbsida
Skärmdump från Uppdrag gransknings webbsida Bild: SVT Sverige,Miljöpartiet,riksdagsval,Ali Khalili

Ett försök till rösthandel har uppdagats i Sverige. Programmet Uppdrag granskning i Sveriges television avslöjar att en politiker som representerar Miljöpartiet erbjöd Moderaterna en pott på 3 000 röster, om Moderaterna lovar godkänna ett nytt moskébygge.

Händelserna fick sin början i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm.

Lokala moderatpolitiker hade fått en inbjudan att besöka moskén. Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka, Ali Khalil tog emot dem.

Khalil kom då med ett erbjudande att moskébesökare skulle instrueras att rösta på Moderaterna. På det sättet kunde Moderaterna få upp till 3 000 nya röster.

Kunde ha lett till maktskifte

Moderaterna kunde stiga till makten och sålunda ha möjlighet att godkänna ett moskébygge i centrum av Botkyrka.

Erbjudandet var lockande för Moderaterna eftersom Botkyrka i årtionden har varit ett av Vänsterpartiets och Miljöpartiets maktområden.

Moderatpolitikerna blev bestörta men gav inte genast något svar till Khalil. I stället tog de kontakt med Sveriges Television.

Två veckor efter den första träffen hade Uppdrag granskning ett förslag på hur man skulle gå vidare.

Antalet utlovade röster sjönk

De två moderaterna tog kontakt med Khalil och frågade om erbjudandet fortfarande står fast och om det var möjligt med ett nytt möte.

Den tidigare moderatledaren i Botkyrka Jimmy Baker gick för att träffa Khalil. Khalil berättade att erbjudandet är i kraft, men eftersom valet redan är nära och det bara kvarstår en fredagsbön före valet kan han inte lova lika många röster - bara 1 000 - 1 500.

"Om imamen uppmanar till att rösta på Moderaterna, då gör de det"

- De som kommer till moskén varje fredag är mycket lyhörda för vad imamen säger. Om imamen säger att "enligt vår uppfattning är Moderaterna det bästa valet för oss, de lyssnar på våra problem och har lovat sköta våra angelägenheter och trygga vår existens" - då röstar de på Moderaterna, sade Khalil till Baker.

Baker kom överens om ytterligare ett möte med Khalil och i det mötet deltog också programmets redaktör. Åt Khalil sade man att redaktören är Bakers kollega.

Också en representant för moskén var på plats, han fungerar också som kommunens valinformatör.

Han sade att han i valet är fullständigt neutral men arbetar i sitt "eget kontor" och kan göra vad han vill.

Khalil förnekar

När Uppdrag granskning senare tar kontakt med Ali Khalil fönekar han att han känner till erbjudandet om de 3 000 rösterna. Khalil känner inte till att Uppdrag granskning har tagit del av samtalen mellan honom och Jimmy Baker.

- Ingen människa kan lova röster. Det är under all kritik. Så bedriver man inte politik säger Khalil.

Då SVT:s nyhet blev offentlig konstaterade Miljöpartiet att Khalils beteende är helt förkastligt och partiet tar fullständigt avstånd från det.

Khalil måste omedelbart avstå från alla sina förtroendeuppdrag.

SVT:s stora valdiskussionen inför riksdagsvalet i Sverige sänds i dag på Yle Arenan klockan 21 - 23.


Texten baserar sig på artikeln "Muslimipoliitikko tarjosi Ruotsin kokoomukselle 3 000 ääntä vastineeksi moskeijan rakennusluvasta" av Yrjö Kokkonen, Yle Uutiset, och Uppdrag granskning, SVT.