Hoppa till huvudinnehåll

Tack vare hungerdagsinsamlingen ifjol kunde fältsjukhuset i Bangladesh hjälpa 30000 flyktingar - nu har du igen chans att bidra

spädbarn i sjukhussäng på flyktingläger i Bangladesh
8 månader gamla Muhamed Hares har blivit lungopererad på fältsjukhus i Bangladesh spädbarn i sjukhussäng på flyktingläger i Bangladesh Bild: Copyright Finnish Red Cross Bangladesh,Myanmar (Unicode),fältsjukhus,Röda Korset,välgörenhet,Hungerdagen,tongåvan

Ända sedan 1980 har hungerdagsinsamlingen arrangerats i slutet av september i Finland. Den första insamlingens pengar gick till Östafrika, numera går medlen till katastroffonden. Tongåvan är också i år med i insamlingen.

Ifjol hämtade hungerdagsinsamlingen in 2,4 miljoner euro. En stor del av pengarna har gått till ett fältsjukhus i Bangladesh.

För ett år sedan öppnade Röda korset ett fältsjukhus vid flyktinglägret Cox's Bazar i Bangladesh, dit mer än 951 000 människor har flytt från Myanmar. De som flytt bor i flyktingläger som sträcker sig så långt ögat kan nå och där förhållandena är extremt eländiga.

Den kommande regnperioden gör läget värre

Många av dem som bor i lägret är i behov av specialvård, och Röda Korsets sjukhus är det enda stället där det är möjligt att utöver poliklinisk vård också få kirurgisk vård. Här sker det många svåra förlossningar och kejsarsnitt utförs regelbundet.

tavla över utförda ingrepp på fältsjukhus i Bangladesh
Tavla över utförda ingrepp på fältsjukhuset i Cox's Bazar tavla över utförda ingrepp på fältsjukhus i Bangladesh Bild: Sakari Piippo / Finnish Red Cross Röda Korset,fältsjukhus,välgörenhet,Bangladesh,flyktingläger,Hungerdagen,tongåvan

Antalet patienter väntas öka, eftersom regnperioden är på kommande och därmed ökar risken för smittsamma sjukdomar, såsom kolera.

Under det gångna året har fältsjukhuset vårdat närmare 30 000 patienter.

Sjukhusets personal består av fler än 30 internationella hjälparbetare, tre lokala läkare, 21 sjukskötare, fyra barnmorskor, två laboratorietekniker och en farmaceut.

Dessutom arbetar cirka 60 personer på sjukhuset i andra uppgifter, såsom tolkar, chaufförer, vakter och städare.

röda kors-personal lyfter förnödenhert ur lastbil
röda kors-personal lyfter förnödenhert ur lastbil Bild: Benjamin Suomela/Finnish Red Cross Röda Korset,Cox's Bazar,Hungerdagen,fältsjukhus,välgörenhet,flyktingläger

Hungerdagsinsamlingen hjälper i Finland och utomlands

Behovet av hjälp i Bangladesh är för tillfället skriande.

I Finland används hungerdagspengar till att hjälpa brandoffer och till att upprätthålla hjälpberedskapen för olyckor.

År 2017 hjälpte Röda Korset efter 121 bränder runt om i Finland.  De insamlade medlen är inte bundna på förhand till ett specifikt mål, utan de kan användas snabbt där hjälp behövs mest.

Stöd insamlingen:

sms : skriv SPR i meddelandet, skicka till numret 16499 (15€)

Donationstelefon: 0600 12210 (10€)

Konto: FI14 5780 0710 0116 49 (referensnummer: 5173)

Bli insamlare!

Heidi Juslin-Sandin är insamlingschef för Röda korset i Nyland, och det är hon som koordinerar hungerdagsinsamlingen. I Nyland ställer ungefär 4000 frivilliga insamlare upp och de lokala avdelningarna sköter i praktiken om insamlingen.

- Vem som helst kan vara insamlare, säger Heidi. Du kan samla in en timme eller hela dagar om du vill.

Ifall man vill ställa upp, gäller det att ha ett identitetsbevis med sig då man kommer till lokalavdelningens lokal.

insamingschef Heidi Juslin-Sandin på Röda korset
Heidi Juslin-Sandin insamingschef Heidi Juslin-Sandin på Röda korset Bild: Yle/Camilla Andelin Röda Korset,välgörenhet,Hungerdagen,heidi juslin-sandin

Heidi säger att åldersstrukturen är allt från barn och skolungdomar till pensionärer, och det tycker hon att är roligt. Barnen kan vara insamlare tillsammans emd sina föräldrar.

Skolorna är en viktig samarbetspartner. Där ordnas små jippon och sedan hämtar eleverna en peng till insamlingen.

Hon har också hört om scouter som tillsammans med sina ledare har begett sig ut på gator och torg och samlat in pengar.

unga hungerdagsinsamlare
unga hungerdagsinsamlare Bild: www.malkamaki.com Finlands Röda Kors,Hungerdagen,välgörenhet

20 000 friviliga ställer varje år upp som bössinsamlare. Ifjol hämtade insamlingen in 2,4 miljoner euro.

Hungerdagsinsamlingen har arrangerats sedan 1980 varje år, och i år syns den i gatubilden 20-22.9.

Hungerdagsinsamlingen startar i Tongåvan fredagen den 7.9.2018 kl 19.30