Hoppa till huvudinnehåll

Allmänheten har en chans att träffa kronprinsessan Mary när hon besöker Åbo under fredag: "Ambassaden vill att det inte är för formellt"

Kronprinsessan Mary av Danmark.
Kronprinsessan Mary av Danmark besöker Åbo för första gången nu på fredag. Kronprinsessan Mary av Danmark. Bild: Stella Pictures/All Over Press Kronprinsessan Mary av Danmark,Danmark

På fredag besöker kronprinsessan Mary av Danmark tillsammans med ett 30-tal företagsledare från Danmark Åbo för första gången.

De kommer besöka Åbovarvet samt Forum Marinum och Åbobor erbjuds också chansen att träffa kronprinsessan.

På programmet står först ett besök till Åbovarvet och en träff med verkställande direktör Jan Meyer.

Sedan beger sig delegationen till sjöfartsmuseet Forum Marinum där kronprinsessan äter lunch tillsammans med stadsdirektör Minna Arve.

Yle Åboland sänder direkt över webben klockan 12.30 från Forum Marinum.

Danskarna är rätt så "hyggeligt" folk.― Mika Akkanen, chef för internationella ärenden vid Åbo stad.

Under dagen kommer man också att ordna möten mellan företagsledare från Danmark och Finland och Åbo, samt ett seminarium vid Forum Marinum.

Mika Akkanen, chef för internationella ärenden vid Åbo stad, ser fram emot besöket och uppskattar hur enkelt det varit att samarbeta med danskarna.

- Det är fin marknadsföring för staden, vi får säkert mycket publicitet och jag måste säga att danskarna är ett rätt så “hyggeligt” folk.

Kronprinsessan Mary och Kronprins Frederik 3.1.2018.
Från början var det meningen att kronprins Frederik av Danmark skulle besöka Finland och Åbo, men på grund av en operation kommer kronprinsessan Mary i hans ställe. Kronprinsessan Mary och Kronprins Frederik 3.1.2018. Bild: Stella Pictures/All Over Press Kronprins Frederik av Danmark,Danmark,Kronprinsessan Mary av Danmark,Danska kungafamiljen

"Inte för formellt, men man måste ändå följa protokollet"

På fredagseftermiddagen klockan 12.30 har Åboborna en chans att få träffa kronprinsessan Mary, säger Akkanen.

- Då vill danska ambassaden gärna se att kronprinsessan får tala med några stadsbor.

Och även om det enligt ambassaden inte ska vara för formellt så behöver vissa regler följas, säger Akkanen.

- Man får inte röra vid en prinsessa till exempel. Man ska också komma ihåg hur man tilltalar dem, att inte dua om de inte först duar. Att tala i tredje person är också ett bra knep, exempelvis att fråga “vad tycker kronprinsessan om det här”.

När det gäller luncher och middagar berättar Akkanen att kronprinsessan ska sätta sig först och efter det får resten av delegationen sätta sig.

Ingen får heller stiga upp innan kronprinsessan avlägsnar sig från bordet.

Lyftkranar och två gamla båtar; Bore och Suomen Joutsen, i ett vintrigt Åbo.
Arkivbild. Kronprinsessan kommer också att besöka Suomen Joutsen. Då måste hon tänka på vilka skor hon använder, eftersom smala klackar kanske inte är det bästa att ha på sig, säger Akkanen. Lyftkranar och två gamla båtar; Bore och Suomen Joutsen, i ett vintrigt Åbo. Bild: Linus Hoffman / Yle Åbo,Suomen Joutsen,Forum Marinum,vinter,Aura å,Hamnkranarna,lyftkranar,hamnkran

Första gången kronprinsessan Mary besöker Åbo

Kungligheter från Danmark har inte tidigare besökt Åbo, säger Akkanen, men både kronprinsessan Victoria och prins Daniel, samt Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har tidigare hälsat på i staden.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hälsade på i Åbo 2011, då Åbo var Europas kulturhuvudstad.

Finns det någon skillnad i planeringen nu då det snart har gått cirka tio år sedan det senaste besöket av en kronprinsessa?

- Tyvärr har säkerhetsfrågorna blivit fler. Vi måste vara försiktigare, men samtidigt då man pratar om nordiska gäster såsom nu kronprinsessan av Danmark, så det finns inte någon stor fara för våld utan det handlar kanske mera om tonåringar och äldre damer som kan skapa lite kaos, som vi hade 2011.

Vad hände då?

- Då hade vi hemskt mycket folk på gatorna och i staden när kronprinsessan Victoria var på besök. Alla var glada och det var fin stämning, men vi var lite oroade för olyckor om det blir för mycket folk. Det är kanske något som vi måste förbereda oss på även den här gången.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Oscar.
Kronprinsessan Victoria, här tillsammans med sin man prins Daniel och deras yngste son Oscar. Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prins Oscar. Bild: danapress/All Over Press Kronprinsessan Victoria,födelsedagar,kungligheter

Staden vill förmedla en positiv bild, både till danska medier och till kronprinsessan själv

Kronprinsessan Mary tar också med sig media från Danmark och Akkanen hoppas att staden lyckas förmedla en positiv bild av Åbo.

- Jag hoppas att kronprinsessan får en känsla av vad Åbo är och att stadsdirektören då kan tillbringa tid med henne och berätta om Åbo stads historia, hur nära vi i Åbo är till Skandinavien.

- Jag tror att kronprinsessan inte nu ännu vet så mycket om Finland eller Åbo, men när hon sedan reser tillbaka så hoppas vi att hon förstår hurudan profil vi har och att Åbo är en trevlig stad med goda vänner.

Kronprinsessan Mary ska ge mera kraft åt företagsledarnas möten

Även om kronprinsessan Mary reser tillsammans med flera företagsledare så är det inte meningen att hon är med och tar beslut eller påverkar någonting.

Men Akkanen säger att det ändå är väldigt betydelsefullt att hon deltar.

- Det är bra att ha en sådan figur i spetsen, det ger mera kraft till mötena och företagen tar det säkert mera på allvar. Jag hoppas att vi får bättre resultat på mötet när hon är med.

Läs också