Hoppa till huvudinnehåll

Arkeologen Andreas Koivisto insåg att det finns mycket att berätta om stenåldern i Finland och skrev en barnbok: "Att känna till våra uråldriga anor väcker stolthet och respekt"

Andreas Koivisto på Stenkullaberget i Vanda.
Arkeologen Andreas Koivisto kommer ut med barnboken Stenkullabergets berättelser - Från mammutar till vår tid kring årsskiftet. Boken illustreras av Tom Björklund. Andreas Koivisto på Stenkullaberget i Vanda. Bild: Nina Sederlöf arkeolog,Stenkullaberget

Det finns väldigt lite litteratur för barn om vår egen förhistoria, något som arkeologen Andreas Koivisto vill råda bot på. Med sin kommande barnbok som tar oss från istidens slut för 10 000 år sedan ända fram till nutid vill han väcka gångna tider till liv igen.

Andreas önskar att både barn och vuxna skulle få upp ögonen för kulturmiljön och sin egen hembygd. När man känner till sin historia ser man också med nya ögon på platsen där man bor och har vuxit upp.

Andreas har själv vuxit upp vid Stenkullaberget i Vanda, en anrik kulturmiljö där det funnits liv i tusentals år. Det är också kring berget hans kommande barnbok Stenkullabergets berättelser - från mammutar till vår tid kretsar. Den handlar om berget som iakttar barn och vuxna som bott vid dess fot i alla tider.

- När jag var liten berättade min mormor och morfar, som är riktiga hembygdsmänniskor, om hur här har sett ut och vad här har funnits. På åkern intill berget har man hittat stenålderslämningar och när jag gick i gymnasiet hade man stora arkeologiska utgrävningar här, minns Andreas.

Målning föreställande flicka från bronsåldern, av Tom Björklund
Under bronsåldern kom människor från Skandinavien till Finland. Här är en flicka klädd i bronsåldersskrud. Målning av Tom Björklund Målning föreställande flicka från bronsåldern, av Tom Björklund Bild: Andreas Koivisto arkeologi,Stenkullaberget

Stenålder möter trafikbuller

När vi kliver uppför det branta berget som blivit så viktigt för Andreas - där han klättrat, lekt och byggt kojor som barn, möts vi av en fin utsikt.

I väster ser vi ut över Kervo å som för flera tusen år sedan var en havsvik. Historien möter nutid då vi vänder blickarna och ser flera lyftkranar splittra horisonten och då vi hör bullret från trafiken nedanför.

Från tanke till handling

Tanken om att skriva en bok om stenåldern och arkeologins förunderlighet för just barn har Andreas Koivisto haft länge. Fröet till boken såddes när han gjorde sin civiltjänstgöring vid ett dagis, där han fortsatte som inhoppande dagisvikarie även efter att han inlett sina arkeologistudier.

Då märkte han att det inte var helt lätt att förklara för barnen vad en arkeolog egentligen gör och hur livet på jorden har förändrats under årtusendenas gång. Då insåg han också hur lite barnlitteratur det finns, framför allt om vår egen förhistoria.

Andreas har tidigare skrivit böcker om arkeologi och hembygd, men det var de egna barnen som väl sporrade honom till att ta tag i barnbokstanken.

- Nu har jag tre döttrar och tänkte att det är hög tid att förverkliga det jag funderat på så länge, säger han.

Stenåldersboplats på skolgården

I sitt jobb som arkeolog vid Vanda stadsmuseum besöker Andreas Koivisto även traktens skolor för att berätta för femte- och sjätteklassare om de uråldriga anor som för tusentals år sedan funnits kanske just intill deras skolgård eller hem.

- Jag berättar till exempel ifall deras skola ligger nära en stenåldersboplats eller gammal havsstrand och vem som kan ha bott där i tiderna. Så kan jag berätta att platser som slutar på -by eller -böle grundades av svenska nybyggare på 1200- och 1300-talet.

För barnen blir det Andreas berättar väldigt konkret.

- Det är inte bara i romarriket eller antikens Grekland som det finns en anrik historia. Även precis där barnen bor och går i skola har det hänt spännande saker under årtusendenas gång. Allt det här finns nära dem och gör att barnen har lätt att relatera till det jag berättar, säger Andreas.

Målning föreställande flicka, av Tom Björklund
De första människorna i Finland hade troligen mörk hy och ljusa ögon. Man har hittat belägg på de äldsta människorna från ungefär 9000 år tillbaka. Målning av Tom Björklund Målning föreställande flicka, av Tom Björklund Bild: Andreas Koivisto arkeologi,Stenkullaberget

Stolthet och tillhörighet

Att föra fram traktens historia är speciellt viktigt i en ung stad som Vanda, där de nyinflyttade sällan känner till sin hembygd, menar Andreas.

- Att få veta om traktens uråldriga anor får dem att känna stolthet och respekt över sin nya boplats. Det här stärker också känslan av identitet och tillhörighet. Via barnens entusiasm nås även de vuxna som inte själva kan föra vidare det de inte hört eller upplevt.

Fingeravtrycket som ledde till arkeologistudier

Andreas Koivistos egen entusiasm för det uråldriga väcktes till liv via de berättelser han fick ta del av som barn.

Som liten brukade han på uppmaning av mormor och morfar plöja i åkern intill Stenkullaberget, där han ofta också hittade keramikskärvor från en svunnen tid.

- En dag stötte jag på en dekorativ lerkruksskärva med ett fingeravtryck på. Det var hisnande. Den människan som hade bott här för 5000 år sedan, kom mig plötsligt väldigt nära.

Skärvan med avtrycket som härstammar från kamkeramikens tid är en av orsakerna till att Andreas sedermera blev arkeolog.

Det är inte bara i romarriket eller antikens Grekland som det finns en anrik historia― Andreas Koivisto, arkeolog
Krukskärva
Lerkrukor dekorerades fint under stenåldern. Här är en krukskiva hittad i Vanda vid Stenkullabergets fot. Målning av Tom Björklund Krukskärva Bild: Tom Björklund keramik,stenåldern

Trots att Andreas anser att man idag alltför lättvindigt river det gamla och bygger nytt, inser han också att ingenting står stilla.

- Som arkeolog kan jag konstatera att livet förändras hela tiden och det måste jag bara acceptera. Med min bok vill jag visa att även om platsen är densamma, ändras allt sakta men säkert runtomkring. Både naturen och människan bidrar till att förändra omgivningen.

Stenkullabergets berättelser - från mammutar till vår tid tar oss genom stenåldern, kamkeramikens tid, brons- och järnåldern till medeltiden och slutligen vår tid. Boken som illustreras av Tom Björklund beräknas komma ut vid årsskiftet.

Läs också