Hoppa till huvudinnehåll

EIF-managern har fått nog av kritiken och försvarar lagets beslut att låta Jäntti spela på söndagen: ”Inte ryggradslöst”

Peter Haglund.
Peter Haglund tycker att Ekenäs IF fått stå ut med orimligt mycket negativ uppmärksamhet. Peter Haglund. Bild: Yle Ekenäs IF,peter haglund

Ekenäs IF och målvakten Jonathan Jäntti har varit i stormens öga under de senaste två veckorna. Lagets manager Peter Haglund tycker att det redan skulle få räcka med den negativa uppmärksamheten.

För tio dagar sedan valde Ekenäs IF att själv stänga av sin målvakt Jonathan Jäntti som anklagades för rasistiskt språkbruk i samband med en division 1-match. Jäntti har själv kommenterat ärendet med att säga att han sagt något som kan tolkas som rasistisk.

Meningen var att Jäntti skulle stå över tre matcher i väntan på att Bollförbundet tar ställning till händelserna i matchen mellan EIF och KTP.

Jäntti hann missa en match men efter att lagets andremålvakt Mehdi El Moutacim skadat sig meddelande Ekenäs IF igår att Jäntti kommer att återvända tidigare än planerat.

Enligt managern Peter Haglund står Jäntti mellan stolparna i söndagens match mot JJK.

”Nu är situationen annorlunda”

Efter nyheten om att EIF hävt Jänttis avstängning har kritiken haglat in. Mångas uppfattning är att Ekenäslaget agerat ryggradslöst. Haglund håller inte med.

– Inte är det något ryggradslöst. Situation har ändrat från det skedet då vi fattade beslutet om den tre matcher långa avstängningen. Han är ju inte avstängd från förbundet, han är inte dömd, säger Haglund till Yle Sporten.

Porträttbild på Peter Haglund.
Peter Haglund försvarar lagets sätt att sköta ärendet. Porträttbild på Peter Haglund. Bild: Yle/Bubi Asplund fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,manager,ordförande,Västnyland,Raseborg,Peter Haglund,eif-fotboll

EIF-managern understryker flera gånger under intervjun att det handlade om lagets egna disciplinära åtgärd att stänga av Jäntti.

– Här bör sägas att vi ju är en av de få klubbarna som självmant gett ett straff åt en spelare. Men nu är situationen annorlunda och vi har diskuterat ärendet. I många fall är det så att beslut kan ändra på vägen, inte är det något märkvärdigt med det.

Haglund menar att det helt enkelt inte fanns något annat alternativ efter att lagets andremålvakt skadat sitt knä.

– Vi har en halv målvakt plus Jäntti till vårt förfogande. Vi har straffat honom och signalerat att vi inte accepterar det han gjorde. Men nu är det så att vi inte kan straffa hela laget.

Imageförlust

Innan all den negativa uppmärksamheten som kom efter matchen mot KTP hade EIF figurerat i rubrikerna främst tack vare sina starka reslutat i division 1. Ekenäslaget toppar fortfarande tabellen och kämpar om avancemang till fotbollsligan.

De senaste händelserna har ändå varit en stor prestigeförlust för klubben.

– Det är klart att man kan vinkla det här som en negativ sak. Men som jag har sagt så är det inte många klubbar som har straffat sina egna spelare själv. Vi är väl den enda klubben hittills. Och sedan ska vi straffas för att vi förmildrar ett eget straff. Inte är det här lätt för laget, suckar Haglund.

EIF:S målvakt Jonathan Jäntti sparkar ut bollen.
Jonathan Jäntti har stått över en match. EIF:S målvakt Jonathan Jäntti sparkar ut bollen. Bild: Yle/Patric Westerlund fotboll,fotbollsmålvakt,fotbollsspelare,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Ettan,jonathan jäntti

Tuffast har det varit för målvakten Jäntti som själv var tidigt ute med att be om ursäkt för sitt övertramp. Haglund tycker att det redan skulle räcka med fördömande snacket.

– Jäntti har stått över en match och med tanke på all synlighet i media så har han nog haft det tillräckligt tungt redan. Det är fel vinkling att vi skulle ha gjort något negativt.

Jäntti kommer alltså att vakta EIF-målet i söndagens bortamatch mot JJK. Om han kommer att råka ut för en ny och mer officiell avstängning är Bollförbundets händer.

– Vi inväntar Bollförbundets beslut. Nu är det de som straffar i fortsättningen. Bollförbundet har lovat att det inom nästa vecka ska komma ett utlåtande, säger Haglund.

Artikeln uppdaterad klockan 13.37: Texten i andra stycket ändrat från "För tio dagar sedan valde Ekenäs IF att själv stänga av sin målvakt Jonathan Jäntti som anklagades för, och själv också medgav, rasistiskt språkbruk i samband med en division 1-match" till "För tio dagar sedan valde Ekenäs IF att själv stänga av sin målvakt Jonathan Jäntti som anklagades för rasistiskt språkbruk i samband med en division 1-match. Jäntti har själv kommenterat ärendet med att säga att han sagt något som kan tolkas som rasistisk."

Läs också

Nyligen publicerat - Sport