Hoppa till huvudinnehåll

Från turbulens till tvåans tätstrid – Jakobstadsbo leder anrika MYPA:s återtåg: "Vi skall till toppen igen"

Jukka Karjalainen är tränare för MyPa i division två.
Jukka Karjalainen är tränare för MyPa i division två. Jukka Karjalainen är tränare för MyPa i division två. Bild: MyPa/Nadja Kaleton fotboll,Myllykosken Pallo -47,Jukka Karjalainen

Myllykoskilaget MYPA har fört en tynande tillvaro de senaste åren efter konkursen 2015. Den anrika och framgångsrika föreningen har sett över sitt hus och knackar redan på porten till ett avancemangskval till division ett. I spetsen för återtåget finns Jakobstadsbon Jukka Karjalainen.

Ett guld, fem silver och tre brons.

Listan på fotbollsligameriter för den nyligen 70 år fyllda föreningen MyPa går inte av för hackor. Lägger man dessutom till tre cuptitlar inser man att det handlar om en framgångshistoria.

Framgångssviten inleddes med en cuptitel 1992, när Jari Litmanen ännu spelade i laget.

Videon är från cupfinalen 1992, Litmanen gör 2-0 för MYPA på tilläggstid.

Den vackra medaljsviten avslutades med den senaste FM-medaljen, ligaguldet säsongen 2005.

Tio år efter guldet fanns laget inte längre på fotbollskartan, föreningen Myllykosken Pallo -47 söktes nämligen i konkurs.

Klubben hade under flera säsonger levt över sina resurser och när sponsorintäkterna sinade blev den ekonomiska situationen slutligen ohållbar.

Det är här som den 35-årige Jakobstadsbon Jukka Karjalainen kommer in i bilden.

Karjalainen hade i början på år 2015 sökt och fått jobbet som juniorträningschef i Kouvolan Sudet, drygt tio kilometer ifrån Anjalankoski.

Han hade tidigare varit verksam inom FF Jaros organisation, men efter att ha sökt ett talangtränarjobb som gick till en annan tränare började han söka sig annorstädes.

– Jag satte ut ansökningar åt ganska många håll och det blev napp i Sudet. Att flytta till Kouvolaregionen underlättades av att min sambo hade rötterna där, minns Karjalainen.

Konkursen öppnade plats i MyPa

Han har den nästhögsta tränarutbildningen man kan få i Finland och hade bara egentligen hunnit bli varm i kläderna i sin nya roll i Sudet när möjligheten att byta jobb dök upp.

Han nappade då på chansen att ta över den del av MYPA som överlevde konkursen, nämligen lagets juniororganisation, MYPA juniorit Ry.

Från maj 2015 började han arbeta som dess juniorträningschef.

– Det var en överlevnadskamp bara att genomföra säsongen med våra juniorer. Det var en ganska kaotisk tid i hela regionen, konkursen hade påverkat många saker, minns Karjalainen sin första turbulenta period i klubben.

Klubbemblemet för MyPa från Anjalankoski.
Klubbemblemet är anrikt, MyPa föddes år 1947. Klubbemblemet för MyPa från Anjalankoski. Bild: / All Over Press Myllykosken Pallo -47,Fotbollsligan,Anjalankoski

Samma sommar, 2015, satte man sig ner inom föreningen och började fundera på ett eventuellt återupptagande av representationslagsverksamheten.

– Vi hade noggrant gått igenom vad vi ville uppnå, med vilka medel och vilka de egentliga förutsättningarna var för att börja på ny kula igen. I slutet på säsongen lämnade vi in en ambitiös ansökan om en plats i division fyra för säsongen 2016.

Purhas kris blev MYPA:s räddning

Märkligt som det kan te sig fick ansökan inget bifall från distriktet, men lösningen på problemet låg nedströms i grannbyn Ingerois.

– Den lokala division tre-klubben Purha saknade resurser, personal och förutsättningar för fortsatt spel. De bad oss om hjälp med löfte om en serieplats i division tre följande säsong.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Valmennus seuraa peliä #mypa2018 #kakkonen Kuva: Mia Kujala

A post shared by MYPA (@mypajuniorit_official) on

Under Karjalainens ledning och med hjälp av samarbetsföreningen KJP:s duktiga A-juniorer hölls Purha i serien sommaren 2016, som just Purha.

Från och med 2017 spelade samma stomme juniorspelare vidare under namnet MYPA på den serieplats som Purha gjorde tillgänglig.

Säsongen blev en totalsuccé för Karjalainen och hans unga spelarstab, två oavgjorda matcher och i övrigt idel segrar med en målskillnad på 56-8 såg laget storma vidare till det division två där laget för tillfället befinner sig.

Tre omgångar kvar, avancemang inom räckhåll

För tillfället parkerar MyPa på en fjärde plats i en rekordjämn zon A i division två.

Endast zonvinnaren samt den bästa tvåan i alla tre zoner går vidare till avancemangskval.

Jukka Karjalainen är tränare för MyPa i division två.
Chefstränaren som egentligen är träningschef - Jukka Karjalainen i MyPa. Jukka Karjalainen är tränare för MyPa i division två. Bild: MyPa/Nadja Kaleton Myllykosken Pallo -47,fotboll,Jukka Karjalainen

Karjalainen berättar att medelåldern på träningarna i januari inför säsongen var 20,8 år och att totalbudgeten för representationslaget är 85 000 euro och ingen spelare får ersättning för att spela i tvåan.

– Vi bygger hela tiden organisationen och den ekonomiska basen för att ta följande kliv. Styrelsen har också gått ut offentligt och sagt att vi kvalar om det blir kval och stiger och det blir avancemang, säger Karjalainen.

Trots de ambitösa planerna håller han en fot på bromsen.

– Jag kanske inte tycker att det ännu är realistiskt, eller jag vet inte hur redo vi är för att spela i Ettan ännu. Jag kanske ställer mig lite frågande till timingen för tillfället, menar han.

– Men det vi åstadkommer genom våra insatser på planen gå vi helt klart in för. Då gäller det bara föreningen att svara på nya utmaningar i en snabbare takt.

En satsning ett pinnhål högre i serien förutsätter en högre träningsfrekvens och en ännu mer professionell inställning till verksamheten och vardagen, och det i sin tur förutsätter naturligtvis också större medel, tillägger han.

 Tuomas Kansikas och Jesper Gronkjær kämpar om bollen.
Tuomas Kansikas och Jesper Gronkjær slåss om bollen i Champions League-kvalet 2006. Tuomas Kansikas och Jesper Gronkjær kämpar om bollen. Myllykosken Pallo -47,Jesper Grønkjær,Tuomas Kansikas

Karjalainen medger ändå att namnet MyPa förpliktigar och på lång sikt har man en ambition att föra tillbaka klubben på den finska fotbollskartan på allvar.

– På lång sikt skall vi till toppen. Jag skulle inte vara här i klubben om inte visionen och missionen skulle vara att nå framåt. Man måste ha mål och planer för hur man skall nå sina mål för att det skall vara betydelsefullt för alla som jobbar för MyPa. Det handlar lika mycket om spelarna som staben och organisationen runt det hela.

Gnistan-matchen lockar över tusen?

Redan under säsongen i division tre lyckades MyPa i ett par matcher dra över 1 000 personer till fina Saviniemi stadion för att se på fotboll.

I år har snittet legat på kring 700 personer, men Karjalainen förutspår att följande hemmamatch mot tabellettan Gnistan kan få siffran att igen landa på fyrsiffrigt.

MyPa har helt enkelt en förmåga att engarera.

– Det finns helt klart en kontinuitet från de a-juniorer som vi började med 2016 till dagens topplag i division två. Det är samma killar som spelade i KJT som juniorer och i botten av trean med Purha som idag är nyckelspelare i tvåan.

– För mig har det varit otroligt fint att följa spelarnas resa och deras utveckling till bärande krafter i toppen på division två.

Genombrott för klubbikonens son

Bland spelarna lyfter Karjalainen bland annat fram Anttoni Huttunen och Jussi-Pekka Rämä som namn det lönar sig att lägga på minnet.

B-junioren Huttunen (nyligen inkallad till juniorlandslagstjänst) är son till MyPa-ikonen Toni Huttunen och har debuterat i representationslaget under sensommaren.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Anttoni Huttunen U-18 maajoukkueeseen. #mypa #futiskouvola

A post shared by MYPA (@mypajuniorit_official) on


Jani Virtanen smiter undan Toni Huttunen i fotbollsligan 2005.
Jani Virtanen (TPS) försöker komma undan MyPa:s Toni Huttunen. Jani Virtanen smiter undan Toni Huttunen i fotbollsligan 2005. Bild: All Over Press Fotbollsligan,Jani Virtanen,Toni Huttunen

Rämä har i sin tur gjort 20 mål och väckt en hel del intresse utanför Saviniemi också.

– De är framtida nyckelspelare, om vi har killarna kvar ännu nästa år, säger Karjalainen.

Om sin egen framtid vet Karjalainen inte just nu speciellt mycket. Han är egentligen inte ens anställd som chefstränare utan innehar posten som träningschef i klubben.

Muurinen, Malinen, Korkeakunnas...

Hans tillsvidareanställning rullar på tillsvidare, men på sikt vill han både uppåt och framåt i karriären.

– Jag är en tränare som vill framåt i karriären och vill naturligtvis pröva vingarna på högre nivå. I det skede jag börjar fundera på att jag har nått min maxnivå är det läge att kliva av, filosoferar Karjalainen.

Under sina fyra år i Anjalankoski har Karjalainen varit med och skapat kontinuitet i juniorverksamheten och startat upp representationslaget och fört in MyPa tillbaka i förbundets serier igen.

Den inhemska tränarmarknaden kan vara en utmanande plats, speciellt om du inte råkar ha en gedigen spelarbakgrund eller ha ett namn om dig färdigt.

– Här i Finland tenderar klubbdirektörerna alltid att fråga sig vem den där enskilda anfallaren är eller den där duktiga mittfältaren är. Ingen ställer sig någonsin frågan vem det är som tränar det där laget och hur kommer det sig att de spelar den fotboll de gör, filosoferar Karjalainen avslutningsvis.

På tal om namn. Hans företrädare på posten som MyPa-tränare sen tidigt 1990-tal bjuder på en ganska fin läsning.

Harri Kampman, Timo Liekoski, Juha Malinen, Ilkka Mäkelä, Janne Hyppönen, Janne Lindberg, Toni Korkeakunnas och Antti Muurinen.

Och nu Jukka Karjalainen.

Jukka Karjalainens MyPa möter Gnistan hemma på Saviniemi den 15 september, efter det återstår ännu två omgångar innan serien är färdigspelad.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport