Hoppa till huvudinnehåll

Galen dramatik i seriefinalen i Nedervetil – lagkaptenen Annika Grundvall nickade in segermålet på tilläggstid

Med matchens absolut sista nick avgjorde Annika Grundvall toppmötet i damernas division ett i fotboll för IK Myran i Nedervetil. Hemmalaget vann matchen med 2–1 (1–0) mot PK-35 och gör ett måhända avgörande ryck i toppen av tabellen.

Matchen hade knappt hunnit komma igång när utgångsläget på plan förändrades rejält. Jade Montgomery höll på att rinna igenom centralt och kapades av Tanja Kotoaro.

Direkt rött för PK-målvakten och uppförsbacke för gästerna.

Målvakten Tanja Kotoaro får rött kort i Nedervetil.
Målvakten Tanja Kotoaro får rött kort i Nedervetil. Målvakten Tanja Kotoaro får rött kort i Nedervetil. Bild: Yle/Antti Koivukangas Pallokerho-35,damfotboll

Den efterföljande frisparken lyckades Myran inte förvalta, men utvisningen förändrade dynamiken på plan rejält.

Myran lyckades utnyttja övertaget på planen skapligt i första halvlek och började skapa målchanser. I den 24:e minuten gjorde Anna Smalley 1–0 för hemmalaget på en målvaktsretur.

PK-35 mästerliga på att spela med en mindre på plan

Lagen gick till pausvila i en knapp ledning för hemmalaget, men Rami Rantanens PK-35 gjorde livet surt för IK Myran längs med hela den andra halvleken.

– Det är klart att det var en chock när utvisningen kom så snabbt, men vi formerade om oss till andra halvlek och jag är full av beundran för det jobb tjejerna gör på planen, sade Rantanen till Yle Sporten.

Bara tio minuter in i den andra halvleken kom gästerna ikapp med ett mål av Pia Tavi.

Grundvall klev fram

Ju längre matchen led verkade det som om reservmålvakten Nea Vidgren skulle bli stor matchhjälte.

Hon gjorde flertalet kvalificerade parader, men kunde inte stå emot när matchen slutligen gick in på tilläggstidens tilläggstid.

– Vi hade jagat ett mål till i 90 minuter så jag tänkte bara att nu måste vi sätta den, sade Viktoria Byskata som slog en högerfrispark in i straffområdet i den 95:e minuten.

Med en kaptens exempel klev Annika Grundvall fram och nickade in segermålet.

Annika Grundvall nickar bollen.
Annika Grundvall avgjorde. Annika Grundvall nickar bollen. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,annika grundvall

– Jag är väl inte den vanaste av målskyttar, men det kändes skönt. Vi gör ingen jättebra match idag, men lyckas ändå vinna. Vi har skapat ett bra läge för oss för resten av säsongen, sade Grundvall efter segermålet.

I samma stund som Grundvalls nick gick över mållinjen var matchen över och tre poäng stannade i Nedervetil.

– Vi har haft spelare som kommer och går, men Annika är den där spindeln som håller ihop det hela. Hon får oss att bli mer kompakta när det skall försvaras och får oss att sprida oss ut på planen när det är dags att gå framåt, berömde tränaren Magnus Slotte.

Trots segern och glädjen i Myran lägret var det allvarliga miner som gällde vid idrottsplanen i Nedervetil.

Spelkamraterna hjälper den skadade Jade Montgomery.
Amanda Kass och Chelsey Swackhamer hjälper till med skadade Jade Montgomery. Spelkamraterna hjälper den skadade Jade Montgomery. Bild: Yle/Antti Koivukangas Nedervetil,damfotboll

Myrans målspottare Jade Montgomery skadade vristen i kontaktsituation efter att ha nickat bollen i ribban och de första rapporterna skvallrade om att hon kan bli borta länge.

Montgomery lämnade sportplan i ambulans efter matchen.

Den som är glad på tisdag spelar inte på lördag

För Myran betydde segern att man nu toppar tabellen med fem poäng.

Inom laget har man hela säsongen haft avancemang som mål, men tränaren Slotte hade en hälsning till sina spelare.

– Den som kommer till träningen på tisdag och ännu är glad och nöjd över poängen spelar inte på lördagen. Vi har mycket kvar av säsongen.

För IK Myran fortsätter hemmatunga september med match mot PKKU den 15 september. Samma dag möter PK-35 Vasa IFK på bortaplan i Vasa.

Den 22:a och sista omgången av damernas division ett spelas den 20 oktober.

Vinnaren i serien avancerar till Damligan medan tvåan får chansen att kvala in för säsongen 2019.

Resultat, damernas division ett:

IK Myran – PK-35 2–1 (1–0)
PKKU – GBK 3–0 (3–0)
TuWe – HPS 2–4 (1–2)
TPV – FC Sport-j 0–4 (0–1)
RoPS – KuFu -98 1–0 (0–0)

Damligan:

Övre slutserien:

PK-35 – FC Honka 1–1

Åland United – JyPK 4–1

Nedre slutserien:

Pallokissat – ONS 2–5

TiPS – Ilves 1–1

EDIT 9.9.2018 kl 10.53 - videointervju, målsammandrag och video på Montgomerys skada tillagda, samt ändrat i texten om hur amerikanskans skada uppkom.

Läs mera:

Chelsy Swackhamer spelar fotboll för IK Myran.

Unik hemmamånad hjälper Myran i jakten på ligaplatsen: "Vi vet att många lag ogillar att komma till Nedervetil för att möta oss"

IK Myran har i år öppet pratat om en målsättning att nå Damligan i fotboll och för tillfället ser det ljust ut när säsongen 2018 går in på målrakan. Spelprogramsmatematiken i vinter har dessutom bäddat för en slutspurt där fem av de sista matcherna spelas på lagets hemmaplan i Nedervetil.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport