Hoppa till huvudinnehåll

Ingen Nato-ansökan att vänta från Sverige efter valet, men ”allt är öppet” om Sverigedemokraterna får bestämma

Valaffisher på Stefan Löfven och Peter Hultqvist med Kungliga slottet i bakgrunden.
Socialdemokraterna har nyckeln i Nato-frågan, säger de politiska kommentatorer som Svenska Yle har talat med i Stockholm. Till vänster statsminister Stefan Löfven, till höger försvarsminister Peter Hultqvist. Valaffisher på Stefan Löfven och Peter Hultqvist med Kungliga slottet i bakgrunden. Bild: Ingemo Lindroos, Yle Stefan Löfven,Peter Hultqvist

Två av tre block motsätter sig alltjämt ett medlemskap i Nato, men Sverigedemokraterna kan byta fot, säger de politiska kommentatorer som Svenska Yle har talat med, på plats i Stockholm.

Finlands ögon är på Sverige, i synnerhet då det gäller säkerhetspolitiken. I samband med det förra presidentvalet spekulerade medier och kandidater i vad som kommer att hända i Finland, om en borgerlig regering i Sverige får stöd för sitt mål att ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato.

Men inga snabba förändringar är på väg. Det borgerliga blocket, som av många tippas bära regeringsansvar efter valet, har inte stöd för ett Nato-medlemskap hos vare sig det rödgröna blocket eller Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna är ett frågetecken

Däremot rör opinionerna på sig inom Sverigedemokraterna. Vissa kända sverigedemokrater har uttalat sig för ett medlemskap, bland dem riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström. En forskningsrapport från Göteborgs universitet visade tidigare i år att 44 procent av SD:s sympatisörer stöder ett Nato-medlemskap, vilket är högre än landet i snitt.

"Det kan sluta lite hursomhelst"

Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, som har traditioner av att stå nära Socialdemokraterna och är Nato-kritiskt, tror att Sverigedemokraterna snabbt kan byta fot.

- Jag tror att det skulle kunna sluta lite hursomhelst. Sverigedemokraterna är ju historiskt sett mot Nato, eftersom de är ett nationalistiskt parti. Men så har de fått nya väljare från Moderaterna och det kan i längden förändra partiets inriktning.

Anders Lindberg på en innergård i Stockholm.
Anders Lindberg säger att Sverigedemokraternas säkerhetspolitik är svår att förutse: "De kan byta fot". Anders Lindberg på en innergård i Stockholm. Bild: Ingemo Lindroos, Yle Anders Lindberg

- Man vet en sak om dem och det är att de inte tycker om invandrare. I övrigt vet vi inte så mycket. Däremot kan man säga att skulle majoriteten av det svenska folket vara för Nato, så skulle Sverigedemokraterna byta fot, eftersom de är ett populistparti, säger Lindberg.

Kommer Moderaterna att pressa på SD?

Patrik Oksanen är ledarskribent vid Mittmedia och specialiserad på försvars- och säkerhetspolitik. Han är för ett Nato-medlemskap och tror att Sverigedemokraternas åsikt i frågan inte är skriven i sten.

- Det som är överskuggande viktigt för Sverigedemokraterna är att bryta sin politiska isolering, och det önskar man göra med hjälp av Moderaterna och Kristdemokraterna. Jimmie Åkesson drömmer om ett nytt konservativt block i Sverige, säger Oksanen.

- Han inser att han måste offra vissa frågor. Det här är en av de frågor som skaver mest, tillsammans med frågan om att SD driver att Sverige ska lämna EU. Det gör att det är omöjligt att se ett scenario där de här partierna ska komma överens, om inte Sverigedemokraterna lämnar åtminstone en av de frågorna.

Stödet för Nato har mattats av inom folkopinionen

Under den här valperioden har försvars- och säkerhetspolitiken debatterats livligare än under många tidigare år. Det talas mycket om det nya säkerhetsläget och det som i svenska medier ofta kallas för ”det ryska hotet”.

Ett av den polska flottans fartyg ligger vid Skeppsbron, bilar i förgrunden, stadsvy (Södermalm) i bakgrunden.
Den polska marinen är på diplomatiskt besök i Stockholm. Samarbetet med Nato-länder ökar. Ett av den polska flottans fartyg ligger vid Skeppsbron, bilar i förgrunden, stadsvy (Södermalm) i bakgrunden. Bild: Ingemo Lindroos, Yle Polens marin

Stödet för Nato ökade under åren 2013-2016, men har sjunkit lite under det senaste året. Ungefär en tredjedel av svenskarna stöder ett Nato-medlemskap.

"Socialdemokraterna sitter med nyckeln"

Oberoende av det eventuella framtida stödet från SD, tror både Anders Lindberg och Patrik Oksanen att de borgerliga inte skulle driva igenom ett Nato-medlemskap enbart med stöd av Sverigedemokraterna.

Patrik Oksanen framför Sveriges riksdag.
Patrik Oksanen tror att det ökar trycket i frågan, om SD byter åsikt för ett Nato-medlemskap. Patrik Oksanen framför Sveriges riksdag. Bild: Ingemo Lindroos, Yle Patrik Oksanen

- Tittar vi traditionellt sett så gör Sverige inte stora svängar i utrikespolitiken, om Socialdemokraterna och Moderaterna inte är med på båten. Det är de stora statsbärande partierna. Vi såg det i medlemskapet i EU och i diskussionerna inför medlemskapet i euron, säger Oksanen.

- Så jag tror att nyckeln i ett svenskt Nato-medlemskap ligger i att Socialdemokraterna måste ändra sig. Men om Sverigedemokraterna på vägen skulle ändra sig, så skulle det öka trycket i frågan.

- Jag tror inte att de borgerliga partierna ser SD som överhuvudtaget pålitligt i försvars- och säkerhetspolitik. Så sent som för en vecka sedan kunde Jimmie Åkesson inte välja mellan Macron och Putin då han fick frågan, säger Lindberg.

- Jag tror att de borgerliga och socialdemokraterna kommer att fortsätta hedra traditionen med blocköverskridande överenskommelser i försvars- och säkerhetspolitik. Så man kommer att ta upp diskussionen, men man kommer att försöka hitta en gemensam linje, säger Lindberg.