Hoppa till huvudinnehåll

Landslaget tog skeden i vacker hand: ”Vi spelar lite mer realistisk fotboll”

Teemu Pukki och Tim Sparv jublar
Teemu Pukki och Tim Sparv jublar Bild: Lehtikuva fotboll,Teemu Pukki,Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Simpelt är vackert. Eller åtminstone ger det resultat. Finlands fotbollslandslag vinner igen matcher efter den långa ökenvandringen. Det är inte så mycket krusiduller, säger Tim Sparv om spelsättet.

Tim Sparv upprepar ordet ”utveckling” likt ett mantra efter segern över Ungern. Landslagskaptenen är naturligtvis nöjd över trepoängaren men han blickar hela tiden också framåt.

– Det är härligt att de unga killarna kommer in och får mer erfarenhet och gör det så här bra. Som Jasse Tuominen i dag till exempel. Han spelar fantastiskt båda vägarna. Det leder till att konkurrensen om spelplatserna blir hårdare och det utvecklar alltid ett lag, säger Sparv till Yle Sporten.

Simpelt spelsätt har gett resultat

Landslagets har genomgått en total metamorfos sedan Markku Kanerva tog över som förbundskapten. Finland har vunnit nästan hälften av sina matcher de senaste två åren.

Förklaringen till scenförändringen är simpel. Precis som Finlands spelsätt.

– Vi gick tillbaka till basics. Vi spelar ganska simpelt 4–4–2. Alla har tydliga roller. Alla vet vad de ska göra. Det är inte så mycket krusiduller och det verkar fungera.

– Vi har gått tillbaka ett steg och spelar en lite mer realistisk fotboll. Det har varit nyckeln så här långt. Vi har haft en bra period i över ett år. Resultatmässigt, men också spelmässigt. Vi har hela tiden byggt på och utvecklats, säger Sparv.

Landslaget tackar publiken
Landslaget tackar publiken Bild: Lehtikuva fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Lukáš Hrádecký

”Ingen av oss är nöjd”

Segern över Ungern var Finlands första trepoängare i en kvalstart sedan 3–1-triumfen över Polen i EM-kvalöppningen 2006.

Sparv medger att trendbrottet är oerhört välkommet.

– Lite för många gångar så har vi börjat våra kval dåligt och sedan haft bra slut. Nu skulle jag gärna börja bra och sluta bra. Vi spelar en okej match i dag och tar tre poäng, vilket visar att vi har en styrka i det här laget.

– Sedan då vi börjar spela bra så blir vi svårslagna. Det är fint med en bra start och det är bara att bygga vidare. Det är bara en match och ingen av oss är nöjd. Vi ska ta fler poäng, säger han.

Hyllar anfallsspelarnas arbetsmoral

Tim Sparv lider av en lindrig vadmuskelskada och inledde matchen mot Ungern som bänknötare. Han hoppade in och spelade den sista halvtimmen.

Under sista kvarten av första halvleken var Finland rejält tillbakapressat men Sparv säger att han inte var oroad.

– Vi blev lite passiva. Vi hade inte modet att hålla i bollen så vi måste löpa jättemycket och hade kanske inte energi. Vi snackade om det i paus och vi blev lite mer kompakta. "Fighting spiriten" som vi visar genom 90 minuter är det som gör att vi får tre poäng i dag.

– Jag tycker att vi sköter oss väldigt bra i defensiven. Alla jobbar väldigt bra för laget och vi har två anfallsspelare som gör ett grovjobb där uppe och hjälper mittfältarna. Det var fint att se.

Tim Sparv.
Tim Sparv. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Offensiven kan bli bättre

Den största kritiken riktar Sparv mot lagets anfallsspel. Han anser att man tydde sig alltför mycket till omställningar.

– Jag hade velat se lite mer mod. Att vi skulle ha vågat hålla lite mer bollen och andas med bollen. Vi blev en erfarenhet rikare och de här tre poängen är A och O.

Stämningen på Ratinastadion var stundvis riktigt festlig och spelarna tackade mangrant klacken efter eld upphör.

Utsålt var det dock inte. Men tron på en ljusare finländsk fotbollsframtid fick en skjuts framåt.

– Tammerfors är en bra matcharena för oss. Vi spelade en bra match här i fjol mot Island inför 15 000 åskådare. Jag tror de kommer tillbaka när vi fortsätter att vinna.

– Det var fin stämning. Jag hade många vänner från Österbotten här. Det är härligt, säger Sparv.

Läs mera:

Teemu Pukki i landslaget

Strålande start på Nations League för Finland – Pukkis tidiga mål gav efterlängtad seger mot Ungern

Teemu Pukki blev matchhjälte då Finland inledde Nations League med seger. Pukki rullade in sitt trettonde landslagsmål tidigt i den första halvleken. Det här var första gången sedan 1978 som Finland besegrade Ungern i en tävlingsmatch.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport