Hoppa till huvudinnehåll

Putous-aktuella skådespelaren Christoffer Strandberg är nykär i sin gamla hemkommun Sjundeå

en man i svart läderjacka. ler mot kameran. Lutar sig lätt mot en träpelare. Vit bakgrund.
Christoffer Strandberg på skolgården utanför sin gamla skola i Virkby; Källhagens skola. en man i svart läderjacka. ler mot kameran. Lutar sig lätt mot en träpelare. Vit bakgrund. Bild: Tiina Grönroos / YLE Christoffer Strandberg,Sjundeå,Virkby,skådespelare

En av skådespelare Christoffer Strandbergs första roller var som björnen Baloo i Djungelboken på Å-teatern i Sjundeå. Nu har Strandberg återvänt till sin barndoms hemknutar och tar på allvar sina första steg in i den finska nöjesvärlden.

Christoffer Strandberg som  Elisabeth Rehn, tillsammans med Elisabeth Rehn.
Christoffer Strandberg till vänster och Elisabeth Rehn till höger... eller var det tvärtom? Christoffer Strandberg som Elisabeth Rehn, tillsammans med Elisabeth Rehn. Bild: Janne Lindberg/Yle Christoffer Strandberg,Elisabeth Rehn,x möter x

Du har säkert sett Christoffer Strandberg imitera Tarja Halonen, Elisabeth Rehn och Jörn Donner.

På Yle X3M har han varit en mästare på att underhålla som Väder-Bosse och folkmusiker Hugo Manelius.

Karizfornia Kaverin
Här är det hottaste bandet från Karis. Hugo Manelius är mannen med det vackra, bruna hårsvallet. Tror vi. Karizfornia Kaverin Bild: Malena Holmström/Yle karis

Strandberg har också lärt ungdomar och många äldre vad regeringens samhällsföredrag egentligen innebar. Det här som Alexander Stubb.

parodi på Alexander stubb som förklarar samhällsfördraget skärmdump
Christoffer Strandberg kan konsten att krydda fakta med humor. Under sina tre år på Yle X3M har han skrivit hundratals manus och gjort nästan lika många some-videor. parodi på Alexander stubb som förklarar samhällsfördraget skärmdump x3m

Nu lämnar Christoffer Strandberg sina välkända finlandssvenska karaktärer och satsar på en ny publik.

Vill bli bekant för finska tv-tittare

I höst blir han en av skådespelarna i det finska humorprogrammet Putous som sänds på tv-kanalen MTV3. Strandberg är också aktuell i musikalen Kinky Boots som just har haft premiär på Helsingfors stadsteater.

Jag är en nolla för den finska publiken

- Det känns som en risktagning, jag är en nolla för den finska publiken. Den finska massan har ingen aning om vem jag är, säger Christoffer Strandberg när vi träffas i hans gamla skola, Källhagen i Virkby.

Strandberg är där för att uppmuntra elever i Virkby gymnasium att våga ta konkreta steg mot sina drömmar.

Genom att berätta om sin resa från ung pojke i Sjundeå till att bli en skådespelare med olika roller och jobb vill Christoffer Strandberg stärka de ungas tro på framtiden.

En stor skola i vit betong och rött tak. Många fönster. Står Källhagens skola och Virkby gymnasium.
I den här skolan uppförde Christoffer Strandberg sin första dragshow. Han var då 14 år gammal. Föreställningen blev en succé. En stor skola i vit betong och rött tak. Många fönster. Står Källhagens skola och Virkby gymnasium. Bild: Tiina Grönroos / YLE Virkby,Lojo,virkby gymnasium

Det senaste, konkreta steget Christoffer Strandberg har tagit är att sluta på Yle X3M och lämna det han kallar den trygga, finlandssvenska miljön.

- Man blir ändå trött på sina kära karaktärer och då är det dags att satsa på en helt annan typ av skådespelarjobb eller föra humorn till nästa nivå.

Putous kom lägligt för Christoffer Strandberg. Tv-programmet kör igång den 20 oktober och efter det är han fast i livesändningar åtta veckor framöver.

Åtta veckor kan för en tillsvidareanställd kännas som en väldigt kort tid, men Christoffer Strandberg verkar inte det minsta bekymrad med tanke på framtiden.

Han misstänker att höstens musikal på Helsingfors stadsteater fortsätter på våren och han har också några nya jobbuppdrag på gång.

- De är tillsvidare hemliga, precis som jag redan i ett halvt år har vetat att jag kommer att medverka i Putous, men inte fått berätta ens för mina bästa vänner.

I Sjundeå laddas batterierna

De flesta jobben finns i Helsingfors, men Christoffer Strandberg har valt att flytta till Sjundeå, sin gamla hemkommun. Där har han bott sedan december 2017.

- Att flytta till Sjundeå är det bästa jag gjort. Jag tror inte jag skulle orka med den här arbetstakten annars.

en skylt längs en väg där det står tomter till salu på svenska och finska och sedan sjundeå.fi, siuntio.fi
Christoffer Strandbergs "Sjundeåreklam" slår den här vägskylten med flera hästlängder. en skylt längs en väg där det står tomter till salu på svenska och finska och sedan sjundeå.fi, siuntio.fi Bild: Tiina Grönroos / YLE Sjundeå,skylt,trafikmärken,tomter,tomter till salu-skylt

Christoffer Strandberg berättar att han bodde mitt i Helsingfors och irriterade sig varje helg över alla ungdomar som festade när han kom hem från något jobbuppdrag och bara ville ha lugn och ro.

Det här är något han både skämtar om och skrattar åt, men som samtidigt ligger ganska nära sanningen.

Varje gång jag kör upp på gården och ser havet mellan tallarna blir jag nykär i min gamla hemkommun

- Jag har saknat närheten till naturen. I augusti repeterade vi inför Kinky boots nästan varje kväll. Jag var hemma först kvart över elva på kvällen, men varje gång jag kör upp på gården och ser havet mellan tallarna blir jag nykär i min gamla hemkommun, säger Christoffer Strandberg.

Läs också