Hoppa till huvudinnehåll

Så här odlar du svamp hemma

Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Ostronskivlingen är den bästa svampen att ta sig an som nybörjare, så lyder expertens råd. Och då gäller det att välja rätt sort.

– Det finns olika ostronskivlingar, men den gråa ostronskivlingen är bra. Den växer rätt aggressivt, säger Libäck som bor i Österhankmo i Österbotten.

En skäggig man ler mot kameran.
Robin Libäck deltog i Trädgårdskväll på Strömsö 7 juni 2018. En skäggig man ler mot kameran. Bild: Yle / Siv Wester Strömsö (tv-program),Svampodling,svampodlare

Smaken beskriver Libäck som en blandning mellan kantarell och champinjon.

– Den är mildare än kantarellen, men har betydligt mera svampsmak än champinjonen.

Alla marthor hade redan plockat svamparna

Shiitakesvampen, en östasiatisk svamp som många har smakat på i bland annat japanska rätter, är också en rätt vanlig odlingssvamp.

Lövträd – en ypperlig grogrund

Du behöver inte mycket för att odla svamp i din trädgård. Björkar eller andra lövträd utgör en bra grogrund för svampodling.

– Barrträd fungerar inte, de innehåller ett naturligt antisvampmedel som gör att svamparna inte trivs.

En man sitter i en stol. Bredvid honom en björkstock.
En lämplig stock är en dryg meter lång. En man sitter i en stol. Bredvid honom en björkstock. Bild: Yle / Siv Wester Strömsö (tv-program),Svampodling,robin libäck

Den optimala stocken är rätt så nyfälld och har en diameter på ungefär 20 centimeter.

– Efter två, tre veckor kan du ympa in svamp i den. Är stammen för färsk har den en kraftigare motståndskraft, och är den gammal är stammen troligtvis för torr.

Plugga stocken

Borra hål i stocken med tio centimeters mellanrum. Därefter är det bara att plugga hålen med en så kallad svampplugg.

– De liknar små möbelpluggar. Slå in pluggarna med hammare och täck hålet med bivax, instruerar Libäck hemodlaren.

Vaxet har en viktig funktion eftersom det stoppar andra bakterier från att komma in i trädet.

En närbild på en björkstam.
Det borrade hålet täpps med bivax för att hålla bakterier utanför. En närbild på en björkstam. Bild: Yle / Siv Wester Svampodling,Strömsö (tv-program)

Svampodling är ingen dyr hobby. Du behöver inte vända dig till miljonärerna i Shark Tank för att börja. Mycelpluggarna kostar ungefär fem euro per stock.

Skugga och fukt behövs

Svamp trivs på skuggiga platser. Därför kan stocken med fördel placeras under en buske eller ett träd i trädgården.

I fall stocken är för torr kan du doppa den i ett vattenbad.

– Är stocken betydligt lättare än när du började odla svamp på den så är det dags att vattna den.

Skörda svamp i fem år

En egenskap är viktig när du tar dig an stockodling – tålamod. Den första skörden kan dröja i upp till ett år, säger svampexperten.

Men mödan belönas, i fall du orkar vänta ett år kan du få skörd i upp till fem år.

– Svampen fortsätter bryta ner stocken så länge det finns näring i den.

grå ostronskivling i en korg.
Den gråa ostronskivlingen växer också vilt i våra skogar. grå ostronskivling i en korg. Bild: Yle / Siv Wester Strömsö (tv-program),grå ostronskivling

Under en säsong kan du få upp till två kilogram svamp. Mängen kanske låter liten, men i volym blir det mycket svamp.

Går också att odla inomhus

Det går också att odla svamp i pallkrage. Fyll pallkragen med hackad halm. Strö råg eller sågspån i halmen och så mycel. Vattna pallkragen och vänta på din första skörd.

Bor du i en liten etta? Inga problem, utrymmesbristen utgör inget hinder för att odla svamp. Det finns små odlingslådor med svamp du kan ha på köksbordet, men enligt Robin Libäck går det också bra med en mindre stock på balkongen.

Svampmannens traditionella tips

Svampmannen från Österhankmo finlirar inte i köket när det är dags att tillreda ostronskivlingen. Allra helst blir det en traditionell svampsås.

– Finhacka svampen, stek i smör med lök, låt puttra, tillsätt salt och peppar. Vill du lyxa till det lägger du till en skvätt grädde.

Servera med nypotatis och en biff. Svårare än så behöver det inte var.

Från sifferknäckande tradenom till rofylld odlare

I dag är Robin Libäck svampodlare, men hans bakgrund är en helt annan. Han är utbildad tradenom, men siffror, bokföring och att vända papper kändes aldrig helt rätt. Svampen hittade han av en slump.

– Jag och min blivande fru bodde tidigare i södra Finland. Vi var vana vid att det fanns svamp i skogarna, speciellt kantareller.

Men när Robin Libäck flyttade tillbaka till Österbotten var skogarna tomma. Besvikelsen blev en puff i kreativitetens riktning.

– Alla marthor hade redan plockat svamparna, så vi började undersöka i fall vi kunde odla själv, säger Libäck skämtsamt.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö