Hoppa till huvudinnehåll

Strålande start på Nations League för Finland – Pukkis tidiga mål gav efterlängtad seger mot Ungern

Teemu Pukki i landslaget
Teemu Pukki avgjorde mot Ungern. Teemu Pukki i landslaget Bild: Lehtikuva fotboll,Teemu Pukki,Finlands herrlandslag i fotboll

Teemu Pukki blev matchhjälte då Finland inledde Nations League med seger. Pukki rullade in sitt trettonde landslagsmål tidigt i den första halvleken. Det här var första gången sedan 1978 som Finland besegrade Ungern i en tävlingsmatch.

EM 2020 har varit det stora målet sedan Markku Kanerva tog över som förbundskapten efter Hasse Backe i december 2016. I kväll inleddes resan mot EM med den nya landslagsturneringen Nations League.

För motståndet stod Ungern. Ett land som inte väcker några positiva minnen hos varken finländska spelare eller supportrar men nu blev det en efterlängtad seger. Finland besegrade Ungern för första gången i en tävlingsmatch på 40 år då man vann med 1–0.

Teemu Pukki som fått en bra start i Norwich tog med sig målformen till landslaget och avgjorde matchen. Pukki satte 1–0 för Finland redan i den sjunde minuten.

Rasmus Schüller slog bollen i djupled, Pukki löpte ifrån den ungerske backen Tamas Kadar och rullade in bollen med vänsterfoten. Målet var anfallarens trettonde i landslagströjan på 63 matcher.

– Det var en jämn kamp i dag. Vi kan inte vara annat än nöjda med seger. Jag har inte gjort så många mål i viktiga kvalmatcher men nu kom det och bra så. Vi har utvecklats som lag och har en bra känsla, säger Pukki till Viasat efter matchen.

Skott i ribban och stolpen

Ett mål räckte för Finland den här gången men laget kunde ha gjort några baljor till. Tidigt i den andra halvleken hade Pyry Soiri ett jätteläge men sköt utanför. Och fler chanser skulle komma.

Joona Toivio har under sin karriär gjort sig känd som en vass frisparksskytt och 20 minuter in i den andra halvleken var han nära att gör ett klassiskt landslagsmål.

Toivio fick perfekt träff med högerfoten från 25 meter och bollen gick klockrent i ribban och rensades sedan bort av ungerska spelare. Några minuter senare sköt Robin Lod en frispark som gästernas målvakt Peter Gykacsi räddade.

Och då elva minuter återstod att spela kunde Pukki har gjort ett andra mål i matchen men han styrde bollen i stolpen efter Soiris passning.

Finlands spelare jublar efter segern mot Ungern.
Finlands spelare jublar efter segern mot Ungern. Bild: Lehtikuva fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Hradecky räddade Finland

Ungern som haft en turbulent tid efter EM för två år sedan var inte ofarliga i matchen. Efter en pigg inledning av Finland jobbade sig laget sakta och säkert in i matchen.

Zoltan Stieber sköt tätt utanför i slutet av den första halvleken och i början av den andra gjorde sig Lukas Hradecky stor och räddade Adam Szalais friläge. Hradecky räddade också Adam Langs nick från nära håll då åtta minuter återstod att spela.

Tre poäng och en skön start på Nations League blev det för Finland. Laget spelar nästa match på tisdag då Estland står för motståndet i Åbo.

Resultat:

Finland – Ungern 1–0
7 min 1–0 Teemu Pukki

Finlands startelva:

1. Lukas Hradecky
18. Jere Uronen -> 45 min 3. Albin Granlund
4. Joona Toivio
2. Paulus Arajuuri
22. Jukka Raitala
13. Pyry Soiri -> 84 min 8. Robert Taylor
11. Rasmus Schüller -> 63 min 14. Tim Sparv
19. Joni Kauko
7. Robin Lod
20. Jasse Tuominen
10. Teemu Pukki

Läs också

Nyligen publicerat - Sport