Hoppa till huvudinnehåll

Sverigedemokraterna bojkottar SVT:s valvaka efter att SVT tagit avstånd från Jimmie Åkessons invandrarkommentarer

Det svenska public service-bolaget SVT har efter fredagskvällens partiledardebatt inför söndagens val publicerat ett avståndstagande till ett uttalande om invandrare som Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson fällde.

Åkesson talade om varför det är så svårt för invandrare att få jobb.

SD bojkottar SVT:s valvaka

SD har i sin tur meddelat att partiet bojkottar SVT:s valvaka eftersom SVT inte har bett om ursäkt för sitt avståndstagande.

SVT står fast vid sitt avståndstagande. Enligt SVT är en ursäkt inte befogad, eftersom kommentaren inte var riktad mot partiet utan ordförande Åkessons kommentar.

Sverigedemokraterna har meddelat att Jimmie Åkesson kommer bojkottar SVT under lördag och söndag, och därmed inte deltar i valvakan.

Men hur uttrycker du dig?― Centerledaren Annie Lööf

Under den direktsända valdebatten i tv var det centerledaren Annie Lööf som först reagerade på Åkessons ord.

- Men hur uttrycker du dig? röt hon och slog näven i bordet.

Så här hade Åkesson sagt om invandrare:

- Man måste ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige.

Åkesson fortsatte efter det med att förklara sin ståndpunkt. I den fortsatta debatten fick Åkesson mothugg från andra partiledare.

SVT reagerade alltså, och gick efter sändningen ut med ett avståndstagande med formuleringen att "uttalandet är generaliserande och pekar ut invandrare som en grupp".

Onödigt av SVT― Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till Sveriges radio

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till SVT:s beslut.

- Jag tycker att det var onödigt, han fick ju mothugg i debatten och därmed fick tittarna två sidor av saken, säger Funcke till Sveriges radio.

SVT hänvisar till människors lika värde

SVT hänvisar till den den svenska radio- och tv-lagen och en demokratiparagraf som slår fast att programmen ska värna om alla människors lika värde.

TV-bolaget konstaterar att det tidigare har blivit fällt i den svenska granskningsnämnden när en programledare inte tydligt hade tagit avstånd från ett kränkande uttalande.

Partiet Sverigedemokraterna var inte sena med att protestera mot avståndstagandet från SVT.

- Det är ett agerande som saknar motstycke i modern svensk historia, skriver partiet på sitt Twitterkonto.

Jimmie Åkesson själv kallar avståndstagandet en skandal. Han uttalade sig för Expressen.

Sista mätningen befäster vågmätsrarrollen

På fredagskvällen publicerades Sifos sista opinionsmätning inför söndagens val och den befäster Sverigedemokraternas sannolika vågmästarroll när en regering ska bildas.

Enligt mätningen får SD det näst största stödet, 17,6 procent, efter Socialdemokraternas 24,8 procent. Trean Moderaterna ligger på samma nivå, 17,2 procent, som SD.

De två blocken i svensk politik har vardera ett stöd nära 40 procent. Det rödgröna block som regerar Sverige nu får 40,4 procent och den borgerliga alliansen 38,9 procent.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Tre timmars direktsändning – så här kan du följa med den svenska valrysaren på Svenska Yle

På söndag den 9 september går svenskarna till valurnorna för att rösta fram vem som ska styra landet de kommande fyra åren. Svenska Yle bjuder på ett gediget innehåll på webben, i radion och på tv.

Läs också