Hoppa till huvudinnehåll

Trafikkaos på Åbo motorväg – bilister körde åt fel håll

Bilar köar på motorvägen Åbo-Helsingfors då Karnaistunneln är avstängd.
Arkivbild från Karnaistunneln. Bilar köar på motorvägen Åbo-Helsingfors då Karnaistunneln är avstängd. Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva Riksväg 1,köer,motorvägar,E18,Karnais tunnel

Ett brandlarm i en av motorvägstunnlarna mellan Åbo och Helsingfors ledde till trafikkaos på lördag förmiddag, trots att det var fellarm.

Räddningsverket fick vid halv niotiden larm om att det brann i Karnaistunneln i Lojo. Brandlarmet ledde till att tunneln stängdes i båda riktningarna, och det blev snabbt långa köer på riksväg 1.

– Systemet fungerar så att trafiken inte kan släppas fram så länge brandlarmet är på, berättar jourhavande brandmästare Pasi Kääriäinen.

Tunneln undersöktes, men slutligen visade det sig vara ett fel i elektroniken och ingen brand. Enligt Kääriäinen stoppades trafiken i ungefär en timme på grund av brandlarmet.

Tröttnade på kön, började köra i fel riktning

Trafiken skulle ha kunnat fungera normalt redan tidigare, men många bilister hade ändå blivit trötta på att vänta i kön. De hade svängt om och börjat köra i fel riktning på motorvägen.

– Vi försökte öppna trafiken på motorvägen redan en gång, men Trafikcentralen meddelade att det inte går, för där fanns bilar kors och tvärs och de körde helt huvudlöst, berättar Kääriäinen.

– Vi har till all lycka inte hört om några olyckor eller tillbud. Ett sådant här beteende är ytterst farligt.

Enligt Kääriäinen berättade Trafikcentralen också om personer som hade öppnat och vridit undan vägbommar.

Källa: STT