Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler väljer mellanår: "Jag vågade inte söka in till någonting"

ung kvinna tittar mot framtiden
Ida Wickström provade på att jobba som belysningsmästare då hon tog paus i studierna. ung kvinna tittar mot framtiden Bild: Yle/Jyrki Karjalainen yrkesval,mellanår

Rekordmånga av vårens studenter planerade mellanår. Ida Wickström tog ett mellanår då hon var intresserad av så mycket att hon inte vågade söka in någonstans. Milla Juslin håller ett mellanår för att inte välja studier som senare kan ge dåligt resultat.

Ida Wickström var intresserad av att studera till sjukskötare eller socionom efter gymnasiet men mycket annat intresserade också. Det slutade med att hon tog ett mellanår, något som allt fler väljer efter gymnasiet.

- Jag valde att ta ett mellanår då jag inte våga söka in till någonting, säger Ida Wickström som nu studerar till socionom för andra året.

ung kvinna och man sitter vid ljusbord i teater
Ida Wickström provade på hur det är att jobba med ljussättning, här tillsammans med ljusmästare Alexander Nyberg. ung kvinna och man sitter vid ljusbord i teater Bild: Yle/Jyrki Karjalainen arbetsprövning,teater

Vägen till socionomstudierna gick dels via avbrutna sjukvårdsstudier men också via jobb på Wasa teater. Hon fick jobb där genom organisationen Föregångarna som hjälper till att komma vidare med arbete eller studier.

- Vi gjorde ett test som visade att jag skulle passa bäst som belysningsmästare. Hon som hjälpt mig tog kontakt med dom så jag fick testa på på ljuset på Wasa teater.

Vad är Föregångarna?

Folkhälsans resurscenter Föregångarna hjälper till med att hitta sysselsättning, studieplats eller andra lösningar. Det sker genom individuell handledning under en kortare eller längre tid. Föregångarna finns i Vasa och grundades år 2000.

Ida Wikström fick hjälp hos Föregångarna med exempelvis arbetsansökan, att bolla idéer om studier och arbete. Hon fick också veta mer om arbetsprövning.

30 procent planerade ta mellanår

En undersökning från våren 2018 visar att rekordmånga, omkring 30 procent av dem som blev studenter i våras, planerade ta ett mellanår. Exempelvis år 2014 var motsvarande siffra bara 20 procent.

Många av dem går någon ettårig utbildning. En av dem är Mathilda Hauta som studerar konst på Västra Nylands folkhögskola i Karis.

- Vi har inte ännu hittat vår plats i världen, vi tar ett steg bakåt och tänker, säger Mathilda.

“Svårt för en själv om man väljer fel”

Milla Juslin tar också ett mellanår. Hon har svenska som modersmål men har aldrig studerat på svenska. Milla studerar konst på VNF dels för språkets skull men också för att hon också behöver tid för att hitta det hon vill studera i framtiden.

- Jag tycker det är en dålig sak att man ska välja snabbt, det kan senare ge ett dåligt resultat om man har valt fel. Det kan också vara jättesvårt för en själv.

Milla Juslin och Mathilda hauta
Mathilda Hauta och Milla Juslin studerar konst på VNF. Milla Juslin och Mathilda hauta Bild: Yle Västra Nylands Folkhögskola,Milla Juslin

Milla har sysslat med mycket inom konst men vill nu försöka hitta sin nisch.

- Jag vill rikta in mig på något, inte hålla på med allt hela tiden. Men det är svårt att välja vad man vill göra.

Kom till VNF då de inte fick studieplats

Mathilda och Milla fick inte studieplats på den utbildning de ville det här året.

- Först tänkte jag att jag bara ska jobba. Men sedan kom jag hit, säger Mathilda.

Västra Nylands folkhögskola i Karis.
Västra Nylands folkhögskola i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,västnyland

Milla sökte till en filmatiseringslinje i Åbo.

- Det blev inte så. Då tänkte jag att det är nyttigare att hålla på med det man gillar i ett år, i stället för att sitta i någon kassa eller liknande, säger hon.

Milla har uppskattat att det i folkhögskolan finns olika ålders studerande.

- Det betyder att de som har mellanår inte är endast 18 eller 19 år, här studerar också trettio- och fyrtioåringar. Det är en bra känsla att vi har tid på oss ännu, det har varit skönt, säger Milla Juslin.

Mer om Ida, Milla och Mathilda blir det i programmet Närbild på Yle Fem på måndag 10.9 klockan 20.00 samt på tisdag 11.9 klockan 11.00.

Läs också