Hoppa till huvudinnehåll

"Du flyttar på möbler och festar högljutt om natten" - hur högljudd får du vara i din lägenhet och vad göra då grannen klagar och du är oskyldig?

Personer som ringer på dörrklockan.
Personer som ringer på dörrklockan. Bild: Yle/ Antti Eintola Dörrklocka,dörrar,dörrknackare

Lyckan över att äntligen ha hittat ett hem på studieorten, att ha kommit över det idealiska hemmet för den växande barnfamiljen eller den perfekt nedkrympta lägenheten då boet tömts kan få sig en svår törn om du råkar få en besvärlig granne.

Man kan ha otur med grannar i höghus, radhus, parhus - men också i egnahemshus och sommarstugor.

Det finns otaliga skildringar om grannar som gör livet surt för andra på olika fantasifulla sätt.

Tanten under mig kom inte till mig direkt utan hoppade på mina vänner då de besökte mig. Det har också kommit lappar genom brevinkastet och jag vet ju inte hos vem alla hon klagat på mig

De flesta problemen förekommer naturligt nog i höghus där invånarna lever tätt inpå varandra.
En manshand håller isär spjälorna i en persienn så att man kan kika ut genom fönstret.
En manshand håller isär spjälorna i en persienn så att man kan kika ut genom fönstret. Bild: Mostphotos Granne,grannar,höghus,persienner,asylsökande,papperslösa,spionage,övervakning,husbolag

I fastigheter med dålig ljudisolering kan man höra när grannen går på toaletten eller slamrar med kastruller. Hundskall, gräl, barnskrik, borrmaskiner och musik kan höras flera lägenheter ifrån.

De som bor i höghus ska tåla ljud till en viss grad

Hyrestagarnas förbund Vuokralaiset ry slår i sin broschyr God hyressed fast att
alla som bor i ett höghus måste tåla ljud till en viss grad och att det måste gå att leva ett normalt liv i lägenheten.

Barn får exempelvis leka så det hörs under de tider på dygnet som fastighetens ordningsstadgar tillåter, vilket är mellan klockan 07.00 (eller 06.00) och 22.00 (eller 23.00), det anses som normala ljud.

Spädbarns skrik eller småbarns gråt kan inte förhindras och inte heller förbjudas - där kammar klagande grannar noll.

Grannarna under oss stördes av att våra barn tappade leksaker på golvet och de bad oss skaffa mattor. Så vi köpte stora mattor

Renoveringar får göras och dammsugaren får surra på under angiven tid, med mera.

- Det beror jättemycket på vad man vant sig vid i ett husbolag. Om det alltid har bott mycket stillsamt folk där kanske nya slags ljud märks, säger organisations- och utbildningsdirektör Pia Lohikoski vid hyrestagarnas förbund Vuokralaiset ry.

Barn som leker med leksak, ett tåg och tågvagnar gjorda i trä.
Barn som leker med leksak, ett tåg och tågvagnar gjorda i trä. Bild: Maria Sbytova/Mostphotos småbarnsfostran,lek (barnlek),förskolan,barn,gemenskaper,kreativitet,fritid,barndom,barnomsorg,leksaker

Vissa invånare kan i det förändrade läget uppleva att den inflyttade barnfamiljen är oskäligt högljudd i sin livsföring.

- Men när man sedan börjar bena ut saken visar det sig att det är fråga om helt vanliga ljud som hör till vanligt liv, säger Lohikoski.

Hundar ska inte skälla oavbrutet - men får skälla ibland

Som störande liv i bostadshus räknas oljud som förs nattetid, men också verksamhet som i sig är tillåten och godtagbar men som kan bli störande om den orsakar oskäliga olägenheter för grannarna.

Inte heller på dagen får man alltså rumstera runt i sin bostad så att man regelbundet stör andra.

Ljud som en del i huset inte ens lägger märke till kan av mer känsliga personer upplevas som något som görs bara för att reta dem― Pia Lohikoski vid Vuokralaiset ry.

Något som kan sortera under benämningen störande är pianospel (eller annat instrument) som pågår ofta och flera timmar i taget, att ha en hund som skäller mer eller mindre konstant eller att lyssna till musik på hög volym.
en pianists högra hand på pianotangenterna
en pianists högra hand på pianotangenterna Bild: Unsplash / Tadas Mikuckis pianister,tangenter,piano,händerna,pianisthand

- Människor är olika, ljud som en del i huset inte ens lägger märke till kan av mer känsliga personer upplevas som något som görs bara för att reta dem, säger Lohikoski.

Någon kan klaga trots att man inte för ett störande liv

Det händer att någon granne plötsligt och oförklarligt börjar beskylla en för olika saker.

Om man tar sig en titt på olika diskussionsforum som gäller boendefrågor står det klart att många invånare i detta land känner sig orättvist utpekade av sina grannar.

Unga personer och barnfamiljer är två grupper som kanske mer än andra känner sig obefogat beskyllda för oljud - oftast verkar de besväras av någon äldre granne som bor ensam.

Grannen under påstår att jag flyttar omkring på möbler om nätterna. Jag fattar ingenting, jag sover om nätterna för att orka jobba och jag har inte ens just några möbler att flytta på

Det kan börja komma anonyma lappar på anslagstavlan i trapphuset, arga lappar genom brevinkastet, grannen kan ringa på i tid och otid för att klaga på någonting.

En lapp där det står: Ert sex stör mig!!!! H. Arg
En lapp där det står: Ert sex stör mig!!!! H. Arg Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth arg lapp

Man kan anmälas till hyresvärden, husbolagets styrelse eller disponenten och i värsta fall kan man få en officiell varning fast man inget gjort.

Vad ska man göra om man utsätts för beskyllningar som man vet att inte stämmer, var ska man börja?

- Allra först ska man diskutera läget med sin egen hyresvärd, säger Lohikoski.

Man ska berätta för hyresvärden vad grannens påståenden går ut på, på vilket sätt grannen kommit med sitt klagomål och för egen del så gott det går bevisa att påståendena inte stämmer.

Bevisbördan ligger alltid hos den som påstår någonting― Pia Lohikoski vid Vuokralaiset ry

Hyresvärden är den som äger bostaden du bor i och som kan vara disponent för fastigheten men som oftare representeras av husbolagets disponent.

Spara alla arga lappar

Man kan försöka prata med grannen i fråga och fråga exakt vad det handlar om och då kanske man kan övertyga grannen om att hen har fel. Ibland visar det sig att det är någon helt annan som står bakom oljudet - ibland finns inget oljud.

Man ska vara artig och saklig när man talar med grannen, börja inte skrika eller hota.

Man ska spara alla lappar och andra meddelanden som grannen eventuellt skrivit och notera alla tidpunkter för när grannen kontaktat dig i ärendet.

- Man kan också själv kontakta disponenten och redogöra för situationen, särskilt i de fall då det gått så långt att husbolaget kommit med en officiell varning.

Kontaktuppgifter till disponenten som handhar fastigheten i fråga brukar hittas på bostadshusens anslagstavlor, men ofta också på nätet.

Du ska själv börja föra bok över var du befunnit dig då de påstådda oljuden skulle ha kommit från din lägenhet.

Husbolaget får inte ge en varning utan orsak och den som klagar bör kunna bevisa sin sak.

- Bevisbördan ligger alltid hos den som påstår något om någon annan, säger Lohikoski.

Tyvärr finns det ju människor som hör ljud som inte finns― Pia Lohikoski vid Vuokralaiset ry

I bästa fall kan den oskyldigt utpekade påvisa att hen inte ens var hemma då möblerna släpades runt i lägenheten och ibland har en hund som "skällt precis hela dagen" i själva verket befunnit sig på stugan.

Enligt lagen kan hyresvärden säga upp och till och med häva hyresavtalet efter en varning om det förs störande liv i lägenheten. Detta innebär att det kommer regelbundet och fortsatt ljud eller andra olägenheter som uppfattas med sinnena från lägenheten och som stör de andra invånarna.

En invånare som äger sin lägenhet kan också mista besittningsrätten till den om husbolaget anser det befogat.

Kan klagomål från en enda granne leda till att hyresavtalet sägs upp och man mister sitt hem?

- Vanligtvis förutsätter disponenten att det finns grannar i minst två lägenheter som klagar och som i sista hand är beredda att vittna i en eventuell vräkningsrättegång. Så nej, inte på lösa grunder, säger Lohikoski.

- Det att ett hyresavtal sägs upp är en så allvarlig sak att lagen förutsätter minst en skriftlig varning före det, säger Lohikoski.

- Man ska i det här skedet också ge akt på sig själv och sitt agerande hemma. Gör jag kanske något som jag inte är medveten om som kan störa grannen? Man ska tänka på att det finns ljudöverkänsliga människor, säger Lohikoski.

Om man kommer till att man inte gjort sig skyldig tii något otillbörligt och har rent samvete kan man försöka skaka av sig olustkänslan.

Det känns otäckt att någon har utsett mig till syndabock

Man kan också meddela grannen i fråga samt disponenten att man inte längre går med på att bli oskyldigt anklagad och tänker gå vidare med saken om det fortsätter komma klagomål.

Asuntojen vuokrien  korotuspaineet. Tilaisuus Hki  9.3.2017
Pia Lohikoski Asuntojen vuokrien korotuspaineet. Tilaisuus Hki 9.3.2017 Bild: Markku Rantala / Yle

- I sista hand, om det blir fråga om direkt förföljelse och trakasserier kan man gå till polisen och göra en anmälan om hemfridsbrott.

Är det vanligt att det går så långt?

- Vi får ju in just den typens ärenden till oss, men jag skulle ändå säga att de flesta människor inte har några som helst problem med sitt boende, inte är det så väldigt vanligt. Det mesta löser sig i ett tidigare skede, säger Lohikoski.

Förutom på Vuokralaiset ry (på finska) ger också exempelvis Konsumentförbundet, som bland annat har en hyresguide på svenska information till hyresgäster. Förbundet har en avgiftsbelagd rådgivningstelefon.