Hoppa till huvudinnehåll

Grälet mellan SD och SVT kastar skugga över Sveriges valkväll - TV-bolaget byter ansvarig utgivare - partiledaren Åkesson bojkottar valvakan

Partiledarna vid SVT:s partiledardebatt.
SVT ordnade på fredagskvällen sin sista partiledardebatt inför söndagens riksdagsval och den har lett till en konflikt med Sverigedemokraterna. Partiledarna vid SVT:s partiledardebatt. Bild: SVT riksdagsvalet i Sverige 2018,partiledare

Ett gräl mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och TV-bolaget SVT:s ansvariga utgivare Eva Landahl får följder för söndagskvällens TV-valvaka. SVT byter ansvarig utgivare för kvällen. Orsak till grälet är ett uttalande av Åkesson om invandrare och SVT:s reaktion mot det.

Eva Landahl meddelar själv i en text på svt.se att hon anser det vara bäst att stiga åt sidan som ansvarig utgivare under valdagen och kvällens valsändning, eftersom Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson beskyller henne för att vara partisk.

- För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet, skriver hon.

Sverigedemokraterna har för sin del meddelat att Jimmie Åkesson bojkottar SVT under valsändningen.

Hänvisade till demokratin

Det hela började på fredagskvällen i SVT:s sista partiledardebatt inför riksdagsvalet. Där talade Åkesson om varför invandrare har svårt att få jobb.

- Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige, löd hans formuleringar bland annat.

SVT reagerade genom att både i slutet av valsändningen och i ett skriftligt meddelande ta avstånd från uttalandet.

- Uttalandet är generaliserande och pekar ut invandrare som en grupp, sägs i avståndstagandet.

Bolaget förklarar sin reaktion med en demokratiparagraf i den svenska radio- och tv-lagen som slår fast att programmen ska värna om alla människors lika värde. SVT konstaterar att det tidigare blivit fällt i den svenska granskningsnämnden i ett liknande fall, där en programledare inte tydligt tagit avstånd från ett kränkande uttalande.

Krävde ursäkt

Sverigedemokraterna protesterade högljutt mot avståndstagandet från SVT.

- Det är ett agerande som saknar motstycke i modern svensk historia, skrev partiet på sitt Twitterkonto.

Jimmie Åkesson själv talade i Expressen om en skandal och krävde att SVT ber om ursäkt för avståndstagandet.

Efter ett möte med Åkesson meddelade SVT att man står fast vid avståndstagandet och att det inte var riktat mot partiet Sverigedemokraterna utan mot Åkessons kommentar. Det här ledde i sin tur till ett meddelande från SD om att Jimmie Åkesson bojkottar SVT och alltså inte deltar i kvällens valsändning.

Expert: Reaktionen var onödig

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till SVT:s beslut om avståndstagande.

- Jag tycker att det var onödigt. Jimmie Åkesson fick mothugg i debatten och därmed fick tittarna två sidor av saken, säger Funcke till Sveriges radio.

Konflikten med ett av landets partier just inför ett val har fått SVT att självgranska sitt agerande. Ansvariga utgivaren Eva Landahl medger att reaktionen kunde ha varit en annan.

- Vi har diskuterat andra möjliga sätt att agera. Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor, skriver hon.

Gillade SD-kritiska artiklar

Landhal lyfter också fram annan kritik om partiskhet hon fått från SD-håll. Hon har nämligen fått frågor om att hon på Twitter har markerat att hon gillat ett par SD-kritiska artiklar.

- Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem, skriver hon.

Landahl avslutar sin text med meddelandet om att hon inte kommer att ha någon roll i SVT:s valrapportering.

- Jag väljer att lämna över utgivarskapet för de rikssända valprogrammen på valdagen, och kommer inte att delta i resten av valbevakningen. Det är viktigt att valrörelsens sista dag får handla om de sakfrågor som väljarna tycker är viktiga, skriver hon.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Tre timmars direktsändning – så här kan du följa med den svenska valrysaren på Svenska Yle

På söndag den 9 september går svenskarna till valurnorna för att rösta fram vem som ska styra landet de kommande fyra åren. Svenska Yle bjuder på ett gediget innehåll på webben, i radion och på tv.

Läs också