Hoppa till huvudinnehåll

Guldregn över HIFK i stafett-FM – Backs fantastiska spurt kronan på verket

Erik Back löper
Erik Back förde HIFK till guld på 4x400 meter. Erik Back löper Bild: SUL/ Anssi Mäkinen friidrott,Erik Back

Det blev sju guld för Helsingfors IFK under helgens stafett-FM i S:t Michel. Det sista kom på herrarnas 4x400 meter där Erik Back spurtade ner Petteri Monni.

Efter en paus på tre år är Helsingfors IFK tillbaka högst upp på prispallen på herrarnas 4x400 meter i FM-sammanhang. Kvartetten Gustav Klingstedt, Don Zheni Ekoebve, Jaakko Lehtilä och Erik Back sprang hem guldet med en marginal på två hundradelar till Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Jyväskylän Kenttäurheilijat såg länge ut att rymma i väg med guldet på den sista etappen och ankaret Petteri Monni hade en stor ledning då han kom in på målrakan. Men Monni kroknade och Erik Back som avslutade riktigt starkt pressade sig förbi.

– Det var roligt att tävla. Jag var lite orolig att jag skulle styvna redan vid 200 meter men det gick bra hela vägen, säger Back efter guldet.

Back har haft skadeproblem och inte löpt på sju veckor men enligt startmannen Gustav Klingstedt tvivlade man inte på att han skulle greja guldet.

– Många andra lag gick ut hårt i början och vi sparade det bästa till sist. Erik fixad det åt oss. Det var en jämn kamp och det känns bra med guld efter några års paus, säger Klingstedt.

Sju guld för HIFK under helgen

Det blev två SFI-lag på prispallen på 4x400 meter. IF Sibbo-Vargarna med Anton Kunnas på ankaretappen löpte hem bronset med fem hundradelar före Naantalin Löyly.

Guldet på 4x400 meter var HIFK:s sjunde under helgens FM och det femte på söndagen. Den avslutade tävlingsdagen bjöd också på IFK-guld bland annat på de 19-åriga damernas 4x400 meter och på 4x100 meter häck för herrar 17 år.

Under den första tävlingsdagen på lördagen blev det också guld för HIFK på 4x100 meter för de 19-åriga damerna och herrarna.

Samtliga resultat från stafett-FM hittar ni här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport