Hoppa till huvudinnehåll

Nya demonstrationer mot pensionsreformen i Ryssland – närmare 300 personer greps

Minst 291 personer har gripits i Ryssland efter demonstrationer mot pensionsreformen runtom i landet, samtidigt som landet gått till val. Demonstrationerna ordnades på uppmaning av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Myndigheterna utfärdade få tillstånd för demonstrationer, och människorättsorganisationen OVD-info rapporterar att 291 personer har gripits i 19 städer.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kunde inte själv delta i demonstrationerna eftersom han har fått en fängelsedom på 30 dagar för brott mot demonstrationslagar.

Google tog bort Navalnyjs Youtube-videon

Navalnyj har uppmanat ryssar att gå ut och protestera på söndagen via reklamvideon på videotjänsten Youtube.

Enligt de ryska myndigheterna bryter reklamerna mot Rysslands vallag som säger att politisk uppvigling ska avbrytas på valdagar.

Aleksei Navalnyj uppmanar folk att gå ut och protestera via en reklamvideon på Youtube.
Aleksei Navalnyjs videor där han uppmanar människor att gå ut och protestera togs bort inför lokalvalet. Aleksei Navalnyj uppmanar folk att gå ut och protestera via en reklamvideon på Youtube. Bild: Sergei Ilnitsky / EPA Aleksej Navalnyj,YouTube,video,reklam (marknadsföring),opposition,Ryssland,mobiltelefoner,smarttelefoner,protester,demonstration

Google som äger videotjänsten gick myndigheterna till mötes och plockade bort reklamerna. Googles ryska kontor meddelade att annonsörer måste följa de lokala lagarna.

Beslutet får hård kritik av Navalnyjs medarbetare Leonid Volkov. Han anser att det är fråga om politisk censur och att det här är första gången som Google går med på myndigheternas krav om att skära av tillgången till oppositionellt innehåll.

Volkov hävdar att meningsyttringarna inte hör ihop med lokalvalet. Han tillägger att reklamerna tagits bort också på områden där demonstrationerna hade fått tillstånd och där inga lokalval hölls.

Missnöje med reformen

Pensionsreformen är väldigt impopulär bland folket och har minskat stödet för landets president Vladimir Putin med upp till 15 procentenheter.

Missnöjet gror trots att Putin mjukade upp reformen förra veckan genom att meddela att pensionsåldern för kvinnor inte höjs till 63, utan till 60. Höjningen för männens pensionsålder till 65 står fast.

Vladimir Putin röstar i det ryska lokalvalet 9.9.2018.
Putin röstar i söndagens lokalval. Vladimir Putin röstar i det ryska lokalvalet 9.9.2018. Bild: Reuters Vladimir Putin,Putin,Val,lokalval

För tillfället är pensionsåldern 60 för män och 55 för kvinnor. Putin har betonat att reformen behövs, eftersom den förväntade livslängden i landet går uppåt.

Många oroar sig ändå över att de inte hinner njuta av pensionsdagarna, då den förväntade livslängden är 77 för kvinnor och 66 för män.

Demonstration mot pensionsreform i Moskva
Demonstration mot pensionsreform i Moskva Bild: Reuters Ryssland,ryska,protest,demonstration,pensionsålder,Moskva

I lokalvalet på söndag väljer man bland annat nya representanter till 26 av landets 85 distrikt.

Missnöjet med pensionsreformen inverkar nödvändigtvis ändå inte på valresultatet, eftersom oppositionen på många orter inte har trovärdiga motkandidater.

Läs också