Hoppa till huvudinnehåll

Odling av syrsor kan vara framtidsbransch

Sex veckor gamla hussyrsor
Sex veckor gamla hussyrsor. Sex veckor gamla hussyrsor Bild: Yle/Anna Ruda Hussyrsa

I fjol blev det tillåtet att använda insekter som livsmedel. I Finland finns nu 20 syrsodlingar, sex av dem finns i Österbotten och en av odlarna är Panu Ollikkala i Kurikka.

Ollikkala var den första jordbrukaren i Finland som började odla syrsor.

Förut hade Panu Ollikkala svin, men när lönsamheten gick ner blev han uppmanad att försöka sig på insektodling i stället. Nu har han en 120 kvadratmeter stor farm och varje dag produceras ungefär tio kilo hussyrsor.

Panu Ollikkala visar upp syrsom som är färdiga.
Panu Ollikala Panu Ollikkala visar upp syrsom som är färdiga. Bild: Yle/Anna Ruda Hussyrsa,Panu Ollikkala

Ollikkala började odla syrsor för två och ett halvt år sedan och efter många försök och misstag tycker han att han nu börjar förstå sig på syrsorna.

- De är lättare att hantera än svinen och det går åt mindre foder. Men man ska sköta dem varje dag, säger Ollikkala.

I sex veckor ska syrsorna växa till sig. Sedan fryses de ner och är klara att ätas.

Mats Källman, ordförande för Österbottens svenska lantbrukssällskap, besökte Ollikkalas syrsodling, men någon syrsodlare blir det inte av honom ännu.

- Det var nog spännande att se. Det var första gången jag var inne i en sådan här odling. Säkert finns det någon som utvecklar nya sorter och nya idéer och kommer på ett smartare sätt att odla dem, säger Källman.

Mats Källman
Mats Källman Mats Källman Bild: Yle/Jukka Tyni Österbotten,österbottens svenska lantbrukssällskap

För att passa som syrsodlare tror Källman att man ska vara intresserad av nya saker och vill lära sig nytt.

- Det finns ju inget färdigt koncept vad jag har förstått, säger Källman.

En framtidsbransch tror Källman i alla fall att syrsorna kan vara.

Ollikkala tycker att framtiden ser ljus ut. Han har ännu 450 kvadratmeter outnyttjat i det som en gång var svinstia.

- Vi ska se när vi fyller dem. Nästa vinter ska vi igen göra något nytt, säger Ollikkala.

Finns det efterfrågan?
Efterfrågan är riktigt bra, säger Ollikkala.

När Ollikkala själv äter syrsor lägger han dem i stekpannan tillsammans med smör och kryddor.


Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten