Hoppa till huvudinnehåll

Vett och etikett för hundägare - vad måste hunden kunna och vilken ras är bäst för mig?

Kvinna i topp och shorts går i en grön park tillsammans med sin hund. Bakom buskarna och träden skymtar höghus.
Det blir allt vanligare att ha hund inne i stan. Kvinna i topp och shorts går i en grön park tillsammans med sin hund. Bakom buskarna och träden skymtar höghus. Bild: Yle/Anna Björkqvist hund,parker,Karis,grönområden,Västnyland,träd,landskapsarkitekt

Hunden är sannerligen människans bästa vän om vi får tro på siffrorna. Det finns cirka 700 000 hundar i Finland.

Många av dem är nuförtiden stadshundar, med allt vad det innebär gällande att anpassa sig till en miljö som kanske, trots allt, är lite utmanande för en ättling till vargen.

Och jo, det förekommer problem, hundar kan bitas, de kan skälla hela dagarna då matte eller husse är på jobb och hundägaren har kanske inte alltid koll på sitt djur.

Men en hund är också ofta en älskad familjemedlem och bevisligen bra för sina människor.

Hundskolaren Ulrica Biström och veterinären Simona Lilius-Lappalainen har båda lång erfarenhet inom området och kan ge goda råd när det gäller vad en hundägare bör tänka på.

Ansvar

Du har ansvar för din hunds basbehov, att den får passande mat och rastas och förs till veterinär om den blir sjuk.

En hund bör rastas minst tre gånger per dag, varav en längre länk så att den får sitt rörelsebehov tillfredsställt.

Också om man bor i ett egnahemshus med möjligheter till utevistelse är det viktigt att hunden får komma ut och röra på sig utanför den egna gården.

Hunden får inte heller lämnas ensam i för långa tider under din arbetsdag. I ordningsstadgarna för Helsingfors stad rekommenderar man att hunden inte är ensam längre än 9-10 timmar per dag.

I Sverige ska hunden inte lämnas ensam längre än 6 timmar per dag.

Så om du är borta under dagarna måste du reservera tid för att ge hunden aktivitet och motion.

- Men hunden behöver också tankearbete, konstaterar veterinär Simona Lilius-Lappalainen. Du kan till exempel ha hunden att göra några uppgifter varje dag och det behöver inte vara så omständligt.

När du går ut med hunden så kan du ha den att vänta en stund. Eller lär den att själv hämta kopplet eller dina skor!

- Hundar tycker om att utföra uppgifter och de behöver inte nödvändigtvis vara att du går till en plan och tränar där, det räcker med sådant som ni kan syssla med i vardagen, menar Lilius-Lappalainen.

Träningen bidrar också till att du får en uppmärksam hund. Om man till exempel har en hund som blir väldigt ivrig och skäller kan små uppgifter få det att lätta.

Simona Lilius-Lappalainen med sina hundar på terassen
Simona Lilius-Lappalainen med sina hundar. Simona Lilius-Lappalainen med sina hundar på terassen Bild: pia abrahamsson hund

Stadshundar

I en stad finns det ofta många sällskapshundar på ett litet område. Det kan leda till problem med sådana raser som har ett utpräglat revirtänk, konstaterar hundskolaren Ulrika Biström.

Hundar kan också lätt bli överstimulerade, kanske till och med stressade, av alla de olika dofter och det liv och buller som är vardagen i en stad.

För en hanhund kan det också vara nog så besvärligt med alla brunstiga tikar som lämnar spår efter sig.

- Stressen inverkar ju också på beteendet, hos hunden likaväl som hos människan, varnar Biström. Det finns många hundar som inte mår bra. Och därför inte heller beter sig bra.

Ulrika med sin valp i famnen
Ulrika Biström skolar hundar och deras ägare. Ulrika med sin valp i famnen Bild: Ulrika Biström hund,ulrika biström

Social träning är viktig för hunden, den bör lära sig att gå vid sidan, vänta och möta och gå förbi andra hundar och människor.

Man kan gå på lydnadskurser, det aktiverar ju samtidigt både hund och husse, men vanligt sunt bondförnuft funkar också.

Alla hundar vill inte heller leka eller umgås med andra hundar. Hundparker är inte till glädje utan orsakar mera stress för dem.

Överhuvudtaget bör man känna sin hund och dess reaktionsmönster före man släpper den lös med andra hundar.

Tillräcklig motion är också A och O i staden.

- Du kan ha en aktiv hund också i en liten lägenhet, den sover ändå medan du är borta, men den bör få tillräckligt mycket aktivitet, säger LIlius-Lappalainen och tillägger att en långpromenad längs med stadens gator är helt okej.

Hunden kan bli lika trött av en en timmes promenad längs med gatorna, då den reagerar på alla cyklister, spårvagnar, lukter och människor, som av en timmes skogspromenad.

- Men åtminstone ibland, med jämna mellanrum, borde man se till att djuret får röra sig som det är naturligt för den, manar Lilius-Lappalainen.

Kom i håg att respektera det att alla ställen inte är tillåtna att vistas på med hund. Och att hunden skall hållas kopplad eller under en sådan tillsyn att den omedelbart kan kopplas.

En skylt som anger att det är förbjudet för hundar att vistas på området.
Respektera regler! En skylt som anger att det är förbjudet för hundar att vistas på området. Bild: Yle/ Nora Engström hund,förbud,förbud mot hundar

Det är också viktigt att tänka på och respektera att det finns människor som är rädda för djur. Din hund får inte inkräkta på dessa människors liv, rörelsemöjligheter och vardag.

Arga hundar

I ett utlåtande från försäkringsbolagen sommaren 2018 konstateras det att incidenter där en hund angipit en människa ökat från 500 till 800 på bara några år. De här siffrorna gäller anmälda fall, så mörkertalet kan vara stort.

- Det är väldigt tråkigt, både för allmänheten och för de människor som har hundar som sällskap eller som hobby, konstaterar hundskolaren Biström.

Det är också tråkigt för hundarnas del. Det visar att hundar mår sämre i dag än vad de gjort tidigare, menar Biström med 20 års erfarenhet av att skola hundar och deras ägare.

- Det som är bra för en hund går inte alltid hand i hand med hur vi ser på sakerna i dag. Och många människor tror sig också ha bättre koll på sin hund än de egentligen har.

Men varför biter då en hund en människa?

- Rädsla, revirbeteende eller anfallsbeteende kan vara några av orsakerna, konstaterar Biström.

Stressen och överstimulansen som nämndes här tidigare kan också vara en orsak.

Vad kan eller borde man då göra om ens hund visar aggressiva tendenser?

Både Biström och Lilius-Lappalainen är ense om vikten av att söka hjälp tillräckligt tidigt. Det finns hundskolare och personer som specialiserat sig på problemhundar och hundproblem.

Hundens hälsa bör också undersökas för att utesluta att den reagerar som den gör på grund av någon smärta eller ett sjuklig tillstånd.

- Munkorg är en lösning som det är onödigt att skämmas för, säger Biström och uppmanar hundägare som vet att hunden har tendenser att nafsa att använda munkorg.

Lilius-Lappalainen som i sitt dagliga arbete handskas med olika slags hundar är av samma åsikt.

Hund som visar tänderna
Hunden kan hota av olika orsaker. Hund som visar tänderna Bild: Pixabay hund,Hundar,aggressivitet,arg hund

- Om hunden börjar morra då jag undersöker den och ägaren meddelar att den aldrig brukar låta någon röra dess nos, så är det nog lite sent att plocka fram munkorgen. Mina händer är mitt arbetsverktyg, påminner Lilius-Lappalainen.

Många människor är också rädda för sina egna hundar, vet både veterinären och hundskolaren av erfarenhet. Och då är det hög tid att göra något.

Man kan fundera på omplacering. Men det är viktigt att ta ansvar och se till att problemet inte flyttas över på nästa ägare. Kanske uppfödaren kan hjälpa.

- Om hunden inte verkar kunna bli hanterlig så är det ägarens ansvar att ta bort den, dvs. låta göra eutanasi. Tar du ett djur så kan du inte avsäga dig ansvaret, påminner Biström.

Men man måste också komma i håg att en hund är ett djur. Den kan reagera instinktivt och oförutsett oberoende hur skolad den är.

- Det går att skola bort oönskvärda beteenden och skola in önskvärda beteenden till en viss grad, konstaterar Biström, men det ger ingen säkerhet om till exempel hunden kommer loss och rymmer.

Då är plötsligt inte husse eller matte där med sin klicker eller sina belöningar.

Därför är det så viktigt att, förutom att känna sin hund, också komma i håg att en hund är en hund är en hund.

Vilken ras är den rätta för mig?

Hundvalp i valpbloggen.
Hundvalpar är söta, men dom blir förr eller senare stora. Hundvalp i valpbloggen. Bild: YLE/Stina Sirén valpbloggen

Det är viktigt, både för hunden, dess människor/flock och deras omgivning att rätt hund kommer till rätt hem. Därför bör man tänka över noggrant före man bär hem den där söta valpen.

- Bland de människor som jag sett som sökt hjälp och kunskap innan de skaffat hund har det oftast gått bra, säger Biström som både sålt egna uppfödningar och handlett sådana som skaffat sin första hund.

- Och om man inte har hundvana så ska man nog passa sig för att välja en mera krävande ras.

Läs på, det finns massor med information om olika raser, både på nätet och i böcker!

Men det är egentligen helt omöjligt att ge råd om vilken ras man ska välja, skrattar veterinär Lilius-Lappalainen, enligt egen utsago oförhappandes matte till en labradorhanne och en rottweilertik, fastän hon är terriermänniska.

Men hon ger sig trots allt på ett försök och använder sig av exempelfamiljer:

1. Barnfamiljen

I barnfamiljen finns det mycket liv och rörelse, barn springer in och ut, så det är viktigt att hunden är social, konstaterar Lilius-Lappalainen.

- Där skulle jag, som vuxit upp med labbisar, nog tänka retrievers. Många blir kanske förvånade att de är så aktiva som de är men de är härliga familjehundar. Labrador och golden retriever är raser jag tänker på.

Också russlarna, t.ex. jack russel terrier eller parson russel terrier är hundar som passar en barnfamilj. De är ju nog skarpa hundar men de är jättesociala och passar bra om man kanske vill ha en mindre hund.

Pudeln är en också en trevlig hund. den är fiffig och barnen kan lära den olika konster.

- Men det är viktigt att lära barnen att låta hunden vila, påminner Lilius-Lappalainen. Den har också behov av lugn och ro för att må bra.

Och lika viktigt att inse att det till syvende och sist alltid är de vuxna som har ansvaret för hunden.

Barnens iver kanske dalar när hunden är en besvärlig tonåring som inte lyder eller när det störtregnar just vid länkdags.

Små barn skall aldrig lämnas ensamma med en hund, också den snällaste hunden kan reagera om barnet beter sig så att hunden tolkar det som skrämmande.

2. En kompis åt en vuxen singel

Australiensiska vallhundar kan vara trevliga för en aktiv människa. Vi har jättefina sport- och agilityhundar i Finland just nu, säger Lilius-Lappalainen.

en hund springer längs med en balansbom på en agilitytävling.
Agility är en snabb och rolig gren. en hund springer längs med en balansbom på en agilitytävling. Bild: Yle / Petter Blomqvist agility,Agility,hund,husdjur

En pudel passar här också, den är en aktiv hund som passar för sport. Schäfer och andra vallhundar kan också vara bra, lite beroende på vad du vill göra med hunden.

- Det är klart att man kan göra lite allt med alla hundar men vissa raser lämpar sig bättre för vissa grenar, säger Lilius-Lappalainen.

Gå till träningstillfällen och på tävlingar så ser du olika hundar och kan prata med erfarna hundmänniskor.

Och som tidigare nämnts så kan du nog ha en stor aktiv hund i en liten lägenhet i stan bara du ser till att dagligen reserverar tid att låta den jobba och leka.

3. Pensionärsparet

Man kanske längtar efter någon att pyssla om eller så behöver man en personlig tränare som tar en ut på promenad?

- Hos mina kunder i den åldern så ser jag ofta bichon frisé, en liten lurvig vit hund. Den är aktiv och social men ändå lugn, konstaterar Lilius-Lappalainen.

Sen finns det bichon havanais som är lite liknande. Någon spaniel kan också vara trevlig, eller terrier, cairn, border, westie eller pudel...

De är aktiva men då man blir äldre så har man ju ofta också mera tid att umgås med hunden. Men det kanske kan vara skönt med en hund som är lite mjukare i lynnet.

Korrigering 10.9: Border collien är ursprungligen från Storbritannien, inte Australien som vi tidigare skrev.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP