Hoppa till huvudinnehåll

BUU-klubben och Hoppa på-veckan: ”Alla får och alla kan”, fortfarande!

BUU-klubbens programledare Malin kikar på Hoppa På-korten.
Rörelsekorten är uppbyggda enligt Bärtil-karaktärerna, så att varje karaktär representerar en egen rörelsekategori. BUU-klubbens programledare Malin kikar på Hoppa På-korten. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg Buu-klubben,hoppa på med bärtil

Det är viktigt att skapa en positiv relation till fysisk aktivitet redan i tidig ålder. Därför vill BUU-klubben med sin Hoppa På-vecka inspirera till rörelseglädje och lek, men även betona vikten av vila, stresshantering och förmågan att kunna varva ner.

BUU-klubbens programledare Malin balanserar på en jumppaboll i studion.
Malin balanserar på en jumppaboll i studion. BUU-klubbens programledare Malin balanserar på en jumppaboll i studion. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg Buu-klubben,hoppa på med bärtil

Bakgrunden till Hoppa På

År 2015 gjorde BUU-klubben och Folkhälsan tillsammans en stor satsning på rörelseglädje och lek.

Kampanjen ville inspirera barn och unga till att röra på sig på olika sätt, samt njuta av rörelse på egna villkor. Som ett led i kampanjen gjordes serien Hoppa På med Bärtil.

Fåret Bärtil fungerade även som kampanjens maskot, och Bärtils motto ”Alla får och alla kan” var kampanjens ledord.

Viktigt med fysisk aktivitet varje dag

Forskning visar att när barn rör på sig aktivt varje dag utvecklas bland annat de motoriska färdigheterna, hälsan och funktionsförmågan. Man kan säga att barnet utvecklas på alla plan.

Därför finns det en rekommendation från Undervisnings- och kulturministeriet om att barn har behov av, och rätt till, åtminstone 3 timmars fysisk aktivitet per dag.

Men också att varje barn ska ha möjlighet till att koppla av och lugna ner sig. Det här är lika viktigt för barnen som att få tillräckligt med sömn och hälsosam mat.

Vi hoppar på i BUU-klubben

Med anledning av de här rekommendationerna vill vi på barnredaktionen nu under hösten, under en hel temavecka, ta upp ”Hoppa På”-temat igen och inspirera till rörelseglädje.

BUU-Klubbens programledare Malin gör en rolig rörelse på golvet i studion.
Malin gör en rörelse från Pudeln Pipsas kort. BUU-Klubbens programledare Malin gör en rolig rörelse på golvet i studion. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg Buu-klubben,malin olkkola

Temaveckan bygger bland annat på Hoppa På-rörelsekorten som gjordes för kampanjen 2015, vilka fortfarande finns att laddas ned både via buu.yle.fi, och www.folkhälsan.fi.

Hoppa På-korten

Rörelsekorten är uppbyggda enligt Bärtil-karaktärerna, så att varje karaktär representerar en egen rörelsekategori. Exempelvis utvecklar korten med Isa Gris balansen, Kråk-Fia övar rytmsinnet och Rune Bergs kort fokuserar på återhämtning.

Korten kan användas på flera olika sätt, både utomhus och inomhus. Det finns kort både i spelkortsformat, men också stora kort riktade till exempelvis personal på daghem.

BUU-klubbens programledare Malin fläktar sig med Hoppa På-korten i studion.
Med Holly Gongs kort får man verkligen svettas. BUU-klubbens programledare Malin fläktar sig med Hoppa På-korten i studion. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg Buu-klubben,malin olkkola

Kom ihåg att vila!

Under vecka 37 i BUU-klubben tar vi inte bara fasta på hur viktigt det är att aktivt röra på sig varje dag, utan vi vill även betona vikten av att lära sig varva ner och vila då det varit stressigt.

I ett samhälle som rullar allt snabbare är det viktigt för barn att redan från ung ålder lära sig olika sätt för stresshantering och avslappning.

Hoppa På-korten som inspirationskälla

Trots allt är det förstås så att man inte behöver ha rörelsekort för att leka och röra på sig. Det går bra att hitta på lekar och skoj samt gemensamma aktiviteter alldeles själv, det är egentligen det allra bästa!

Men ifall man har lite idétorka kan Hoppa På-korten vara en bra början och en inspirationskälla.

Det är just det som vi på BUU-klubben vill med den här veckan: Inspirera dig, dina barn och din familj till roliga sätt att röra på er i vardagen.

Länkar

Källa

Glädje, lek och gemensamma aktiviteter - Rekommendationer för fysisk aktivitet under de första åren. Undervisnings- och kulturministeriet, 2016

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn

 • MGP 2018: Edith

  Edith Nyroos är finalist i MGP 2018.

  Edith Nyroos är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Moski och Zingo

  Moski och Zingo gillar att dansa!

  Moski och Zingo, som består av Moa Wulff och Signe Rönnlund, är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Milou

  Milou Sederlöf är finalist i MGP 2018.

  Milou Sederlöf är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tyra

  Tyra Wingren är finalist i MGP 2018.

  Tyra Wingren är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tinja

  Tinja Höglund är finalist i MGP 2018.

  Tinja Höglund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Sofie

  Sofie Jansson är finalist i MGP 2018.

  Sofie Jansson är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: ITS 3

  ITS 3 har varit vänner sedan dagis.

  ITS 3 som består av Samira Kanji, Tilda Nevaste och Isabel Ström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Distance Girls

  Distance Girls skrev sin låt på distans.

  Distance Girls som består av Mie Frostdahl, Moa Gripenberg och Felicia Sundström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alva

  Alva Eklund är finalist i MGP 2018.

  Alva Eklund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alina

  Alina Reinikainen är finalist i MGP 2018.

  Alina Reinikainen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • BUU-klubben och Hoppa på-veckan: ”Alla får och alla kan”, fortfarande!

  Satsning inspirerar till rörelse och lek.

  Det är viktigt att skapa en positiv relation till fysisk aktivitet redan i tidig ålder. Därför vill BUU-klubben med sin Hoppa På-vecka inspirera till rörelseglädje och lek, men även betona vikten av vila, stresshantering och förmågan att kunna varva ner.