Hoppa till huvudinnehåll

Den frostiga relationen resulterade slutligen i en spelaraffär – Vegas förstärker med Montreals mångårige lagkapten

Max Pacioretty träffade formel 1-föraren Stoffel Vandoorne i Kanada i somras.
Max Pacioretty träffade formel 1-föraren Stoffel Vandoorne i Kanada i somras. Max Pacioretty träffade formel 1-föraren Stoffel Vandoorne i Kanada i somras. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Max Pacioretty,Stoffel Vandoorne

Max Pacioretty som har varit Montreal Canadiens lagkapten under de tre senaste säsongerna lämnar Kanada för succéklubben Vegas Golden Knights. Han har länge ryktats vara på väg bort och lämnar nu Montreal strax före försäsongen drar igång. Åt motsatt håll går bland annat centerlöftet Nick Suzuki som kommer att konkurrera om speltid med Jesperi Kotkaniemi.

Den 29-årige Pacioretty har fungerat som Montreals lagkapten sedan 2015. Det har ryktats om att klubbledningen inte skulle ha varit nöjd med Paciorettys ledarskap och anfallsspelarens relation till klubbchefen Marc Bergevin har länge spekulerats vara ytterst frostig.

Montreals klubbchef Marc Bergevin.
Marc Bergevin har varit hårt kritiserad. Montreals klubbchef Marc Bergevin. Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/All Over Press Marc Bergevin

I samband med NHL-draften var Pacioretty ytterst nära en flytt till Los Angeles.

– Det var Montreal som skickade Max till Los Angeles under draften. Affären var spikad förutsatt att Max hade varit beredd att teckna på en kontraktsförlängning med Los Angeles, skrev Paciorettys agent Allan Walsh nyligen på Twitter.

Enligt Sportsnet ska Pacioretty ha ställt ett ultimatum till Montreal: under säsongen förhandlar han inte om en kontraktsförlängning, något som brukar reducera intresset från andra klubbar.

Kontraktsdiskussionerna fortsätter

Det blir ändå en flytt till sydvästra USA då expansionslaget Vegas Golden Knights, som i somras sensationellt tog sig till finalserien, i stället kom överens med Montreal.

Någon kontraktsförlängning finns det ändå inte och kommer parterna inte överens kan Pacioretty den 1 juli 2019 fritt teckna på för vilket lag som helst.

– Vegas har snackat med Pacioretty om ett nytt kontrakt och de diskussionerna kommer att fortsätta. Just nu är en kontraktsförlängning inte nära, skrev hockeyjournalisten David Pagnotta på Twitter.

Målskyttar i NHL, säsongerna 2011–2018

1. Aleksandr Ovetjkin 306 mål
2. Steven Stamkos 229 mål
3. John Tavares 219 mål
4. Tyler Seguin 218 mål
5. Joe Pavelski 214 mål
6. Jevgenij Malkin 212 mål
7. Jamie Benn 210 mål
8. Patrick Kane 209 mål
9. Max Pacioretty 206 mål
10. Brad Marchand 205 mål

Paciorettys sexåriga kontrakt löper ut efter säsongen och han har i snitt tjänat 4,5 miljoner dollar per säsong.

Vill Vegas inte sära på succékedjan Jonathan Marchessault – William Karlsson – Reilly Smith är Pacioretty ett tänkbart alternativ som ytter till centern Paul Stastny som kom till Vegas från Winnipeg i somras.

Montreal förstärker mittfilen

I motsatt riktning går anfallsspelaren Tomas Tatar, det stora centerlöftet Nick Suzuki och ett draftval i den andra omgången.

Tatar kom till Vegas från Detroit i slutet av februari. Då skickade Vegas tre draftval till Michigan: i den första (2018), andra (2019) och tredje omgången (2021).

Tomas Tatar i Vegas tröja.
Tomas Tatar i Vegas tröja. Tomas Tatar i Vegas tröja. Bild: Chris Szagola/CSM/REX/All Over Press Tomáš Tatar

Vegas försök att spetsa till laget lyckades inte fullt ut. Tatars notering blev 4 + 2 = 6 poäng på 20 grundseriematcher. I slutspelet fick 27-åringen bara spela i 8 matcher där saldot blev 1 + 1 = 2 poäng.

Slovaken har tre säsonger kvar på kontraktet vars snittvärde är 5,3 miljoner dollar per säsong.

Centern Nick Suzuki draftades sommaren 2017 och höll förra säsongen till i juniorligan OHL. Montreal har haft brist på centrar, vilket var en starkt bidragande orsak till att klubben reserverade Jesperi Kotkaniemi i somras som draftens tredje spelare.

Vegas reserverade Nick Suzuki som draftens 13:e spelare sommaren 2017.
Vegas reserverade Nick Suzuki som draftens 13:e spelare sommaren 2017. Vegas reserverade Nick Suzuki som draftens 13:e spelare sommaren 2017. Bild: Patrick Gorski/Icon Sportswire/All Over Press Nick Suzuki

Affären

Till Montreal:

  • anfallaren Nick Suzuki, kontrakt till sommaren 2021
  • anfallaren Tomas Tatar, kontrakt till sommaren 2021
  • Columbus draftval i den andra omgången 2019

Till Vegas:

  • anfallaren Max Pacioretty, kontrakt till sommaren 2019

Vem vann?

Vegas Golden Knights
55.7% (54 röster)
Montreal Canadiens
44.3% (43 röster)
Antal avgivna röster: 97

Läs också

Nyligen publicerat - Sport