Hoppa till huvudinnehåll

Den nya kommundirektören i Pyttis heter Jouni Eho

porträttbild på jouni eho
porträttbild på jouni eho Bild: Yle Pyttis,kommundirektörer,Jouni Eho

Kommunfullmäktige i Pyttis valde efter två omröstningar Jouni Eho till kommunens nya kommundirektör vid sitt möte på måndag kväll.

Jouni Eho var den som gav sitt medgivande för tjänsten då kommundirektörstjänsten lediganslogs. Han sökte med andra ord inte tjänsten men tillfrågades och gick med på att kandidera.

Tjänsten söktes också av sex andra personer.

Både valarbetsgruppen och kommunstyrelsen ansåg i somras att Jouni Eho är den av de sökande som bäst lämpar sig för uppgiften som kommundirektör.

Kommunen har en viktig roll i att skapa en bra vardag för invånarna― Jouni Eho

Enligt kommunstyrelseordförande Jyrki Metsola är Eho en man med både vilja och förmåga att göra Pyttis till prototypen för en liten framgångsrik kommun.

Eho inleder sitt arbete som tf kommundirektör i oktober och kommer under några veckor att arbeta parallellt med Pyttis nuvarande kommundirektör Olli Nuuttila tills han avgår.

Kommunens lilla storlek en styrka

Jouni Eho är magister i samhällsvetenskaper och arbetar för tillfället som servicedirektör på utvecklingsbolaget Cursor i Kotka.

- Jag känner mig tacksam och ivrig. I mitt nuvarande jobb har jag arbetat med alla fem kommuner i södra Kymmenedalen. Pyttis står ut ur mängden på ett positivt sätt som en kommun som satsar på utveckling, säger Eho.

Han har ännu inga färdiga planer på vad han vill göra för kommunen.

- När en ledare börjar på en ny tjänst är det ofta bäst att lyssna på medarbetarna och få en bra helhetsbild av situationen. Då kommer vi säkert tillsammans fram till vilka steg vi ska ta för att utveckla kommunen.

Enligt Eho har Pyttis många styrkor och möjligheter. Kommunen kan dra nytta av det havsnära läget mellan Kotka och Huvudstadsregionen. Dessutom kan Pyttis lilla storlek vara en positiv faktor.

- En liten kommun är ofta snabb och smidig. Vi måste sikta på att till exempel inom näringslivsfrågor verka på ett företagarmässigt vis.

Eho vill sikta på tillväxt inom kommunen, både då det gäller befolkning, sysselsättning och turism.

- Kommunen har en viktig roll i att skapa en bra vardag för invånarna, säger Eho.

11.9.2018 klockan 10.23: Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Jouni Eho.