Hoppa till huvudinnehåll

Fritt fram att simma vid Sandö och Smulterö igen – Vasa stad häver badförbudet

Sandö simstrand i Vasa.
Sandö simstrand i Vasa. Bild: YLE/Mira Myllyniemi Sandö,Strand,sandö i vasa

Stränderna har varit stängda sedan 20 000 kubikmeter avloppsvatten rann ut i Metviken för en månad sedan. Nya prover visar att det är tryggt att bada i vattnet igen.

I resultaten från tidigare provtagningar har vattenkvalitén varierat och därför har Vasa stads miljöavdelning rekommenderat att man undviker att bada.

Mätningar efter att avloppsvattnet rann ut i Metviken visade stundvis på att halten av e-colibakterier var fem gånger högre än det normala.

Nya prover visar att det är tryggt att bada

Vasa stad häver nu badförbudet vid ständerna.

Nya prover från fredag den 7 september visar att halterna av kolibakterier och enterokocker är tillräckligt låga för att det ska vara säkert att bada i vattnet.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Österbotten