Hoppa till huvudinnehåll

Häftig debatt om pälsnäringen: Är rävfarmarna en förföljd minoritet eller oetisk industri?

Illustration av en räv över Nykarleby
Pälsnäringen- en industri som väcker mycket känslor. Delta i diskussionen antingen på nätet eller i Nykarleby på tisdag. Illustration av en räv över Nykarleby Bild: Miro Johansson / Yle Nykarleby,pälsfarmsarbetare

Vår artikel om pälsnäringens framtid har lett till en häftig debatt. Försvararna framhåller att branschen är laglig och miljövänlig, medan motståndarna talar om "greenwashing" och om en bransch på utdöende. Svenska Yle ordnar en debatt om frågan i Nykarleby på tisdag.

Här några plock ur kommentarsfältet under artikeln. En vanlig åsikt är att pälsnäringen är en bransch som alla andra.

- Vad folk kanske inte tänker på är att pälsplagg framställts på ett mera miljövänligt sätt och mera etiskt sätt än till exempel en H&M-tröja som framställts av polyester av barnarbetare på en fabrik i Bangladesh. Men päls är ju förstås ett lyxmaterial som är lätt att bojkotta.

Dagens pälsdjursmotstånd hänger ihop med alla Disneyfilmer och dylikt som skapar en bild av att djur har samma känslor och intellektuell intelligens som vi människor

I kommentarerna framhålls också att pälsnäringen är arbete i närmiljön och sysselsätter många i Nykarlebynejden.

- Tror tyvärr att dagens pälsdjursmotstånd hänger ihop med alla Disneyfilmer och dylikt som skapar en bild av att djur har samma känslor och intellektuell intelligens som vi människor... Jag efterlyser mera program för barn som representerar verkligheten, allt är inte mjukt, skönt och vadderat här i det riktiga livet!

"Syntetiska material utklassar pälsen på alla områden"

Men pälsnäringen får också mycket kritik. Många konstaterar att det är skillnad på hur djuren utnyttjas.

- Jag äter kött ibland och har husdjur men köper varken dunjacka eller djurpäls. Undantaget är dock ett fårskinn jag köpte åt min dotter för att bland annat hålla henne varm under kalla vinterdagar. Fårskinnet köpte jag av en lokal fårfarmare som jag vet behandlar djuren väl och som dessutom tar tillvara köttet.

Jag äter kött ibland och har husdjur men köper varken dunjacka eller djurpäls

Andra konstaterar att människan inte behöver pälsar längre.

- Syntetiska material i samma prisklass utklassar pälsen på alla områden och är mer etiskt.

En del utdömer djurhållningen som sådan.

- Sällskapsdjurbranschen kommer att avvecklas den också men människor fungerar enligt "en sak i taget-principen" och därför är det enklast att börja med att avveckla den värsta avarten av djurutnyttjande - den där en levande varelse kanske bara blir en pälstofs på en mössa eller en pälskrage, det vill säga totalt onödigt.

"Kritiken av näringen mera fråga om en religion"

En återkommande kommentar är att debatten är polariserad.

- Inom den offentliga debatten finns det två alldeles motsatta läger: det ena kan inte tänka sig pälsnäring, det andra tycker det är ok. Själv tycker jag som tidigare, näringen är jämförbar med vilken lantnäring som helst, sen finns det ju olika sätt att hantera djuren, sällskapsdjuren inte att förglömma.

Pälsfarmarna liknas också vid en minoritet som det är lätt att gå åt.

- Jämför hur tobak och förbjudna droger begränsas och föraktas jämfört med alkoholen som nästan alla dricker. Inga skrumpleverbilder och stora varningstexter utan fina vinetiketter.

Jämför hur tobak och förbjudna droger begränsas och föraktas jämfört med alkoholen som nästan alla dricker. Inga skrumpleverbilder och stora varningstexter utan fina vinetiketter

Pälsmotståndet gör att branschen känner sig hotad.

- Vilket kan leda till hets i stället för lugn och sansad debatt. På andra sidan igen verkar man inte notera att det inte alltid är så lätt att fixa jobb på landsbygden.

Debattklimatet i Svenskösterbotten klassas av en del som problematiskt.

- Sluta pina djur i små burar för att nån ännu vill styla... Tyvärr vågar ingen i Jakobstadsnejden uttrycka sina åsikter mot näringen. Då är man en svikare..

Men det är inte bara pälsnäringens försvarare som ses som oförsonliga.

- Kommentarer som till exempel "Människor som försvarar pälsfarmningen så antar jag automatiskt att har lägre intelligensnivå" visar på vilken nivå denna diskussion förs. Då är det inte mera fråga om kritiskt tänkande, utan det är mera fråga om en religion, där ens egna värderingar anses stå över intellektet.

"Pälsfarmerna tillåts år ut och år in släppa ut en massa i Fäbodaviken"

Pälsnäringens effekter på miljön behandlas i kommentarerna ur många olika perspektiv. Bland annat framhålls att päls är naturmaterial och bättre än syntetiska material.

- Syntetiska material är kemiskt tillverkade och innehåller bland annat mikroplaster som vi alla vet förstör våra hav. Päls är (i motsats till syntetmaterial) ett grönt alternativ.

Men det kommer snabbt mothugg.

- Argumentet att päls skulle vara naturligt och miljövänligt är så kallad "viherpesu" eller "greenwashing", alltså att näringen vill marknadsföra sig som ett miljövänligt alternativt trots att det inte är det. Avföringen från pälsdjuren ramlar genom burarnas botten rakt på marken.

Syntetiska material är kemiskt tillverkade och innehåller bland annat mikroplaster som vi alla vet förstör våra hav. Päls är (i motsats till syntetmaterial) ett grönt alternativ

En del av kommentarerna är i sig positiva till näringen, men skribenterna vill inte ha pälsnäringen på sin bakgård.

- Jag kan inte acceptera att pälsfarmerna i Fäboda i Jakobstad tillåts år ut och år in att släppa ut en massa skit rakt ut i Fäbodaviken. Detta har lett till övergödning och förstörda stränder. Detta är mycket relevant inte minst för alla villaägare i området.

Välkommen att delta i vår sändning i Nykarleby på tisdag!

Fortsätt gärna och kommentera. Svenska Yle bjuder på kaffe och sänder direkt över Arenan från Nykarleby tisdagen 11.9 kl. 12.50 - 13.40. Platsen är Pub FAF (Bankgatan 6).

I diskussionen deltar bland andra Steven Frostdahl från ProFur, statsvetaren Thomas Karv, djurrättsjuristen Birgitta Wahlberg, förvaltningsdirektören Tomas Knuts, stadsstyrelsens ordförande Maria Palm, chefredaktör Kenneth Myntti, Kenneth Ingman från ProFur, Veikka Lahtinen från Animalia och Tuula Närvä från Vasanejdens gröna. Debatten leds av Markus Ekholm.

Fortsätt gärna och kommentera. Svenska Yle bjuder på kaffe och sänder direkt över Arenan från Nykarleby tisdagen 11.9 kl. 12.50 - 13.40. Platsen är Pub FAF (Bankgatan 6).