Hoppa till huvudinnehåll

Höga förväntningar på Markkanen inför andra säsongen i NBA – ”Lauri har bott på gymmet”

Lauri Markkanen.
Lauri Markkanen förbereder sig för sin andra säsong i NBA. Lauri Markkanen. Lauri Markkanen,NBA,Basket

Lauri Markkanen har lagt på sig rejält med muskler och under den andra säsongen i världens tuffaste basketliga ska det inte gå sådär bara att knuffa bort honom under korgen.

Finlands bästa basketspelare Lauri Markkanen kommer inte att vara med då VM-kvalet fortsätter för landslaget om några dagar. Markkanen har valt att satsa för fullt på att vara så redo som möjligt då NBA-säsongen börjar.

Det här betyder att han håller till i Chicago Bulls träningslokal. Bilderna som Markkanen har delat i sociala medier skvallrar om att en stor del av tiden gått åt på gymmet. Lagets chefstränare Fred Hoiberg bekräftar antagandet.

– Lauri har haft en fantastisk sommar, han har bott på gymmet och det är lätt att se utvecklingen då man tittar på hans kropp, säger Hoiberg till Yle Urheilu.

Öppna Instagram-inlägget

– Han har tillbringat en enorm mängd timmar på gymmet och på plan med sina lagkamrater. Vi är väldigt ivriga över hur han vuxit som spelare.

Mer styrka

Att öka på muskelmassan och kroppsstyrkan är ett måste om Markkanen vill bli en riktigt stor stjärna i NBA. Det handlar om att bli tuffare under korgen och om att förebygga skador.

Debutsäsongen i fjol gick över förväntningarna men den avslöjade också brister. I duellerna mot större bjässar blev Markkanen ofta tvåa och han missade 14 matcher på grund av ryggbesvär.

Grundserien i NBA är 82 matcher lång och Markkanen var inte van med att spela så mycket. Det var inte hans kropp heller vilket betydde att han ibland måste vila och stå över matcher.

– Lauri har jobbat hårt för att hans kropp ska klara av belastningen som grundserien medför. Han har satt mycket tid på att förstärka mellankroppen så att han kan undvika ryggproblem.
Öppna Instagram-inlägget

Laget byggs runt Markkanen

Förra säsongen lockade NBA mer folk till läktarna än någonsin tidigare och Markkanens Chicago Bulls var den största publikmagneten. Det var i genomsnitt 20 776 åskådare på plats då Bulls spelade på hemmaplan.

Enligt affärstidningen Forbes är Chicago Bulls det fjärde värdefullaste laget i NBA (2,6 miljarder dollar).

Och i centrum av det hela står den 213 centimeter långa finländaren. Lagets framtid byggs till stor del runt Markkanen, både spelmässigt och i marknadsföringen.

Markkanen är utan tvekan medveten om de enorma förväntningarna och med tanke på det här är det kanske inte så konstigt att han skippar höstens landskamper. Det tycker i alla fall inte Hoiberg.

– I vår liga är det inte alls ovanligt att internationella spelare ägnar träningssäsongen till att utveckla sina egna färdigheter tillsammans med sitt NBA-lag.

Lauri Markkanen dunkar.
Lauri Markkanen dunkar. Bild: EPA / All Over Press / Erik Lesser Lauri Markkanen

”Alla vet vad Lauri kan göra”

Under sin nykomlingssäsong stod Markkanen för 15,7 poäng och 7,5 returer per match. De siffrorna ska stiga under det andra året, men lätt blir det inte då de övriga lagen nu kommer att vara allt mer förberedda på att stoppa Markkanen.

– Alla i NBA vet vad Lauri kan göra. Nu måste han klara av att hållas steget före motståndarna varje kväll. Varenda lag har en plan på hur de ska försöka stoppa honom. Det här måste han kunna svara på, säger Hoiberg.

NBA-säsongen börjar den 16 oktober. Chicago Bulls spelar sin första match den 18 oktober då laget möter Philadelphia 76ers på bortaplan.

Läs också