Hoppa till huvudinnehåll

Moderaterna och Kristdemokraterna nobbar SD:s invit

Allianskollegerna.
Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) har tackat nej till samtal med Sverigedemokraterna. Allianskollegerna. Bild: EPA-EFE/Stina Stjernkvist SWEDEN OUT Alliansen,riksdagsvalet i Sverige 2018,Ebba Busch Thor,Ulf Kristersson,Annie Lööf,Jan Björklund

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har bjudit in Moderaterna och Kristdemokraterna till samtal. Båda har tackat nej till inbjudan.

Dagen efter riksdagsvalet har Åkesson räckt ut handen till Moderatledaren Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

Kristersson och Busch Thor verkar ändå inte vara pratsugna.

– Brevet har kommit och vi tackar naturligtvis nej, säger Moderaternas presschef till bland annat Dagens Nyheter.

– Vi har fått inbjudan. Det är inte aktuellt, skriver Busch Thors presschef till tidningen.

Att Sverigedemokraterna riktade sig till just Moderaterna och Kristdemokraterna är enligt Åkessons stabschef Mikael Eriksson naturligt.

– Det viktigaste för oss är politikens innehåll. Samtidigt har Jimmie Åkesson varit väldigt tydlig med vilka partier han ser som de mest naturliga att forma någon form av samarbete med. Därför vänder vi oss till dem, säger Eriksson till Expressen.

"Arbetet för en alliansregering fortsätter"

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har under sina kampanjer varit tydliga med att de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

De hoppas fortfarande att de kan få till stånd en alliansregering.

Ebba Busch Thor twittrade på eftermiddagen en bild av alliansledarna och skrev att de haft ett bra möte.

Ulf Kristersson delade samma bild på Instagram.

– Träffade idag mina allianskollegor för att diskutera hur vi nu tar Sverige vidare efter valet. Konstruktiva samtal, men mycket arbete återstår. Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering, skrev han som bildtext.

Historiker: Rimligt att parlamentarikerna beaktar opinionen

Frågan är ändå om de andra partierna har råd med att fortsätta frysa ut Sverigedemokraterna.

Historikern Henrik Meinander anser att det kan vara bra att Sverige som demokrati nu måste beakta opinionen som SD utgör.

– Om det finns en folkopinion som växer sig så här stor tycker jag att det är rimligt att parlamentarikerna på något sätt beaktar det här. På det här sättet skulle Sverige utvecklas i mer nordisk riktning. I de övriga nordiska länderna har de olika populistpartierna fått möjlighet att påverka politiken, i Norge och Finland till och med så att de suttit i regeringen.

Läs också