Hoppa till huvudinnehåll

Okarismatisk segerarkitekt på tapeten i Yle Sportens podd: "Det riktiga testet för Markku Kanerva blir hur han hanterar fallet Roman Eremenko"

Markku Kanerva tränar Finlands fotbollsherrar.
Spännande höst för Markku Kanerva vid rodret för Finlands herrlandslag. Markku Kanerva tränar Finlands fotbollsherrar. Bild: All Over Press Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll,fotboll

Markku Kanerva rider just nu på en framgångsvåg, men hans riktiga test kommer i höst. Dels när matcherna börjar gälla något på riktigt och dels när Roman Eremenkos vara eller icke vara i landslaget ska nå sin lösning. Bland annat detta diskuteras i veckans avsnitt av Yle Sportens podd.

Fotboll och ishockey är huvudingredienser i den soppa som är det 25:e avsnittet av Yle Sportens podd.

Medverkar gör Antti "Redskins" Koivukangas, Chriso "Dolphins" Vuojärvi och Christoffer "Patriots" Herberts.

Finland inledde UEFA Nations League i fotboll på lördag med att besegra Ungern på hemmaplan med 1-0.

Ser man till landslagets resultat på senare tid är det en positiv bild som målas upp, resultaten talar sitt tydliga språk och man frågar sig om det handlar om en Kanerva-effekt?

– Ser man krasst på resultaten efter Hasse Backe så har scenförändringen varit ganska total. Någon, och säkert en ganska stor orsak i det hela, har Kanerva även om spelstilen med raka linjer och 4–4–2 kan kännas ganska mossig, konstaterar Chriso Vuojärvi.

Hasse Backes Finland får rejäla test i vår.
Hasse Backe tränade Finlands herrar före Kanerva. Hasse Backes Finland får rejäla test i vår. Bild: EPA hasse backe

Vuojärvi påpekar också att företrädarna på posten, Hasse Backe och Mixu Paatelainen, inte riktigt nådde fram med sina spelfilosofier och att spelarna inte var bekväma under dessa två tränare.

Han ifrågasätter också den aningen okarismatiske Kanervas förmåga att leda Finland när insatserna hårdnar och laget testas på allvar.

– En tidning har döpt honom till perus-Markku. Jag tycker det är ett ganska passande smeknamn, konstaterar Vuojärvi.

"Kanerva testas i höst när frågan om Eremenko dyker upp"

Christoffer Herberts påpekar att det inte hör till vanligheterna att Finland spelar fem tävlingsmatcher i följd utan förlust.

– Juryn är fortfarande ute kring huruvida Markku Kanerva kan vinna matcher som betyder väldigt mycket. Hittills har han inte behövt prestera under press, han kom in när kvalet redan var kört, inleder Herberts.

Han påminner också om att ett riktigt stort test för Kanerva under hösten kommer att bli fallet med Roman Eremenko. Många tränare på posten före Kanerva har haft större meriter och högre profil.

Roman Eremenko, Finland-Kosovo, hösten 2016.
Skall Roman Eremenko ännu spela för Finland? Roman Eremenko, Finland-Kosovo, hösten 2016. Bild: All Over Press Roman Eremenko,Finlands herrlandslag i fotboll

Kanerva har haft ett starkt kollektiv till sitt förfogande och en tränare testas först när man tvingas ta ställning till de stora artister och egon som behövs för att lyckas.

– Nu testas han i höst när frågan om Roman Eremenko dyker upp. Hur sköter han det fallet? Dels hur han sköter det ur PR-synvinkel och hur kommunikationen fungerar, men också hur han sköter det rent spelmässigt om Eremenko är tillbaka.

– Hur Kanerva då hanterar medieuppmärksamheten, stämningen i truppen och hur helheten rent taktiskt på planen skall formas när spelet igen skall börja gå via honom. Det är en stor utmaning, menar Herberts.

Målsnålt i Åbo

På tisdag ställs Markku Kanerva mot Estland och samtliga deltagare i podden får också komma med ett resultattips inför den andra Nations League-matchen.

– På grund av kroniska problem med målskyttet vinner Finland 1–0, slår Vuojärvi fast.

– Alla som känner mig vet att jag alltid tippar 1–0 för fotbollsmatcher brukar sluta så. Nu snodde Chriso det alternativet så jag drar till med massiva 2–0, menar Herberts.

– Matchen slutar 1–1 efter en sen kvittering av Finland, avrundar Koivukangas.

Teemu Pukki och Tim Sparv jublar
Pukki målskytt mot Ungern, lyckas han igen mot Estland? Teemu Pukki och Tim Sparv jublar Bild: Lehtikuva fotboll,Teemu Pukki,Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Fem favoriter i ishockeyligan

I den andra halvleken av Yle Sportens podd är den inhemska ligastarten för ishockeyns del på tapeten. Styrkeförhållandena i serien ter sig snarlika jämfört med säsongen 2017-2018.

– Skall vi säga så här: Jag tror att Kärpät vinner grundserien, ser man på trupperna har Uleåborgslaget en sån tyngd och bredd att de är bäst över 60 omgångar. Annars tycker jag ligan är rolig, för jag ser egentligen fem potentiella mästarlag, inleder Herberts.

Tommi Santala spelar för Helsingfors IFK.
Kan Tommi Santala och IFK nå ända fram? Tommi Santala spelar för Helsingfors IFK. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Hockey,ishockey,Tommi Santala

Tappara, JYP, TPS och Helsingfors IFK dyker upp i snacket kring potentiella medaljlag.

Trots den provokativa reklamkampanjen och den kaxiga framtoningen säger sig Antti Koivukangas gilla Helsingfors IFK och deras förehavanden i ligan.

– Ser man på IFK från min horisont här på "lande" är det roligt att följa hur laget har förmågan att skapa irriation ute i ishockey-Finland med att vara den organisation de är. De är stora, starka och kaxiga och kommer från Helsingfors med en anrik historia. Det är alltid dessutom en stor sak, roligt och lite extra spännande, när IFK kommer på besök ute i regionerna.

– Ganska stor skillnad på att få KooKoo på besök på en onsdag och att ha Helsingfors IFK i hallen på en lördagskväll, jämför Koivukangas.

"Det fanns ett slitage mellan Valtonen och Sport ifjol"

I bottenskiktet av tabellen förväntas Vasa Sport, KooKoo och Jukurit prenumerera på platserna 13–15.

– Jag tror det var bra för Sport med tränarbytet, en lättnad för spelare och fans helt enkelt. Det fanns ett slitage där redan under andra halvan av förra säsongen, kanske till och med under hela säsongen faktiskt. Valtonen hade kanske själv också gjort sitt, funderar Vuojärvi.

Tomek Valtonen.Ari-Pekka Pajuluoma tränar Vasa Sport.
Tomek Valtonen blev Ari-Pekka Pajuluoma Bild: All Over Press, Yle/Antti Koivukangas

Herberts påpekar att Sport gick emot en normal trend inom ishockeyn, där en organisation med utmaningar i ett bottenskikt går och värvar ett tungt tränarnamn för att ge sitt projekt trovärdighet.

– Sport väljer att gå fullständigt totalt motsatt väg här. Man får hoppas att det fungerar, men för draget kring föreningen kunde det kanske ha varit klokt att satsa de stålar man har på att få ett lite tyngre namn till just den här posten. Ari-Pekka Pajuluoma får gärna bevisa att jag har fel och lyfta Sport till en sensationell tolfte plats, säger Herberts.

I den tredje och sista halvleken diskuteras ishallsfavoriter, popikoner på bokstaven M och det bästa decenniet bland alla decennier.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

 • Kemiindustrins strejk flyttas fram med två veckor

  Strejken skulle ha börjat på måndag.

  Arbetsministeriet har beslutat att skjuta upp strejken som kemiindustrin varslat om med två veckor. Enligt den ursprungliga planen skulle strejken börja på måndag.

 • Sjöfrakten tänker grönare men förändringen sker långsamt

  Över hälften av företagen ser inga fördelar med miljötänk.

  Företagen inom sjöfrakten satsar på mer miljövänligare fartyg och teknik men förändringen sker långsamt. Den senaste rederibarometern som publicerades i onsdags visar att nästan hälften av de tillfrågade företagen inte ser några klara fördelar med att satsa på miljövänligare tonnage.

 • Sanna Marin i Davos: Kortsiktigt av näringslivet att glädjas åt uppvärmt Arktis

  Statsminister Marin mötte världsledarna i Davos.

  Mänsklighetens framtid står på spel i Arktis. Det var en formulering vid en paneldebatt i Davos om klimatförändringar och affärsmöjligheter i nord. Statsminister Sanna Marin har gjort sin debut på Världsekonomiskt Forum. På onsdagen puffade hon för Arktiska rådet i en paneldebatt med bland annat USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport